Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Witaj Dorotko ;:196 o to racja! Normalnie chyba popadnę albo już popadłam w nałóg kupowania kwiatów,ostatnio sobie wmawiałam że już stop zamiast kolejnego kwiatka muszę sobie coś dla siebie kupić np.bluzkę . No zobaczymy jak długo wytrzymam ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Papryczki wyszły Ci super. ;:215
Ja od kilku lat już nie sieję.
Za to poszłam w pomidory, bo te mam pod szkłem.
Dobrze, że powoli wszystko wraca do normy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Reniu bo forum nasze uzależnia, nie tylko od bycia na nim, ale przede wszystkim od kupowania roślin. Ja na początku bytności na forum, kilka lat temu popadłam w uzależnienie roślinne ;:306 Teraz wiem, że nie wszystko co piękne u mnie będzie rosło, więc z zakupami nowych okazów jestem ostrożna.

Grażynko tylko po co mi tyle ostrej, dobrze że dostałam niedawno przepis na pastę paprykową to przynajmniej część przetworzę.
Moje pomidory tego roku są różne, mam odmiany (min Fiutek) zaatakowane przez zgniliznę wierzchołkową, na razie smakuję wybieram z nowości tegorocznych te najsmaczniejsze. Wczoraj kupiłam woreczki strunowe, czas wybierać nasionka. Jutro będzie duży zbiór pomidorów.

Moje rabatki trochę odżyły po deszczu, dużo roślin już wyrwałam, wyniosłam na kompostownik. To co jeszcze jako tako wygląda pokażę

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dorotko donica z koleusami cudo,jakie mają śliczne kolory ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A wiesz, ze u mnie jest to samo ?
I to tylko na nim.
Albo taki wrażliwy, albo tak genetycznie zmieniony, że łatwo na nią zapada.
Obrywam i wywalam do kubła.
Ale może coś mi zostanie na posmakowanie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko teraz na zdjęciu zauważyłam jak koleusy w tej donicy ładnie wyglądają. Mam kilka nowych gałązek dostałam od naszego forumowego Józefa, na razie stoją w wodzie, jak je ukorzenię to za rok będzie piękna kolekcja.

Grażynko u mnie też on najbardziej zaatakowany, cholercia jakiś delikatny ;:306 psuje się od czubka. U mnie są niektóre zdrowe, jednego już smakowałam. Taki sobie nie powala, ale za ten wygląd i kształt warto go mieć :;230 kto go widzi ten dostaje ataku śmiechu.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No bo to jest taki wyśmiewny pomidor. ;:306
Mój M podlewa pomidory i kilka razy już mi mówił - że też nie znalazłaś lepszej odmiany, nie wiem co ci się w nim tak podoba. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Nie wiem dlaczego nie dostaję powiadomień o Twoim wątku, na szczęście co jakiś czas szukam :wink:
Dorotko czy hortensja nad papryczkami jest pnąca? Bo ja rok temu kupiłam pnącą ładnie przezimowała, na wiosnę ruszyła, jakiś czas temu oglądając rośliny zauważyłam że uschła i nie wiem dlaczego?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko :D
Piękne hortensje :D

Piekne aksamitki, ,hortensje,coleuski ;:167 ;:333
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko ta apetyczna papryczka to do bieżącej konsumpcji, czy na przetwory ?
U mnie nareszcie ogród wraca do równowagi, choć podobnie, jak ty wycięłam mnóstwo zasuszonych roślin.
Chyba upały już nam nie grożą, bo noce zrobiły się chłodne, żeby nie powiedzieć, że zimne.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Dorotko bardzo dorodne ,te Twoje papryczki ,zdolna z ciebie ogrodniczka .Wszystko jeszcze się trzyma ,ale widać już kres lata .Rano zimno niesamowicie ,a i wieczory już chłodne .Jeszcze tylko trochę radości z ostatnich zakupów i tyle nam zostało .Oj żeby chociaż jesień była piękna ;:3
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko :wit dziś trochę pobieżnie obejrzałam Twój ogród, ale zauroczyły mnie Twoje hortensje i koleusy. Zdjęcia piękne takie wyraziste. W niedzielę nadrobię zaległości i wrócę do Ciebie na pewno, jest co podziwiać. Pozdrawiam!
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Renata1962 pisze:Dorotko donica z koleusami cudo,jakie mają śliczne kolory ;:oj
Piękne są!!! ;:180 ;:180 bajecznie wyglądają w takim miksie :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,papryki super będą pewnie zaprawione, wszystko się na zimę przyda cudne masz hortensje pozdrawiam i miłej niedzieli życzę :wit ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ta odmiana pomidora wzbudza u wszystkich tyle emocji i zaciekawienia, że nie wiem czy będzie z czego zebrać nasionka. Nawet lekko zaróżowione potrafią mi zerwać z krzaka ;:306

