Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

A jak ja się stęskniłam ;:196
Widoczki sielskiego lata u Ciebie ;:180 bajeczne.
Wzgórze motyli grzmi fanatystycznie a te widoki krążących nad nim motyli......wpraszam się na sesję lepidopterologi ;:224
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Są fotki ;:138 Piękne je robisz, takie żywe kolory, świetna ostrość.
Ogród pięknieje z chwili na chwilę.
Co to za roślinka w donicach z lobelią i różą, taka przewiszająca się wyglądająca jak modrzew? Na drugim i trzecim zdjęciu-sorki już mi się nie chce ich przeklejać, mam nadzieję że się zorientujesz o co jęczę :oops:
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

No nareszcie ;:138 . Smutno było bez ciebie. Zdjęcia nawet w ilościach hurtowych mile widziane.
Szkoda, że M się sprzeciwia drzewu przy tarasie - to może chociaż drzewko ;:224 .
Ale po części ma rację. Ja szykuję się do akcji wycięcia wielkiej wierzby przed domem. Wiem, wiem jesteś miłośniczką wierzb i nawet ogławianie cię boli, a co dopiero wycięcie....ALE - rośnie za blisko domu, korzenie wyłażą na powierzchnię trawnika, wchodzą pod dom i boimy się o rury od wody, które akurat przechodzą w tym miejscu. Przy każdej wichurze i burzy boję się, że jakiś konar poleci na dom lub w okna :cry: . Szkoda mi tego drzewa, bardzo.....daje cień na cały przód działki przed domem.

Pisz, co u ciebie ;:196
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geniu, masz rację, że lawendą pachniało obłędnie ;:108 Do pielenia mam pomocnika w postaci córki sąsiadów. Każda rabata kilka godzin odchwaszczania potrzebuje raz na dwa-trzy tygodnie. Oczywiście brakuje kory i agrowłókniny, wtedy byłoby czyściej, ale na takim dużym terenie to nie lada wydatek.

Ilonka, widoki super, powiem nieskromnie, ale ogród w tym sezonie niesamowicie mnie cieszy, po tym jak przeszedł metamorfozę i pozostaje mi tylko potwierdzić Twoje słowa. Oczywiście cały czas kombinuję co w nim zrobię, ale stan obecny niezmiernie mnie cieszy. Spójrz co mi przezimowało, prezent od Ciebie ;:108
Obrazek
Jesienny termin aranżacji "skalniaka" przełożyłam na wisonę. Musze oczyścić teren z chwastów, czyli jeszcze raz będę pryskać chemią niestety. Ale to co z niego wyrastałi to po prostu był szok i w zyciu bym tego mechanicznie nie usunęła.

Agusia, moja kochana, nazwa Wzgórze Motyli tak przypadło mi do gustu, że od razu ułożył mi sie w głowie plan nasadzeń. Przemówił do mnie widok setek motyli na kilku krzakach lawendy, oregano, szałwi i róż przy tarasie a to tylko jedna część całego wzgórza. Juz widzę Wzgórze Motyli za dwa lata jak sie rozrosną wiosenne nasadzenia ;:167 Pięknie wyglądasz ;:108

Aprilku, dziękuję za komplement :oops: Staram sie pkazać co widzę. Ta roślina to cząber :wink:

Iwonka, co usiąde i mam zamiar nic nie robić to popatrze na rewolucyjne działania w Twoim watku i od razu ruszam dalej. Masz tak podobny a jednocześnie tak inny ogród od mojego a mimo wszystko mam wrażenie jakby był mój i czerpię power z Twoich działań. Trudno mi to wytłumaczyć, ale do początku, od etapu planu czuję tę symbiozę. Jak patrze na ogrody innych to wiem do czego dążę i to jest dla mnie realny wymiar tego co robię teraz.
Co do wierzby to wiem o czym piszesz, ponieważ kilka lat temu u dziadków likwidowaliśmy dwa stare kilkudziesięcioletnie okazy rosnące za blisko domu. Pomimo, ze odległość wynosiła kilkanaście metrów to wierzby płaczące podnosiły korzeniami taras. Orzech włoski robił podobne "psikusy" i tez musiał zniknąć. Oczywiście szkoda cienia, ale korzenie zbytnio niszczyły i teraz parasol służy do ochrony przed słońcem.
U siebie nadal kombinuję co posadzić, ale mały system korzeniowy to rzadka cecha u dużych drzew :lol:

Męcze dalej zdjęciami:
Doniczkowe nasadzenia mi średnio wyszły. Dzwonki, trzmielina, orliki i bratki były ok, ale późniejsza zmaiana nie była zbyt udana. Mieczyki chorowały i kwitły brzydkie, perovskia była za duża (juz przekwitła i zniknęła z donicy), tuberozy zakwitły dwie z pięciu, pelargonie nie wszystkie kwitna obficie. Odkryłam, że lawenda wygląda dobrze z pelargoniami. Nie narzekam, ale za rok mam inny plan na donice. Zdjęcia pokażą ostatni miesiąć donicowych aranżacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Donicowych tyle, ale innych zdjęć jeszcze "kilka" mam i nie zawaham sie ich użyć :twisted:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Sesję zdjęciowe chłonę a więc czekam na kolejne odsłony ;:65
Pelargonie i dzwonki ;:167 jak dla mnie idealna kompozycja.
Z tym wyglądem do aby na pewno miało być do mnie?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zdjęcia rewelacyjne i możesz nimi "męczyć" a raczej urzekać dalej...jak ja Ci zazdroszczę podlewania automatycznego i trawnika. U mnie żółte ściernisko ;:145
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Madzia, dzięki za odwiedziny u mnie! Przyleciałam od razu jak tylko się przypomniałaś, bo gdzieś w natłoku zdarzeń zgaubiłaś mi się "w akcji".
Przez Ciebie z dzisiejszego obiadu nici, bo mięsko spalone na węgiel :twisted: Jak już siadłam przed monitorem to musiałam wszystko obejrzeć i poczytać! O kurka, aleś dała czadu z tym ogrodem! Zmiany, takie, że "O ja tiebia pozdrawljaju"! Jak ja Ci zazdroszczę tych ogromnych kamieni! Przydałyby mi się choć ze trzy takie jak Twoje, a muszę się zadowolić takimi wielkości damskiej torebki. ;:209 Kamienny krąg, lawendowe pole... i te róże, choć piach wokoło! Będzie cudnie! Najważniejsze prace wykonane, więc teraz tylko przyjemności. Ech... jak sobie wyobraże te stada motyli ;:224 Z wrażenia to aż nie wiem co więcej napisać, bo koparka opadła i teraz zbieram się w sobie, aby wstać od kompa i zrobić coś konstruktywnego, ale jak? Skoro głowa nabita Twoim "ogródeczkiem" ;:306
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Taka zdjęciowa kumulacja to jak szóstka w Totka :lol: Dziękuję bardzo ...napasłam oczy Twoimi pięknymi widoczkami ;:173
Ogród z dnia na dzień jest piękniejszy !!
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
BasiaEm
100p
100p
Od: 22 lip 2013, o 19:49

Post »

Sielsko, wiejsko i kolorowo ;:215
Czasem ciężko wszystko obfocić bo roślinność kwitnie w zastraszającym tempie ;:173
:wit
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pozdrowienia z ciepłego Bałtyku. ;:4 :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, lawenda rośnie u Ciebie przepięknie, super, że sadzisz kolejne poletko ;:138 Perovskia cudnie wygląda z trawami, gdybyś wysadzała skrzynie do gruntu, to może pomyślisz o jakimś miskancie do perovski? ;:224
A poza tym, chętnie usłyszę jakie masz plany na jesień? :D Operacja "Wzgórze motyli" zapowiada się ekscytująco ;:oj
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Super, że można Cię znowu czytać, Magda!
Zdjęcia cudowne... widzę, że pelargonie pokazują wreszcie na co je stać.
Widoki z perspektywą coraz bardziej obiecujące, a Wzgórze Motyli już samą nazwą zapowiada co się tam będzie działo :)
Pięknie!
Pozdrawiam ciepło,
A
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Mi się najbardziej podobają liście mieczyków z lawendą i pelargonia ;:215
Awatar użytkownika
kasia126126
1000p
1000p
Od: 8 cze 2010, o 18:21

Post »

Pomysł lawendy z pelasią skopiuję w przyszłym roku ;:215
Pozdrawiam.
Kasia
Mój mały zielony świat
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Madziu :wit
Wcale nie czuję się zmęczona ilością zdjęć :wink: , pokazuj więcej :D
Ogród wygląda pięknie,rośliny bardzo się rozrosły , taras również z tymi kratkami i donicami, śliczne kompozycje ;:138
Parasol to dobre rozwiązanie ;:333 , mój M też byłby przeciwny posadzeniu drzewa w pobliżu tarasu i domu ;:108 i ze względów bezpieczeństwa i czystości :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”