Dom w odcieniach zieleni (2)
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dom w odcieniach zieleni (2)
Sliczne wszystkie,ale ta monstera cudowna-u mnie raczej nie wystepuje 

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciapatkowe Nowości cudowne
Ale koniecznie musze też pochwalic podblokowe Dalie i Lilie 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14

Dziękuję Wam bardzo za odwiedziny

Jagodo i Ago - kurczę, a ja myślałam, że ta trzykrotka jest bardzo znana i w ogóle pospolita

Moniko - cieszę się, że je rozpoznajesz

Monstera pochodzi z forumowych zbiorowych zakupów w Czechach. Pewna bardzo miła forumowiczka zgodziła się je zorganizować

Arkadiusie - stromanthe przyjechało do mnie całkiem niedawno. Póki co jedyną moją zasługą jest wsadzenie go do doniczki

Niuniu - staram się pamiętać o podlewaniu

Justus, Elciu - dziękuję

Doromichu - u nas ta monstera raczej też nie występuje. Dotychczas widywałam ją tylko na forum i raz w sklepie, za około 400 zł

No to chwalę się

Oto passiflora Adularia:

- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
To faktycznie jest czego fatulować
cudowne ma te kwiatuszeczki

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
WOW Wiktorio, śliczne te kwiatuszki 

- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Wiktorio sliczna ta pasiflorka,a co do monstery to jestes szczesciara,ze udalo Ci sie zdobyc 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Super passiflorka Ci zakwitła, taka egzotyczna 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Wiktorio piszesz nareszcie
Passiflora przepiękna choć dla mnie zupełnie obcy ten jej kwiatek ale jest przepiekny.
Ileż Ty znowy piękności nam pokazujesz
Monstera cudowna ,jaka okazała ... a lilie? aż trudno mi uwierzyć,że takie mogą być...cudne.
Czy Ty je wykopujesz?
Jak często?Kiedy?
Dostałam w ubiegłynm sezonie od przemiłej forumki ,rozkwitły mi cieszą już drugi sezon nie chciałabym ich stracić lub zaniedbać.

Passiflora przepiękna choć dla mnie zupełnie obcy ten jej kwiatek ale jest przepiekny.
Ileż Ty znowy piękności nam pokazujesz

Monstera cudowna ,jaka okazała ... a lilie? aż trudno mi uwierzyć,że takie mogą być...cudne.
Czy Ty je wykopujesz?
Jak często?Kiedy?
Dostałam w ubiegłynm sezonie od przemiłej forumki ,rozkwitły mi cieszą już drugi sezon nie chciałabym ich stracić lub zaniedbać.
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Śliczny kwiat Passiflory.
Tej odmiany chyba jeszcze nie znałam 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I to się nazywa mieć rękę do roślin,niedawno kupiona Adularia już kwitnie a kwiaty niezwykłej urody i oryginalności-
Podzrówka

Podzrówka

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiktorio, wspaniale, że wreszcie doczekałaś się kwitnienia passiflory, bo pamiętam, że miałaś z tym chyba problemy w poprzednich sezonach. Może zła passa wreszcie przełamana.
Co do trzykrotki, to chyba zarówno mniodkowa, jak i ja kojarzymy trzykrotkę jako typowego doniczkowca, a ta uprawiana przed blokiem to chyba trochę inna roślina, bo zdaje się, że trzykrotki to bardzo liczna rodzina roślin. Niedawno widziałam takie trzykrotki jak twoja w Mai w ogrodzie.

Co do trzykrotki, to chyba zarówno mniodkowa, jak i ja kojarzymy trzykrotkę jako typowego doniczkowca, a ta uprawiana przed blokiem to chyba trochę inna roślina, bo zdaje się, że trzykrotki to bardzo liczna rodzina roślin. Niedawno widziałam takie trzykrotki jak twoja w Mai w ogrodzie.

- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Passiflora jest nadzwyczajna.
Chyba na obrazku widziałam ale w realu - niekoniecznie.
Chociaż coraz częściej się je spotyka to tę odmianę chyba rzadko nadzwyczaj.
Monstera rewelacyjna!!!! I spora już co przy braku miejsc jest jej wadą ale urody jest
nadzwyczajnej.

Chociaż coraz częściej się je spotyka to tę odmianę chyba rzadko nadzwyczaj.
Monstera rewelacyjna!!!! I spora już co przy braku miejsc jest jej wadą ale urody jest
nadzwyczajnej.

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Ani się obejrzałam, a tu znów prawie miesiąc minął
. Dziękuję Wam bardzo za pochwały kwiatów passiflory - akurat ta, jak żadna inna, ma niesamowitą ilość pąków. Natomiast bardzo mnie zdziwiła p. trifasciata. Być może to przez upały, ale rozwijała kwiaty jedynie na parę godzin i bardzo łatwo było je przegapić
.
Mniodkowa, Niuniu, Justus, Elciu - dziękuję
.
Doromichu - faktycznie, miałam szczęście, że udało mi się z tą monsterą. W dodatku z tego samego źródła mam skrzydłokwiat 'Sweet Picasso' (niestety, nie rośnie zbyt dobrze) i ceropegię Sandersonii. Prawie do końca nie mogłam uwierzyć, że dotrą. Cały czas obawiałam się, że się okaże, że roślin zabrakło lub że stało się coś innego. Na szczęście są, w komplecie
.
Karo - ja cały czas pamiętam tego Twojego olbrzyma passiflorowego. To dopiero był okaz
. Moje pewnie nigdy tak nie urosną. Co do lilii, to ich nie wykopuję. W pierwszym sezonie mojego pseudo ogródka posadziłam trzy lilie i tylko jedna z nich przetrwała... ale to były moje początki. Później do tej jednej dołączyły inne (i prawdopodobnie odnalazła się kolejna z tych pierwszych) i tak sobie siedzą pod blokiem od kilku lat nie niepokojone przez nikogo
.
Arkadiusie - 'Adularia' faktycznie super kwitnie, pączkuje, rozrasta się i ogólnie, jest wszędzie. Niestety, chyba tylko ona. Z innej, początkowo podobnej wielkości, udało mi się uratować jedynie kilkunastocentymetrową szczepkę. Duża roślina padła w jedną noc. Mam nadzieję, że większych strat nie będzie.
Rapunzel - jasne, że cieszą mnie kwiaty passiflor. Chociaż wiadomo, niektórzy zawsze muszą mieć jakieś "ale"
. Fajnie, że te "udziwnione" tak szaleją, jednak te bardziej rozpowszechnione, znów zawodzą. Ani jednego pączka - co za złośliwe chwasty
. Jedne przerosły już swoją kratkę, inne wypuściły gałęzie poza balkon, ale kwitnąć nie zamierzają.
Co do trzykrotki, to sama zaczęłam czytać i znów wygląda na to, że czytanie szkodzi
. Już teraz nie wiem, czy mam trzykrotkę Andersona, czy wirginijską, czy jeszcze coś innego.
Kociaro - też miałam chwilę zawahania przed zakupem monstery, bo nie mam na nią miejsca. W końcu wymyśliłam, że dosadzę ją do doniczki tej zwykłej, zielonej, ale na razie, dopóki nie jest zbyt duża, ma własny pojemnik. Chociaż, muszę przyznać, że dość szybko rośnie. Tego się nie spodziewałam
.
Trochę się rozpisałam, więc czas na zdjęcia. Tym razem kwitnące, głównie balkonowe.
Na początek pochwalę się przezimowaną fuksją. Dwie kupione w obecnym sezonie niestety są w stanie agonalnym i tylko tę mogę podziwiać. Obok niej glorioza. Sama się zdziwiłam, że może mieć kilka kwiatów naraz. Jak widać, pobyt na balkonie jej służy. We wcześniejszych sezonach trzymałam ją w mieszkaniu; była wyższa, ale dużo słabiej kwitła.

