Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

Wczoraj podlewając ogród stałam nad kępka rozplenicy i zastanawiałam się, czy w tym roku będzie miała kłosy...
Myślałam, że jeszcze czas, a tu taka niespodzianka ;:202
Nie pamiętam, kiedy byłam na spacerze w lesie. Pewnie wystarczy mi, że widzę go z tarasu :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Zuziu witam w niedzielne popołudnie :wit
Twój ogród z dnia na dzień pięknieje, a rudbekie takie śliczniutkie, energetyczne nie mogę się napatrzeć ;:oj
Kurczę ja wysiałam krwawnicę bo bardzo mi się podoba a u Ciebie w lesie cudowne łany tego kwiecia :lol:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Ewuś, ja do tego lasu chodzę przez mojego burka zwanego Kredką. Lubię te spacery, szczególnie jak uda mi się wyjść tak około 9.00, wtedy nie ma jeszcze wielu spacerowiczów z psami bez smyczy wbrew przepisom i rowerzystów, którzy nie używają sygnału dzwonka nadjeżdżając za mną i mijają mnie znienacka na 1,5 mm na pełnym gazie, co powoduje u mnie skok adrenaliny a u psa skos w bok (gwałtowny).
Iwonko heliofitko kłosy pojawiły się jakieś 5 dni temu :) Do lasu też mam dość blisko, przedwojenni projektanci osiedla zadbali o wkomponowanie go w kompleks leśny, który teraz najchętniej by wycięto i wybudowano spółdzielcze punktowce ;:223
Aniu anym , dzień dobry :) gdyby nie strumienie wody wlewane w rabatki, to już bym miała popiół zamiast roślinek... Krwawnica w lesie obsiała się niesamowicie w miejscach wilgotnych i słonecznych, fajnie wygląda :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

W ogrodzie u ciebie pieknie jak zawsze.Rozplenica robi wrażenie ;:oj planuję kącik z trawami i musze ją koniecznie wpisać na listę ;:215
No i stefanek ci zakwitnie...brawo ;:138 bo on kapryśny podobno niesamowicie ;:124
I że w taki upał na spacer chce ci się chodzić ...szacun, bo ja siedzę w domu i nie mam siły na nic.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kasiu trawy są naprawdę piękne i taka ich różnorodność, dla każdego coś miłego. Stefanek kwitnie u mnie regularnie, może lubi brak zainteresowania :D A w lesie chłodniej no i psu się należy :)

Jeszcze kilka fotek:

Hrabini kwitnie ale jednak susza powoduje, że płatki schną błyskawicznie

Obrazek

Obrazek

Pomponella

Obrazek

Kaktusik taki dziwny

Obrazek

Obrazek

I różowizny

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
WAnia
100p
100p
Od: 5 sty 2013, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajowa ta kaja, super plereza. Pająkiem się nie zachwycę, bo choć się ich nie boję, to nie wzbudzają we mnie wielkiego entuzjazmu. Ale nie pozwalam nikomu niszczyć pajęczych sieci.
Masz fajne miejsce do spacerowania z psiurką. A kleszczy z lasu nie przynosicie? Podobno w tym roku jest ich więcej niż zwykle?
Czy podczas letniego kwitnienia kwiatki Susan się otwierają tak jak wiosną? U mojej brązowieją i zasychają w takim stadium, jak widać na Twoim zdjęciu.

Pa, Anka

.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

WAniu rzadko udaje mi się przyfilować jakiegoś motylka nocnego, bo się "mijamy" w ciągu doby. Ten przysnął sobie w widocznym miejscu i zupełnie nie zwracał uwagi na aparat :) Wychodząc do lasu ja się psikam odstraszaczem, głównie z powodu natrętnych much i komarów, Kredka ma nakraplany psi preparat przeciw pchłom i kleszczom, bardzo rzadko coś tam na niej znajduję. Co jednak świadczy o tym, ze te preparaty tez nie dają stuprocentowej gwarancji. A magnolia Susan pąki letnie rozwija, natomiast na drugiej, m. pośredniej wszystko pozasychało przed rozwinięciem...
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Witaj Zuzko, poczytałam wątek wiejski, to teraz przerzucam się na miejski. Bardzo polubiłam Twój styl pisania, a i rośliny imponujące. Jak Ty masz na to wszystko czas?
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Kaktusy nigdy chyba nie przestana mnie zadziwiać...że taki stwór kolczasty może wydać pięknego kwiata :shock:
Budleję pewnie obsiadają ci motyle...moja przemarzła dwa lata temu i tak mi jakoś zchodzi z kupieniem nowej ;:223
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Olu maliola dziękuję ;:196 Wbrew pozorom aż tak dużo czasu ogród nie pochłania, jakoś tak udało nam się dobrać rośliny, że nie ma przy nich zbyt wiele zachodu. Odchwaszczanie wiosenne i wczesnoletnie plus koszenie kurczących się trawników to w zasadzie wszystko, co ja robię. Cięcia i opryski to robota W. Uwielbia też sadzić nowe rośliny, ale tylko te, które sam nabędzie. Moje zakupy traktuje jak najobrzydliwszego robaka i długo utyskuje, że po co, miejsca nie ma, itp. ;:306 Ponadto potomstwa małego nie mamy, więc i obowiązków z tego wynikających brak :) Pewnie, gdybym była w domu w dzień, to i robota w ogrodzie by się znalazła :)
Kasiu z budlejami i ja mam doświadczenia nieprzyjemne, chyba trzy lata pod rząd wymarzały mi kolejne krzewy. W tym roku też myślałam, że guzik będzie z posadzonej w ubiegłym roku, ale jednak odbiła :)
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Zuzanko ,jakie rozmiary ma Twoja rozplenica ,bo ja mam taką i jest maleńka ,oczywiście też ma kłosy .
A może szanowna pani bryknęła do mnie na kawkę . :lol:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Ewuniu zgodnie z wczorajszym pomiarem kępa teraz ma jakieś 90 cm wysokości i tyleż szerokości :) mam drugą, taka buraczkową i ona jest dużo mniejsza, ale liczę że rozrośnie się. Kawka, herbatka z największą przyjemnością :)

Trochę mieszanki firmowej fotografowanej rano. Rety, w ogrodzie jeszcze przyjemny chłodek, cisza, a tu do pracuni trzeba było jechać.
Hortensje Limelight

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensja Phantom

Obrazek

Obrazek

Hortensja Pinky-Winky

Obrazek

Orszelina
Obrazek

Obrazek

Nachyłek variegata
Obrazek

Jeżówka
Obrazek

Ostatnie kwiaty liliowców

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bromelia zakwitła różem majtkowym :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I Stefanotis w rozkwicie

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Zuzanko ,kawka naszykowana i zimne napoje ,a Ty gdzie ? Moja furteczka już otwarta .
Co do mojej rosplenicy ,to ma 30 cm i większa nie będzie ,bo to karzełek .A poza tym wygląda zupelnie tak jak Twoja . :wit :D ;:3
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

ewa_rozalka pisze:Zuzanko ,kawka naszykowana i zimne napoje ,a Ty gdzie ? Moja furteczka już otwarta .
Poszłam ! ;:65 :D
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Hej Zuzia :wit
Jak zobaczyłam bromelie serducho zabiło mi mocniej, ale cudo ;:oj
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka