Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

Ah Pati, no miej trochę litości! Jasne, że widać kwiaty ozdobne. Chciałabyś, żebym w depresję ogrodniczą wpadła? :twisted:
A co do zagadki... no cóż... odgadnięta bezbłędnie! :lol: Ciekawe czemu ;:224

Reniusia20, witaj witaj, spaceruj spaceruj! Tylko nie zaczynaj do końca :;230 Mam nadzieję, że spodoba Ci się u mnie :wink:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Tę fotkę ze słonecznikami i malwami zapiszę sobie na dysk, podczas zimowego doła będę sobie nią poprawiać nastrój :wink:
Takiego kosmosa z różowym brzegiem też miałam wśród swoich, nie pomyślałam, żeby zebrać nasiona, a szkoda. Wyjątkowo oryginalny i zastanawiam się, czy nie był przypadkiem z wysiewu pełnych (mam obok siebie zwykłe i kilka pełnych), bo w tym wiejskim ogródku, z którego wstawiałam wyżej fotkę, a z którego pochodzą moje zwykłe kosmosy, nigdy takiego nie spotkałam. Kopry i kosmosy - całkiem zgrany duet ;:333 Tylko uważaj, żeby się nie pomylić :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Zapisuj Kochana, cieszyłabym się gdybyś rzeczywiście zimową porą zerkała na te fotki :D
Co do kosmosów... no właśnie, nie mogę się oprzeć urokowi tego 2barwnego. Będę chciała zebrać nasionka, tylko nie zaznaczyłam sobie niczym, który to. Teoretycznie bardzo chciałam mieć przede wszystkim te stare odmiany, ze starych nasion, ale one chyba nie są tak fantazyjne niestety... Trudno, najwyżej mój tradycyjny wiejski ogródek przybierze styl neowiejski ;:224
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dobrze, że pokazujesz i te gorsze strony ogrodu, bo człowiek w depresję by wpadł, że tylko jemu się coś nie udaje... Choć z doświadczenia oglądnięcia paru forumowych i nie tylko tych ogrodów wynika, ze każdy ma mniej udane fragmenty ogrodu :wink:
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Pacynko, wpisuję się, żeby nie zgubić Twojego wątku. Mój ogródek dopiero powstaje i z premedytacją staram się, żeby nie był nowoczesny i szablonowy, bo wszystkie naokoło są. Wielu ludziom nie byłam w stanie wytłumaczyć dlaczego nie podoba mi się rząd tujek i "choinka" na trawniku. A po co Ci kwiaty, a po co warzywnik..., takie tam. Dzisiaj dalsza część zapraw, więc czasu trochę brak, ale później prześledzę co tu się działo od początku, bo czuję, że sporo przeszczepię do siebie :D
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

survivor26 pisze: Reszta nie do końca mnie satysfakcjonuje, bo jednak wśród chwastów widać rośliny ozdobne ;:224
;:306 No wypisz-wymaluj, to samo chciałam powiedzieć! Poza tym sadzę, że Twoje chwasty mogą się z przeproszeniem, wypchać w porównaniu z moimi! Zresztą zobaczę już wkrótce... Te zdjęcia frontowego ogródka z widoczną częścią domu i ganku to dla mnie archetyp wiejskiego przedogródka, aż się czuje zapach kwiatów i rozgrzanych na słońcu drewnianych belek :) Spooookój....
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

sweety, no racja, wiadomo, że zwłaszcza na początku tworzenia ogrodu muszą zdarzyć się niedopatrzenia i zaniedbania. Koncepcja się zmienia, czasem w pośpiechu wsadzi się jakąś roślinkę niekoniecznie tam gdzie znaleźć się powinna i tak tworzą się 'rabaty wstydu' ;)

Kasia79, obecnie na całe szczęście poziom świadomości bywa coraz wyższy, a i styl wiejski jest na czasie. Dlatego też wielbiciele rustykalnych klimatów mają ciut łatwiej. Ale paradoksalnie to mieszczuchy częściej zachwycają się wsią niż sami jej mieszkańcy. U mnie jeszcze diametralne zmiany nie następują, gdyż czasu na pobyt na wsi brak. Jeśli tylko uznasz, że jest z czego brać przykład, to inspiruj się do woli. Rozpisane nasadzenia, które kiedyś przedstawiłam są moim zdaniem bardzo dobre, ale jednak, jak ktoś słusznie zauważył, za mało na nie miejsca w moim ogródku. Ja jeszcze muszę przemyśleć wszystkie nasadzenia. Tylko kiedy... ;:224

No Zuzka, czekam w takim razie na starcie się naszych chwastów w bój o wielkość! :D U mnie najbardziej zarośnięte okazały się ścieżki ... Wywiozłam kilka taczek mocnych okazałych i zdrewniałych chwastów, a to jedynie 1/4 warzywnika. Z rozmachem wytyczony przez ambitnego eNa warzywnik okazał się nie-do-ogarnięcia. 1/3 z całą pewnością robić już musi za ugór uzdrawiający pole ;:224 Nawet nie zdążyliśmy tego obsadzić/obsiać czy jakkolwiek ;:170
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wiejskie widoki w porannym Słońcu...

Obrazek Obrazek

mimozami jesień się zaczyna..?
Obrazek Obrazek
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Kochana Bry u Ciebie słońce dzisiaj? U mnie zaciągnięte na maksa...
Co do derenia to ja kupiłam malutką sadzonkę i od początku rósł dobrze. A Twój obawiam się przy tych upałach mógł po prostu przywiędnąć.
U mnie kilkuletni buk wykazuje objawy porzysuszenia, a co dopiero nowo posadzone drzewo....

Może spróbujesz go zacieniować? Bo domyślam się, że podlany jest dobrze.

Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Widoki poranne są dokładnie z 2 VIII kiedy byłam na wsi ;) Teraz podejrzewam zaniesione, jak wszędzie.
Małe sadzonki zawsze łatwiej się przyjmują i szybciej rosną. My kupiliśmy już ciut większego, takiego około 2m, żeby szybciej osiągnąć efekt wizualny. Takie drzewko zawsze potrzebuje więcej czasu na przystosowanie się do nowego miejsca, musi odchorować i takie tam. Przywiędło mu się już w pojemniku i miałam nadzieję, że po posadzeniu szybko nabierze wigoru, ale jak na razie stoi niewzruszony. Listki nadal oklapnięte.
Ale generalnie przy kousie nie robiłaś żadnych specjalnym zabiegów, mega okrywań czy coś takiego? Jakoś zawsze zdawał mi się delikatny, ale skoro u Ciebie rośnie to chyba nie przemarza?
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Pacynko, jako drzewo nie przemarza, tylko przy surowych zimach ma mało kwiatów - dosłownie kilka sztuk. W tym roku kwitł ładnie, bo i zima była łagodna.
No, jeśli Ty kupiłaś 2-metrowe drzewo to ja obecnie mam 2,5 ;:224
Wiesz, jak róże nie chcą rosnąc to pryska je się biostymulatorem wzrostu Asahi i daje super efekty. Może spróbuj tym Ale na pewno takie duże drzewo potrzebuje czasu na aklimatyzację.
betinka38
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2013, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit hej wpisuję się by nie zgubić, pięknie się czyta. Pozdrawiam. Beata
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Cześć Bry :wit
Fajnie, że pokazałaś swoją buźkę :D Dobrze widzieć te zarośnięte części ogrodu, od razu wydaje się on bardziej taki....swojski :wink: a tak to napatrzę się na ogrody na FO ( bo większość pokazuje takie zdjęcia bardziej nadające się ) i można popaść w kompleksy ;:306 Każdy chyba ma takie miejsca w ogrodzie gdzie rośnie niekoniecznie to czego oczekiwał. Zdjęcie z warzywnikiem na tle zboża to jakby u mnie robione, jedynie las na horyzoncie nie pasuje . Dolało u Ciebie? U mnie tak, mimo tego mam już zaawansowaną jesień.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Pacynko, nowy awatarek ;:oj ;:138
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pacynko - zdjęcie malw na tle dojrzewającego zboża.....bezcenne ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”