Witajcie dziewczynki.
Niestety to co dobre szybko się kończy . Jedni zaczynają urlopy ,inni kończą - ja niestety nalezę do tej drugiej grupy.
To co miałam zaplanowane udało się zrealizować-

w przyszłym roku czeka mnie zrobienie obrzeży i zakup kory.Rośliny już powysadzane do gruntu ,ale jak to u nas bywa kilka roślin wymaga przesadzenia

- Dam już chyba im w tym roku spokój i przesadzę wiosną . Zrobiłam w tym tygodniu 10 stanowisk pod winogrona i czeka mnie zrobienie jeszcze 5 pod róże które mają do mnie dojść. Nie jest to proste bo w moim przypadku trzeba co najmniej wykopać taczkę ziemi (piachu) i uzupełnić gliną z kompostem i torfem i obornikiem wiec jest co robić. Tym bardziej ,że glina leży na kupie i do każdego nabrania potrzebna jest glebogryzarka, aby w ogóle to rozbić

, ale widzę że roślinom służy taka mieszanka , zastanawiam się tylko czy dla róż mogę zrobić takie stanowiska???? - Może ktoś podpowie

Będą to moje pierwsze róże

. Mam jeszcze patyczki róż które stoją pod butelkami. Trzy z nich puściły listki i korzonki przerosły doniczki - odkryłam je dzisiaj i zastanawiam się czy dobrze zrobiłam
Eli chciałabym bardzo podziękować za zakup dwóch pięknotek

,które już są posadzone, a Olkowi za dowóz do mnie na działeczkę .

i odwiedziny z Tereską

Fotka ode mnie z działeczki,na moje oko i pamięć Olek chyba tłumaczy na jaką głębokość ma wkopaną papę, aby korzenie nie przerastały do sąsiada

. Dziękuje Wam za odwiedziny i
szantaż
Pobyt w górach niby krótki ale ten gorący tydzień rośliny niestety odczuły . Sporo hortensji zrzuciło liście i nie ma co pokazywać - szczególnie te co zostały przesadzane podczas kwitnienia . Stoją sobie gałazki z kwiatem na końcu
Jedna hortensja szczególnie mnie oczarowała w tym roku to Polar Bear . Miałam jedną ale malutką więc dokupiłam większą aby nacieszyć się kwiatami, choć druga też mi zrobiła niespodziankę i mimo swojej wielkości rozkwita - to ta druga .
Nie wiem czy u was też ale u mnie ta hortensja jak dotąd nie wybarwiła się na biało

- trzyma taki lekko żółty kolor a od dołu już zaczyna się przebarwiać
mały Misiek
Limelight mimo że zapowiadała się super nie pokazała pięknych kwiatów - zapewne susza sie przyczyniła do tego
Vanilia już zaczyna się przebarwiać
Early Sensation już stoi różowa, a niebawem rozkwitnie drugi rzut
Tutaj hortensja która została kupiona jako Grandiflora , ale oczywiście nią nie jest

. W zeszłym roku nie zdążyła pokazać kwiatów bo rosła w cieniu

Pozdrawiam. Ewa