Miejsce na ziemi - Ave /2013-2014/cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miejsce na ziemi - Ave /2013/cz.7

Post »

hej, Ewcie, jak miło, że zajrzałyście :)

Do zrobienia ścieżki wykorzystaliśmy plastikową formę do betonu.
Tym razem było łatwiej, bo mamy jeszcze betoniarkę po budowie (przedtem ?kręciliśmy? beton w taczce), więc beton wędrował do formy i część gotowych, ale nie zastygniętych betonowych form była dzielona na pół, bo potrzebowaliśmy też węższe wylewki.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Tak szybko minął mi urlop... dobrze, że choć fotki pozostały...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a dzięki liliom w ogrodzie, pod wieczór pachniało... ach jak pachniało...

Obrazek Obrazek

Nareszcie miałam okazje zobaczyc kto, taką chmarą, przylatuje do curkadła na poranne kąpanko i śniadanko...

Obrazek

czy to są wróbelki, czy jakieś inne ptaszki ?
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewo :D

Niektóre rzeczy są tak absorbujące, że trudno jest nad wszystkim zapanować... Ale u ciebie jest juz dojrzały, zadbany ogród, teraz nic tylko siedzieć na ławeczce, podziwiać roślinki, gości ogrodowych i milo spędzać czas...np na tworzeniu pięknych rzeczy :)

Gdzie można pooglądac Twoje prace?
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne ujęcia ogrodu. Bardzo ładne, gęste kompozycje.
A ścieżka pierwsza klasa. Też myślałam nad samodzielnym robieniem obrzeży ale cała kostka i to taka wymyślna ;:oj Bardzo mi się podoba. Można może gdzieś takie formy nabyć?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie wiem gdzie można ją kupić... może wyggogluj sobie - "forma do betonu kocie łby" ...
wiem, że bywają też inne kształty.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Ewo pięknie u Ciebie! Wróbelki też doceniają Twój ogród.
Faktycznie siostra lilie ma imponujące ;:oj

Ile płyt można zrobić z worka cementu? Fajny pomysł na ścieżkę - może zapożyczę ? :wink:
Też mam drzewkowato poprowadzonego derenia el. :)
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ewunia - gdzie kupilaś tą forme? Szukam jej od czasy kiedy zobaczyłam u Danusi (Tacca) będzie to już ze dwa lata ;:306
Pozdrawiam. Ewa
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Urlop ma to do siebie, że nie wiadomo, kiedy upływa :( .
Ptaki to wróbelki, ja ich już nie widuję, mam na działce ich kuzynków,
czyli mazurki, które mają na głowach brązowe czapeczki.
Jak widać na Twoich zdjęciach, hortensje bukietowe to piękne i eleganckie rośliny ;:333 .
Pięknie i bujnie ma się ogród, jakby u Was suszy nie było.
U mnie trawa wygląda tragicznie, jak na jesiennym stepie, rabaty staram się trochę podlewać.
Widzę, że budowa nie naruszyła ogrodu :D .
Wyręczę Ewę, co? -Forma do ścieżek.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Dzięki Elu za informację
Poczekam jeszcze na odpowiedź Ewy ponieważ mieszkamy w tym samym mieście i może udało się jej kupić w Łodzi :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu-Czarna - z worka cementu i ok 8 wiader piachu + plastifikator (tak to sie chyba nazywa :oops: wychodziło nam ok 5-6 płyt.
Niektórzy uwazaja,ze te płyty samodzielnie robione, to ... szkoda czasu u roboty, ja jednak wczesniej przetestowałam je jako podjazd pod dom. Były codziennie użytkowane (chodziliśmy po nich) i przetrwały 5 lat, a potem przenieslismy je w inne miejsce i służą do dzisiaj.
Mój dereń prowdzony na drzewko ma tak długie gałązki, ze trzeba będzie je podciąć, zeby było widac drzewkowatą formę :uszy

Obrazek Obrazek

Ewciu-Mewo - formę kupilismy wieki temu w... Castoramie. nawet pytałam o nią ostatnio, ale powiedzieli, ze juz nie mają tego asortymentu... wiem, że czasami ktoś sprzedaje na All albo innych portalach zakupowych, trzeba czasami śledzić net.

Obrazek

Elu-Elsi - taaa, może tak wygląda, że suszy nie ma... może glina po prostu troche dłużej przetrzymuje wilgoć, ale i ona w końcu wyparowuje i sucho mam jak pieprz. Mam swoją studnię, więc mogę częściej podlewac, ale juz sie raz zdarzyło, ze i w niej wody zabrakło. Sięgam wtedy do wodociagu, ale to już koszty... ;:131
Tak, budowa nie naruszyła nam ogrodu, ale to dlatego, ze wszystko budował i stawiał sam mój Połówek. a on też lubi nasz ogród ;:215 Wywołuje to zawsze zdziwienie u znajomych, którzy nas odwiedzają ;:224 :;230

Obrazek

Moje kłujki - mikołajek i przegorzan - oba uwielbiają owady, aż od nich brzęczy wokoło...

Obrazek Obrazek

i na zakończenie - niespodzianka - moja hortensja ogrodowa. którą przesadzała dwa lata temu i zostawiłam na pastwę losu zimą (nie okrywana, nie zabezpieczona, rosnaca miedzy tujami ) zakwitła ... trzema kwiatami. I każdy w innym kolorze ;:306

Obrazek Obrazek

za to jej "mamusia" okryta, zabezpieczona ... pokazła tylko liściory, więc w tym roku pożegna się z pierzynką i będzie walczyła o moje zainteresowanie "pod gołym niebem" i niech sie modli o śniegową pierzyne i kwitnienie, bo jak nie... to ugory czekają na takie niewdzięcznice... ;:306
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Ależ wielka ta budleja ;:oj W tym roku też kupilam trzy kolorki ale w porównaniu z Twoimi to miniatury ;:306
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

W tak pięknym otoczeniu czas leci szybko, choć trochę inaczej niż w miejskiej dżungli.
Hortensje ogrodowe to wciąż dla mnie zagadka :roll: Dwie chyba też wyeksmituję, bo szkoda miejsca.
Jestem pełna podziwu dla Twych zdolności ogrodniczych.
Ciurkadełka zazdraszczam.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izulku-Tu-ja - teraz moje wizje ogrodnicze już nie mają takiego znaczenia - mało sadzę, raczej wszystko się samo rozrasta... czasami trzeba cos wyrugować, bo nie pasuje, albo pomniejszyć (rozdzielić), bo za wielkie rośnie, ale to trudno nazwać zdolnościami. ;:196

Obrazek

Ewciu - Mewo - budleja faktycznie nieźle się rozrosła, ale zobaczymy w przyszłym sezonie... jak sobie poradzi z tegoroczną zimą... miałam już w ogrodzie budleje, jednak nie udawało im sie przeżyć zbyt długo, zimy je w końcu "załatwiały na jamen".

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dzięki, cenna informacja z tą formą do betonu. Jakoś nie wpadłam na to żeby tak poszukać ;:223
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewo, nie musisz już dosadzać. Masz super skomponowany ogród. Bardzo podoba mi sie rabata z hortensjami i rozchodnikiem, oraz ta z hostami.
Ja też już raczej rozsadzam, dzielę. Mało co kupuję nowego.
Trochę szkoda, bo uwielbiam zakupy roslinne.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu-Margo - zakupy nas nie ominą - teraz np. wypadły mi dwa cyprysiki, które wsadziłam jesienią - niby były w doniczkach, ale jak je wyjęłam to korzenie miały tak obciachane, że słabo widziałm ich los... co prawda zimę przeżyły, ale od wiosny gałązki po kolei usychają, więc musze je wykopać i w to miejsce trzeba kupić coś innego :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”