Dwa powojniki: NN i 'Multi Blue'. Słabo u nich z kwiatami - NN miał dotychczas trzy, a schnący 'Multi' - aż jeden. Dobre i to, bo sądziłam, że padnie przed zapączkowaniem
.

Pierwszy raz zakwitł mi wilec ziemniaczany. W zeszłam roku czekałam, czekałam i nic. W dodatku zeszłoroczne rośliny padły i wiosną musiałam zapolować na nowe. Na szczęście się opłaciło:

Na koniec dwie passiflory: trifasciata i coriacea:

Zapomniałam zmniejszyć fotki mojej ostatniej fascynacji. Następnym razem
.

Mniodkowa, Niuniu, Justus, Elciu - dziękuję

Doromichu - faktycznie, miałam szczęście, że udało mi się z tą monsterą. W dodatku z tego samego źródła mam skrzydłokwiat 'Sweet Picasso' (niestety, nie rośnie zbyt dobrze) i ceropegię Sandersonii. Prawie do końca nie mogłam uwierzyć, że dotrą. Cały czas obawiałam się, że się okaże, że roślin zabrakło lub że stało się coś innego. Na szczęście są, w komplecie

Karo - ja cały czas pamiętam tego Twojego olbrzyma passiflorowego. To dopiero był okaz

Arkadiusie - 'Adularia' faktycznie super kwitnie, pączkuje, rozrasta się i ogólnie, jest wszędzie. Niestety, chyba tylko ona. Z innej, początkowo podobnej wielkości, udało mi się uratować jedynie kilkunastocentymetrową szczepkę. Duża roślina padła w jedną noc. Mam nadzieję, że większych strat nie będzie.
Rapunzel - jasne, że cieszą mnie kwiaty passiflor. Chociaż wiadomo, niektórzy zawsze muszą mieć jakieś "ale"

Co do trzykrotki, to sama zaczęłam czytać i znów wygląda na to, że czytanie szkodzi

Kociaro - też miałam chwilę zawahania przed zakupem monstery, bo nie mam na nią miejsca. W końcu wymyśliłam, że dosadzę ją do doniczki tej zwykłej, zielonej, ale na razie, dopóki nie jest zbyt duża, ma własny pojemnik. Chociaż, muszę przyznać, że dość szybko rośnie. Tego się nie spodziewałam

Trochę się rozpisałam, więc czas na zdjęcia. Tym razem kwitnące, głównie balkonowe.
Na początek pochwalę się przezimowaną fuksją. Dwie kupione w obecnym sezonie niestety są w stanie agonalnym i tylko tę mogę podziwiać. Obok niej glorioza. Sama się zdziwiłam, że może mieć kilka kwiatów naraz. Jak widać, pobyt na balkonie jej służy. We wcześniejszych sezonach trzymałam ją w mieszkaniu; była wyższa, ale dużo słabiej kwitła.

Dwa powojniki: NN i 'Multi Blue'. Słabo u nich z kwiatami - NN miał dotychczas trzy, a schnący 'Multi' - aż jeden. Dobre i to, bo sądziłam, że padnie przed zapączkowaniem

Pierwszy raz zakwitł mi wilec ziemniaczany. W zeszłam roku czekałam, czekałam i nic. W dodatku zeszłoroczne rośliny padły i wiosną musiałam zapolować na nowe. Na szczęście się opłaciło:

Na koniec dwie passiflory: trifasciata i coriacea:

Zapomniałam zmniejszyć fotki mojej ostatniej fascynacji. Następnym razem

- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
Wiktoria_W pisze:Ani się obejrzałam, a tu znów prawie miesiąc minął
A no właśnie

Wiktoria_W pisze:kwitnące, głównie balkonowe
Takie ładne, że mnie to aż skręca, bo z moimi coś nie halo