Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Milenko, do mnie też przylatuje dudek i też przed kuchennym oknem grasuje ale ja to się boję wtedy nawet ruszyć, żeby go nie spłoszyć.
Jaszczurki też u mnie mieszkają ale nie tak piękne jak Twoje salamandry. Pamiętam kolonie w Jaworzu w zamierzchłych czasach i całą masę salamander spacerujących po ulicach. Zawsze kiedy pokazujesz swoje pupile to wspominam tamte czasy. ;:173
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

;:oj Milenko to już 5 lat tutaj jesteś? Szok. hehe z tym strachem na wróble mnie rozbawiłaś. ;:306 Kochana jestem pewna że tak źle z Tobą nie jest :) No no.. to jestem ciekawa jakie mieliście tempo jak Was dziadki wyprzedzili. No ale to tylko dobrze o nich świadczy - że dbają o kondycję i zdrówko :D Oj uwierz mi już tyle razy eMa mobilizowałam. Skończy się na tym że pewnego zimowego dnia wpadnie do mieszkania i powie ta dam!! Kochanie zrobiłem Ci rower :D No długa droga Was czeka. Dobrze że oboje macie prawko. Uważajcie na siebie. Teraz ludzie już powoli z wakacji wracają więc różnie na drogach bywa. Miłej wycieczki. Ja też się wybieram do Poznania na wycieczkę jednodniową. Ale nie wiem kiedy. U nas problem z czasem. Bo weekendy zazwyczaj na działce.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Milenko, :wit gratuluję nowego wątku :)
Pięknie jest u ciebie, ;:108 Piekne dalijki,hortensje,asterki ;:333
zmieniłaś avatarek i na początku myślałam,że źle trafiłam,,że to kogoś innego i wyszłam ;:306 ale wróciłam ;:173
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A kiedy jedziesz do tego Poznania? Bo lato minie, a Oki z Liczim się nie pozna ;:224
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Mniszek lub chwatox...oprysk. Nie widzę innego rozwiązania :?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Constancjo- Ty wspominasz moje aktualne rejony, ja Twoje :wink: Pamiętasz może, w jakim ośrodku byłaś? Jestem ciekawa :)
Madzia - jedziemy na cmentarz do mojej Cioci, też zmarła dość młodo, nowotwór dokonał swego w przeciągu dosłownie pół roku. Była mi bardzo bliska, do dziś ciężko mi się z tym pogodzić.. Najbardziej się cieszę, że udało mi się namówić Mamę na ten wyjazd - suńka zostaje sama w domu, przyjdzie koleżanka ją wyprowadzić. Dobrze, że taka jest, bo jak wiesz, to nie jest piesek-przytulanka ;) No pod górkę to momentami z trudem pedałowaliśmy, dziadki pewnie śmigają regularnie, więc się nie liczy ;:306 A z M. żebyś się nie zdziwiła - może akurat zrobi Ci taką niespodziankę - czego Ci życzę :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Tak, raczysko to paskudna sprawa. Potrafi zabrać człowieka szybciej niż się spodziewamy. Doskonale rozumiem że Ci Cioci brakuje ;:168 . Ciężko jest nam się pogodzić z odejściem bliskich. Nie dawno miałam urodziny. I tą noc kiedy się "rodziłam" przyśniła mi się moja świętej pamięci Babcia. Przyszła do mnie z kwiatami. :cry: Byłam w takim szoku i taka szczęśliwa z drugiej strony. Nie myślałam o niej wcześniej więc nie przyśniła mi się bo się nakręciłam. Ze śmiercią niektórych osób chyba nigdy się nie pogodzimy. Fajnie że zabieracie Mamę ze sobą. Pięknie się czyta Milenko Twoje posty w których często wspominasz o Mamie. Bardzo miło że tak się szanujecie. W dzisiejszych czasach nie widać tego gołym okiem u wszystkich. Często zdarza się po prostu tak że są sprawy ważniejsze niż rodzina. Fajnie że są tacy ludzie jak Ty którzy (podobnie jak ja) zachowują zdrowy rozsądek w tej kwestii. Koleżanka jest odważna że się zgodziła wyprowadzić sunię :D Liczi jedzie z Wami?? Nie wiem czy czasami nie wspominałam już u Ciebie ale ostatnio aktywność starszych osób mnie zadziwia i zawstydza! U mnie na siłowni w parku codziennie widać ćwiczących starszych ludzi. Mało tego przychodzą sobie na polanę przynoszą przenośny odtwarzacz i jest jedna Pani (tak koło 65 lat) prowadząca ćwiczenia gimnastyczne i reszta towarzystwa za nią powtarza. Wstyd że czasami my młodzi tak bardzo się zaniedbujemy. Teraz człowiek ciągle za czymś goni i nie ma czasu a jak go ma to lenistwo bierze górę. Ostatnio śmiałam się z eMa. Twierdził że mi siadła kondycja. No i zaczęliśmy grać w speedmintona. Uwierz mi jaki miałam ubaw jak eM się zmachał a ja nawet zadyszki nie złapałam heheheh
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Mlenko, to były kolonie organizowane w szkole. To było chyba Jaworze Dolne. I pamiętam jescze wzgórze z taką piękną, ogrodową budowlą i opowieści o hrabim Larisch'u......... nie mam pojęcia czy dobrze odmieniłam i zapisałam.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu anabuko - dobrze, że jednak wróciłaś :D Astry z własnego siewu bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły - rosną w gąszczu innych roślin, wsadzałam wiosną do ziemi chyba 3-4 roślinki i nie spodziewałam się tylu kwiatów. To cudne kwiaty na zakończenie lata, myślę, że warto je mieć :)
Aniu sweety - byłam wczoraj i już jestem z powrotem :) Przejechaliśmy 1000 km w jeden dzień i absolutnie wszyscy stwierdziliśmy, że taki maraton jest bardzo męczący ;:219 Z M. o 22 już byliśmy w łóżkach, co mi się absolutnie nigdy nie zdarza. Liczi natomiast był absolutnie zachwycony - jest psem, który uwielbia długie podróże :D Daj znać na pw, jaki termin proponujesz i coś wspólnie wymyślimy ;:108
Aguś - u mnie mniszek odpada - chwast szerzy się w każdej części trawnika, musiałabym opryskać całość. Odpada, bo pies lubi skubać sobie trawkę no i po takim zabiegu miałabym wielkie, puste place ;:224 Pozostaje mi chyba tylko nawóz do trawników zachwaszczonych i wiara, że za kilka lat przy jego regularnym stosowaniu trochę będzie lepiej 8-)
Madziu - trudno, żeby było inaczej, nie mam dużej rodziny, więc tym bardziej szanuję to, co mam. Wczoraj w kolumbarium obok Cioci przyjrzałam się jednej tablicy i pomyślałam, jakie to jest niesprawiedliwe.. Pochowana obok osoba zmarła w wieku 101 lat..
Z kondycją starszych osób całkowicie się z Tobą zgadzam ;:108 Powinniśmy brać przykład, choć często lenistwo wygrywa... Wczoraj M. postanowił wracać przez Łódź, zastanawiałam się, czy gdzieś Was nie mijam, jadących na działkę :D Liczi w Łodzi pierwszy raz się ocknął i oszczekał przechodzące psy, śmialiśmy się, że może poznał swoje rodzinne miasto - pani, która nam go oddała, mieszkała w Ł. :)
Ewo - nazwy nie przekręciłaś :) A budowla to zapewne była glorieta na wzgórzu Goruszka :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze mnie ta glorietta pociągała, ale nigdy tam nie weszliśmy. Po wjeźdxie na Goruszkę, rozkoszuję się długim zjazdem (na rowerze).
Ale popwoli, powoli, zaczynam zwiedzanie najbliższych okolic.