Marysiu tak to jest nieraz nam coś szwankuje. Ja teraz jestem po pracowitym tygodniu, zeszły tydzień mało co zaglądałam na forum, teraz mam dużo..... zaległości w Waszych wątkach.
Marysiu ta hortensja to pnąca, zeszłoroczny zakup. W razie suszy cały czas jest podlewana. Nie wiem ile lat mi przyjdzie czekać na jej kwitnienie. Spróbuj swoją zacząć podlewać, może faktycznie potrzeba jej wody.

Aniu to co pokazuję przeżyło upały, albo jest mocną roślinką, albo po prostu dostawało dużo wody.

Iwonko papryka zależnie od odmiany jest zjadana na bieżąco, lub czekała na swój czas i została przetworzona. Dziś właśnie po raz pierwszy robiłam sos paprykowy z ostrych i łagodnych papryk. Cały zeszły tydzień spędziłam na porządkowaniu ogrodu (wczoraj miałam gości i chciałam pokazać ciekawsze oblicze moich rabatek) ileż zasuszonych badyli wycięłam ;:202 najbardziej żal mi dzielżanów, bo część kwiatów nawet nie zdążyła się rozwinąć, to samo mam z marcinkami, żal patrzeć. Dni już chłodniejsze, ale ja i tak dalej muszę podlewać, dziś paskudny wiatr więc wszystko szybciej wysusza. Takiego marnego roku na moich piaskach jeszcze nie miałam.

Ewo dorodna to tylko ostra papryka, pozostałe jakieś marnawe na krzaku jeden owoc, a miałam też takie które nie zawiązały owoców. Dwa lata temu to było paprykobranie ;:215
U nas już jesienne widoki, rankiem mgła, pająki plotą swoje pajęczynowe sieci, wieczorem, rano zimno. Też chciałabym jesień łagodną, ciepłą. Żeby ona chociaż przedłużyła nam ten rok prac ogrodowych, bo w tym roku z racji długiej zimy tak późno ruszyliśmy z pracami na wiosnę.
Na zakupy jeszcze nie wybrałam się, ale tak przy okazji udało mi się zaopatrzyć w 10 cebulek tulipanów. 25 szt kupiłam mi moja mama, już jestem ciekawa co to będą za piękności.

anym witam Ciebie i zapraszam ponownie. Serce raduje się od tak miłych słów. Koleusy faktycznie ładnie się rozrosły, a tak się o nie bałam bo wiosną były marnawe. Dzisiaj jedną donicę przewrócił mi wiatr, ale ja te nadłamane gałązki pozbierałam, dałam do wody, będą jak znalazł na sadzonki przyszłoroczne.

Reniu dziękuję, bardzo lubię koleusy. Mam kilka nowych kolorków od naszego Józefa, mam nadzieję, że uda się je rozmnożyć do przyszłego sezonu.

Marto papryki już przetworzone, trzeba będzie wynieść do piwnicy.
Hortensje to moja nowa miłość.

Mam trochę zdjęć, tego co jeszcze ciekawie wygląda, może wieczorkiem uda mi się je umieścić. Cały czas czekam z utęsknieniem na deszcz, nadal jest sucho. Co roku powraca ten sam problem, jak rozwiązać sprawę podlewania. Chyba tego nie da się w moim przypadku zrobić, pozostaje noszenie wody w wiadrach i konewkach. Koszty wody z wodociągu ogromne. Do tego te moje marne piaski w których najmniejsza kropla przelatuje jak przez gąbkę. Takiego marnego roku, na tej kiepskiej ziemi jeszcze nie miałam :!: :!: :!:
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”