W końcu i na mój wątek przyszła pora. Przyznam szczerze, że dość długo się czaiłam
 Zapytacie pewnie.. Dlaczego? No cóż, mnóstwo tutaj imponujących kolekcji pełnych różnorodnych roślin o niewymownie pięknych kwiatach. U mnie zaś skromnie i jeszcze nie tak kwieciście. Ale tak to przecież jest u początkującego kaktusiarza
  Zapytacie pewnie.. Dlaczego? No cóż, mnóstwo tutaj imponujących kolekcji pełnych różnorodnych roślin o niewymownie pięknych kwiatach. U mnie zaś skromnie i jeszcze nie tak kwieciście. Ale tak to przecież jest u początkującego kaktusiarza  
 Wspomnę może jeszcze jak to się zaczęło.. Kaktusowe szaleństwo rzecz jasna. Hmm.. Trochę przypadkiem, bo od remontu.. W zasadzie od zawsze po calutkim domu rozsiane były kaktusy mojej Mamy. Wtedy jakoś szczególnie nie przykuwały mojej uwagi, ale do czasu.. I tak, po ?wielkim malowaniu? lokatorzy musieli wrócić na parapety. Szczegół, że doniczki się rozsypywały, ziemia była zeschnięta na wiór, a sami mieszkańcy doniczek dość mocno przyprószeni warstwą kurzu. Za priorytet uznałam więc przywrócenie ich do stanu godnego uwagi. Efekt był zadowalający
 A wrodzona ciekawość nie dała spokojnie spać.
  A wrodzona ciekawość nie dała spokojnie spać.Nie muszę mówić co stało się po trafieniu na to forum.. Palpitacje serca, przekrwione oczy, nieprzespane noce i coraz więcej kaktusów na parapecie
 A więc diagnoza dla wszystkich jasna ? choroba kaktusowa.
  A więc diagnoza dla wszystkich jasna ? choroba kaktusowa.Hmm.. Miało być krótko, zwięźle i na temat, a tu.. sporo tekstu, zero zdjęć.. Trzeba się więc poprawić

Oczywiście zapraszam Was drodzy Forumowicze do odwiedzania, komentowania, besztania.. Bo jakąś literówkę zapewne ?strzelę?. Zwłaszcza o tej porze

Ale do dzieła.. Na początek przedstawię Wam: Gymnocalycium moserianum B 56 Cordoba. Hmm.. Bardzo podobają mi się pączuszki gymnoli.

Czekam na dalsze zdjęcia z kolekcji i obiecuję że będę częstym gościem
  Czekam na dalsze zdjęcia z kolekcji i obiecuję że będę częstym gościem  

Nawet ta jak dla mnie nieszczególna roślina wygląda tu co najmniej przednio. Widać, że nie są to pierwsze, lepsze zdjęcia jakie zgrałaś z karty w aparacie. Jak na początkującego na forum to zrobiłaś (przynajmniej na mnie) duże wrażenie. Mam tylko nadzieje, że nie będzie to kolejny wątek nastawiony głównie na ten jeden, wybitnie spopularyzowany rodzaj (rozmaitość jest dobra)
 Nawet ta jak dla mnie nieszczególna roślina wygląda tu co najmniej przednio. Widać, że nie są to pierwsze, lepsze zdjęcia jakie zgrałaś z karty w aparacie. Jak na początkującego na forum to zrobiłaś (przynajmniej na mnie) duże wrażenie. Mam tylko nadzieje, że nie będzie to kolejny wątek nastawiony głównie na ten jeden, wybitnie spopularyzowany rodzaj (rozmaitość jest dobra) 

A co tam.. Niech się biedak napije
  A co tam.. Niech się biedak napije  

Ogromnie się cieszę, że doceniłeś mój wysiłek. Z wyborem zdjęć dość długo mi schodzi, robię najpierw mnóstwo ujęć, a potem przeglądam i dumam co rzeczywiście zasługuje na uwagę, a co należy po prostu wyrzucić. A w kwestii  rozmaitości, możesz być spokojny, u mnie wszystkiego po trochę
  Ogromnie się cieszę, że doceniłeś mój wysiłek. Z wyborem zdjęć dość długo mi schodzi, robię najpierw mnóstwo ujęć, a potem przeglądam i dumam co rzeczywiście zasługuje na uwagę, a co należy po prostu wyrzucić. A w kwestii  rozmaitości, możesz być spokojny, u mnie wszystkiego po trochę  
  Zapraszam częściej.
  Zapraszam częściej.