Moja ucieczka.....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja ucieczka.....

Post »

Ja ciągle zmieniam kolejnosć sadzenia :;230 Miniaturki okazują sie być wielkie i na odwrót- już mnie to czasem męczy. Ale sliczne i ciekawe okazy masz u siebie :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko dawno u Ciebie nie byłam :roll: a tu same cudowności pokazujesz ;:138
Twoje hortensje niezmiennie zachwycają :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Mariola- ja też ciągle coś zmieniam - teraz marzę o miejscu na grila- obsadzonym winogronem i hortensjami- ale na plany brak funduszy więc znowu zaczęłam znosić kamienie ;:306
Aniu miło, że jesteś :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko niedługo zacznę wstawiać zdjęcia hortensji i pewnie te piłkowane będą jako pierwsze - dam cynk ;:168
Jednak ich kwiaty różnią się a gdyby jeszcze chciały byc niebieskie to byłyby zjawiskowe...
Koleżanka Ania dała mi namiary na nawóz do hortensji bo stosuję zakwaszacz, nawóz do hortensji kolorowych i nadal wszystkie różowe ... sadzone oczywiście w kwaśnym torfie . Potrzebują wilgotnych stanowisk a przecież były upały więc podlewałam a przez to pewnie wypłukuje się i wszystko idzie w dół. badam glebę od czasu do czasu i widzę co jest.
U Twej mamy ta ogromne CUDO to ma nazwę ? Twoja mamusia ma rękę do nich skoro takie ma krzewy.
A co do poszukiwanych przez Ciebie host - mam Hostę Stiletto . 100% pewności odmiany nie mam ale jeśli nie ta to bardzo podobna bo to hosta miniaturowa - wysokość 15 cm. Liście ma małe, lancetowate, płaskie, błyszczące, zielone, z wąską, równą, białą obwódką o falujących brzegach. Niedawno ją przesadzałam i lekko rozluźniłam sadzonki więc łatwo odkopać. Zobacz w sieci jej wygląd i daj znać to dopiszę do reszty zamówienia.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - bardzo chętnie przygarnę malutką hostę nawet nn ;:196 - ta Stilleto- jest śliczna nie mam takiej o podłużnych liściach ;:196
Ta hortensja u mamy to nn - ja kupiłam na allegro 8 odmian po 7 zł i to jedna z nich - ale żadna się nie zgadzała - ta co dałam mamie najładniejsza - wiesz oni mają ogród od zachodniej strony - odprowadzają pod krzewy wodę z dachu- to służy różanecznikom i hortensjom - a hosty to co roku muszą być przesadzane- w tym roku mama wymienia duże hosty na żurawki- robi prawdziwe rewolucje. Krysiu zrobię zdjęcie u niej hortensji Reny - to zabczysz jakby nowa odmiana- a to z mojej sadzonka zrobiona- tylko moja ma wokoło iglaki a u mamy ma przestrzeń.

Ps. Tak piszę mama, u mamy - a właśnie niedawno obchodziłam ostatnie dzieści.....
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko ja zrobię dobre zdjęcie tej "hostuni " i poproszę koleżankę, która się zna wtedy potwierdzi czy to Stiletto i już dopisałam.
U mnie H.buk. "Renhy Wanille Fraise " jak byla mniejsza to miałą ogromne stożki kwiatowe i bardzo ścisłe. Przesadziłam ją pod wierzbę mandżurską aby dać jej dużo przestrzeni. Rozrosła się i ma mnóstwo kwiatów ale sa mniejsze niż kilka lat temu gdy miała tylko kilka pędów.
Pewnie to normalne bo nawet taka wolę.
Ty mówisz mamo a ja do swej całe życie mamusiu a tez już mam swoje lata bo jestem babcią.
Nie próbowałaś ukorzenić tej NN rosnącej u niej ?
Może by dać ja do identyfikacji - zrób zdjęcie liści, pędów aby było widac jaki kolor i takie tam inne parametry potrzebne przy tego typu sprawie.
Co Ty na to ?
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - też o tym myślałam - może Tulipanka albo Babopielka dałyby radę- bratowa obiecała, że zrobi porządne zdjęcia- bo moim telefonem to jakość nie najlepsza :roll:
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już mam te zdjęcia może ktoś rozpozna:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Beatko :wit Śliczna ta hortensja ;:215 ;:215
Zapraszam do siebie ;:65 ;:65 wstawiłam zdjęcia małych host , zobacz czy Ci pasują i czy będziesz chciała ;:108
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu- piękne te hosty- takie maleństwa można sadzić przed żurawkami i brunnerami- szukam nasion brunner- ale chyba będę musiała poczekać na swoje- bo każdy obcina kwiaty- chyba szpecą po przekwitnieniu - ja też obcinam przekwitnięte kwiaty- ale zawsze wsadzam do wody- by nasiona dojrzały :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam tylko taką zwykłą brunerę , ale też wycięłam bo brzydko wyglądały , nawet liście ścięłam .
Ciekawa sprawa - mówisz do wody i nasionka dojrzeją - dzięki , super pomysł .
Po niedzieli wyślę , chyba ze jeszcze coś wyparzysz to pisz ;:108
Spokojnej nocy ;:19
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu- no to bedę miała coś dla Ciebie - jak rozmnożę swoją- kupiłam Loking Glass - jest piękna - nie wiem czy z nasion też takie będą, ale na razie nie ma z czym się krzyżować - to może powtórzą cechy rodzica. Wszędzie piszą, że same się rożsiewają więc dlaczego takie drogie???? Ja moją podzieliłam i mam teraz 3 i każda rośnie inaczej - jedna pięknie się rozkrzewiła - zastanawiam się nad podziałem, 2 ma bardzo duże liście- ale pojedyńcza a 3 coś kiepska- chyba miejsce jej nie służy - muszę je obserwować :wit

Teraz dojrzewają u mnie w wodzie nasiona pelargoni i Callii :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Już się cieszę ;:138 ;:138 ;:138
Powiedz mi czy wszystkie kwiatki tak można do wody wstawić żeby nasionka dojrzały ??? A lilie , liliowce itd. ?????
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu- z liliami nie próbowłam- bo robiłam sadzonki z łusek- miałam bardzo dużo- ale zmrzły mi w ubiegłym roku - a liliowce to myślę, że nie bardzo osłabią roślinę- ale wypróbuj- ja tak robię z bratkami, pelargonią, nachyłkiem - tak zrobiłam kiedyś z piwonią drzewiastą z Pragi (nie powinnam się przyznawać do tej piwonii) :wit
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Beatko, odwiedziłam Twój ogród i moge Ci pozazdrościć cudnych hortensji. A wiechowata 'Le Vasterival' GREAT STAR króluje wielkością kwiatów. Lilie też olbrzymie i piękne. Olbrzymie , bo drzewiaste, czy tak polubiły ogród i wyrosły?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”