Jak przyjechałam do Bielska, to Jaworze zrobiło na mnie złe wrażenia. Gdzie mu było do "naszego" Ciechocinka. Ale teraz, objeżdżając je rowerem, doceniam je bardziej. Bo i wypiękniało ostatnio. A i ja zmądrzałam, pewnie. Zaczęłam dostrzegać zatarte piękno, dawny układ uzdrowiska.

A to, że stało się noclegownią Bielska, tylko dodało mu uroku, bo można podglądać różne ogródki.

Stowarzyszenie Olszówka organizuje co jakiś czas zwiedzanie Mikuszowic Śląskich. Mozna się z nimi zgadzać, lub nie, ale dzięki nim sporo dowiedziałam sie o Olszówce i okolicach. Gdyby Jaworze organizowało coś podobnego, daj znać.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Pozazdrościć pięknych terenów.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - właśnie ostatnio wspominałam M. o Tobie, że masz niezłą kondycję, jeśli jesteś w stanie przejechać i wrócić przez Zaporę :D O Stow. Olszówka i organizowanych przez nich "wycieczkach" kiedyś czytałam ;:108 Niestety w J. niektóre domy wyglądają jak straszaki a'la pałace - właściciele z kupą kasy, ale gust co najmniej... dziwny :wink: Na szczęście nie ma ich wiele, zdecydowana większość to normalne domki z ładnymi, tak jak piszesz, ogródkami.
Joasiu - zawsze nam się wydaje, że gdzie indziej jest ładniej. Wiem, co piszę, jako osoba, która mieszkała w różnych częściach Polski :) Np. wczoraj, przejeżdżając przez Twoje województwo i później Wielkopolskę, zachwycałam się jak zwykle widokami ;:333
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Preparaty na chwasty nie mają długiej karencji.....ja stosuję i również mam psa.
Nie wyobrażam sobie aby w innym sposób walczyć z chwastami na trawniku.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - na ulotce Mniszka (przyznaję, że znam tylko ten selektywny herbicyd) ostrzegają, że okres prewencji dla zwierząt to 21 dni. Mój pies lubi sobie trawkę skubnąć (nie tylko wtedy, gdy ma zaburzenia żołądkowe - jest wielbicielem warzyw i owoców, stąd pewnie zamiłowanie do trawy :D), więc na pewno nie będę ryzykować. Jest też ciekawy wątek na forum: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 08#p974808 Próbowałam tępić w tym sezonie mniszka za domem na drodze dojazdowej, pryskałam może 3 razy, niestety mniszka nie jest nic mniej, mam wrażenie, że wręcz przeciwnie dostał jakiegoś "kopa" ;:219

Dzisiejsze kilka fotek :)
Flammentanz wypuszcza jeden wątły kwiatek na pocieszenie :) Cieszy tym bardziej, że Flammenka raczej nie powtarza kwitnienia :heja

Obrazek

Marcinki przypominają o nadchodzącej jesieni...

Obrazek

Wybarwiający się rozchodnik również:

Obrazek

Ostróżka Misty Mauves z Graham Thomas w tle:

Obrazek

Rozwar - kocham go za piękny odcień niebieskiego:

Obrazek

Sadziec posadzony kilka dni temu - maleństwo, ale kiedyś (oby) będzie wielką kępą :D

Obrazek

Wesołek - kwitnie nieprzerwanie od czerwca. Niby mały i niepozorny, ale niezmordowany :D

Obrazek

I oczywiście nie byłabym sobą, gdybym wychodząc do ogrodu z aparatem nie "pstryknęła" mojej ulubionej Vanille Fraise :D

Obrazek

Obrazek

Dobrego wieczoru wszystkim :uszy
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt: