Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

JAGÓDKO.....już jestem w domku i to nie tak dawno....mimo usilnych starań czasu brakło...a trasa była bardzo po drodze.....myślę, że czas nie ucieknie i się zobaczymy bo te rewiry są mi zawsze bardzo bliskie....lubię tam wracać........
błąd jest chyba w tym że zawsze na krótko bo tak dziwnie czasem gospodaruję a potem nie wiem gdzie stópkami mam zahaczyć :;230 :;230

pozdrawiam ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpadam , by szybko odpowiedzieć na Wasze posty - znaczące dla mnie bardzo dużo ...więc ...

Jagodo Pomorska ... oj , tak - w pełni ją polecam ...chociaż mała ...dopiero u mnie od wiosny 2013 - jednak skradła serce me -to zasługuje na to , by ją do siebie zaprosić ...najlepiej trzy ...no , może nawet szpaler z nich utworzyć :? ...Urzekła mnie - bo ; kwiat pięknie się rozwija , jest napakowany niezmierną ilością płatków , a pomimo upałów i miejsca , gdzie u mnie rośnie - od południowej wystawy - więc patelnia - trzyma się długo , nie omdlewając cieszy oczy dosyć długo , bo nawet tydzień . Nie ma żadnych oznak żerowania robactwa ; mszyc , skoczków różanych etc... , ani chorób typu ; czarna plamistość , mączniak . Liście są zdrowe , błyszczące , w sporej ilości , jest to róża z wigorem i ...chyba jeszcze dokupię kolejne ;:108 .
Dla Ciebie sesja zdjęciowa Stephanie Baronin zu Guttenberg - na szczególne kuszenie ...kup , kup , nie ociągaj się ...nie będziesz żałować .

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
O... ;:oj lepiej na remont do wnuczek nie wpadać ...bo wiesz , że spokoju byś raczej nie miała :;230 .
A co się tyczy syna to ...ach , lepiej nic nie powiem ...ale serce matki zawsze czuje niepokój , gdy on łazi po górach ;:174 .

Danuś - jakże się cieszę , że wpadłaś do mnie z wizytą - dziękuję za miłe słowa ;:196 ;:196 ;:196 - mimo , że mój ogród jest raczej skromnym , ale jakże ukochanym przeze mnie miejscem na ziemi .
Zapraszam serdecznie w realu ...znajdź , proszę chwilkę , by zaszczycić mnie swoimi odwiedzinami ;:180 .
Dla Ciebie wybrałam ...delikatność i ...skromność zarazem - może przypadnie Ci do gustu ...Bonica 82

Obrazek

Gosiu ...moja Stephanie ..... kwitnie non- stop od czerwca ...jestem doprawdy zachwycona jej pięknem i trwałością kwiatów .

Wybrałam dla Ciebie ....Aidę

Obrazek

Jadzieńko ...ktoś go nawet sfilmował i ktoś z kolei umieścił z nim film na You Tube ...bez jego zgody ...już jest wycofany ...
Szalejemy z wnuczką - to fakt ...a pomysłów mamy mnóstwo - jednak malowanie jest jej dobrą stroną .
Oj , tak - masz rację - nudzić się nie ma czasu ...nawet w gotowaniu mi pomaga ...robi mielone , które o dziwo je z apetytem - może temu , że sama je robiła .
Rosarium kwitnie non-stop - ale pierwsze kwitnienie ma już za sobą - było bardzo obfite . Teraz kwitnie paroma kwiatami , ale pączków nowych ma sporo i ciągle wykształca kolejne .
Mnie jeszcze podoba się różowy przetacznikowiec ...może go gdzieś zdobędę ....

Dla Ciebie ...cóż by tu zaproponować ...wszak masz bogactwo róż ...to może dla odmiany ... datura ...

Obrazek

Tereniumasz rację ...gorąc niemożebny ...dosłownie ...żar się z nieba leje - a ziemia spragniona deszczu ...studnia na taki czas - to zbawienie ...więc ja reaktywowaliśmy ;:224
Ta roślina niebieska - to Lobelia siphilitica ...mamy ją z Ewunią ...nie kupowałyśmy , ale wiemy skąd się u nas znalazła . Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję ...a to dla Ciebie ...Clematis Ville de Lyon

Obrazek

Krysiu ...milin wędruje nie tylko po ogrodzie ...nawet między kostką brukową ..a i w ścianie domu znalazł sobie miejsce ;:oj ....
Szkoda , że nie było Wam po drodze z Tatr ... :( ...tylko nie mów moja Droga , że jechałaś przez moją miejscowość ;:185 .
Może nie pogardzisz ...błękitem ?

Obrazek

Aniu ...dziękuję ;:168 ...chciało by się rzec ...chwilo - trwaj ;:224 ...jak najdłużej .
Przyjmij ode mnie skromną , ale wdzięczną " lilię Nilu "- Agapant .

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Jagódko, wpadam aby się przywitać. Gościem w Twoim królestwie byłam nie jeden już raz. Tak przy okazji, ta roślina o niebieskich kwitach czy to nie penstemon "Blue Springs" Ja go mam od Tereni, a Terenia to szczera kobitka, więc może też Tobie Jagódko podarowała. Czy przetacznikowiec już się zadomowił w nowym ogrodzie.
Pozdrawiam
Urszula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie witam Przyjazną Duszę z pięknych Kaszubskich stron ;:180 .
Ulka ...serdecznie dziękuję za Veronicastrum sibirica ;:196 . Masz rację , Terenia - osoba o wielkim ;:167 ...ma w sobie coś takiego , że czas z Nią spędzony umyka szybko - o wiele za szybko :(
Ten błękitny kwiat , to Lobelia siliphitica - też myślałam , że to ponstemon ...ale Terenia jednak stwierdziła , że raczej nie ...mnie liście się nie zgadzają przy porównaniu .
Uleczko ...zapraszam następnym razem w moje skromne progi - razem z Państwem T. i W. Kr......będzie mi niezmiernie miło móc Was gościć .
Pozdrawiam bardzo serdecznie i ...uchyl rąbka swego " Królestwa " ...wraz z ptactwem ozdobnym ;:196
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Jagodko ja żyjecie w tych tropikach?
U nas masakrycznie gorąco .
Co porabiacie z Oliwką ?
Lilia Nilu ;:167
Buziaki !!!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko, witaj w nowym tygodniu, w kolejny upalny dzień ;:196
Jak sobie radzisz w tych tropikach? Sorbet i woda na podorędziu, czy może jasne pełne? :)
Widoki z ogrodu zachwycające... czyżby lilia afrykańska wciąż Ci kwitła??
Serdeczności,
A
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Jagodko w kolejnym upalnym dniu!Róże masz tak piękne,że chce się do nich wracać i wracać,a zdjęcie z pszczoła wychodzącą z dna róży mistrzowskie.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu ...piję aktualnie kolejną kawę ..bo tylko ona mnie podtrzymuje ze względu na moje niskie ciśnienie ...kostki lodu w niegazowanej wodzie i w napoju z czerwonych pomarańczy ...jeszcze zniosę i oczywiście są schłodzone ...Piwa nie lubię - ( kiedyś ...dawno , dawno temu na rajdach piło się piwo z sokiem wiśniowym - w podrzędnej knajpie w Czorsztynie )...raczej Gin z wodą ...żubrówkę z sokiem jabłkowym ...ale nie na upały ... ;:oj - ostatnio wcale nic nie pijam ze względu na tabletki , które wchodzą w reakcję trudna do przewidzenia w połączeniu z alkoholem .
Agapanty mi kwitną aktualnie ...biały ...w ilości ośmiu pędów , niebieski , z ciemnym paskiem , Pinocchio ciemno niebieski , a biały , z poświatą jasno niebieską kończy pokaz .
Pozdrawiam serdecznie w ten niemiłosierny upał ;:168 ...
Wszystkie okna mam zasłonięte ...jest chłodniej - niczym podczas sjesty w Hiszpanii , Włoszech i innych tropikach .
Czytam co u Ciebie ..ale ten kopiec kreta to mnie totalnie zaskoczył ;:oj .

Agusiu...żyjemy , .... "dychomy , dychomy - bo dychać musimy - a jak przestaniemy - to wykorkujemy "...to słowa piosenki śpiewanej podczas naszych szkolnych wypadów w góry - w czasach liceum .
Masakra ...ten żar lejący się z nieba ...na termometrze jest teraz + 29 C w cieniu ...w słońcu , od południa ...zapewne dużo więcej . Najgorzej , że wiele tropikalnych roślin tarasowych mam od południa ...woda rano i pod wieczór ...podobnie na balkonach ...wszystko klapnięte ... ;:145 Studnia jest na ten czas w ruchu ...otworzyliśmy betonową płytę i ...chłopaki mi nabierają wodę ...bo z wodociągów bym się zapewne nie wypłaciła ...licznik hulał by na okrągło ...
Oliwka w tej chwili maluje farbami plakatowymi ....dopiero późnym popołudniem - gdy mniej słońce operuje - wychodzimy na dwór ...wtedy jeździ na rowerze , gramy w piłkę ...no i zabezpieczamy się p/komarzycom .
Pozdrawiamy ...Iga ;:196 ...ze szczególnym uwzględnieniem pozdrowień dla Filipa od Oliwki :wit

Ewuś...a Ty w taki upał w Krakowie siedzisz ? Uciekaj w chłodne Tatry - do Olgi ... ;:108
Dziękuję za pochwałę róż ...i ja się w nich ( jak za dawnych , szczenięcych lat ) zakochałam ...popatrz - co to FO robi z człowiekiem ...szkoda , ze w czasach naszej młodości nie było komputerów , a co za tym idzie stronek w necie ...bo zapewne poszłabym w rośliny , a nie w medycynę ...( przerwaną ).
Pozdrówka żarówiaste ;:196
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Też zaglądam do Małopolski,bo dawno nie zaglądałem,a tu piękne kwiaty /róże ;:167 /
i utyskiwanie na upały ;:222
JAGÓDKO,masz rację,że Baronowa Stefania to piękna róża ,muszę o niej też pomyśleć ...
Chciałem się zapytać - how much is it - ale chyba nie tanio ,prawda :?:
A upały w lato - normalka ;:333
Do miłego,
Sławek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

slanka-flora pisze: utyskiwanie na upały ;:222
Ha ! ciekawe , jakbyś Złotko się czuł - gdybyś tak - nie daj Boże - dosłownie pływał we własnych strugach potu i robiło Ci się gorąco - niczym do omdlenia .
Sławku ...this rose is not so expensive - I paid for it about 19 zł ...więc nawet się nie zastanawiaj ...
Kolejna piękność dla Ciebie ;:196
Lantana camara Pink Passion
Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagódko, nadrobiłam niewybaczalne zaległości i postaram się być na bieżąco ;:180
Masz przepiękne bodziszki, urzekła mnie zwłaszcza laura - jeśli będziesz dzielić sadzonki to chętnie odkupię ;:108 Podobnie agapanty :D
Różyczki pięknie Ci kwitną, zwłaszcza Stephanie jest wspaniała - jesteś z nich zadowolona w tym roku?
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JAGÓDKO....przez Twoją miejscowość nie jechaliśmy, ale też i czasu nam brakowało...zboczenie z drogi też ukradło ponad godzinkę......następny wyjazd nie ominę ;:108 ;:108
....za niebieskości ;:196 ;:196 w ogrodzie bardzo je lubię natomiast na sobie absolutnie :;230 :;230

....pozwolę sobie IGO swoją lantanę u Ciebie zamieścić a Ty na pewno jej nazwę nadasz.....moja bezimienna ale też ładna........a może masz sposób jak ją rozmnożyć :?: :?:

Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Jagódko :wit zaglądam zaglądam ale rzadko się odzywam . Zdrówko podupadło w dodatku trafiło na upały to już wiesz jak mi fajnie :(
Pięknie kolorowo bajecznie u Ciebie , nie wiadomo co chwalić bo tyle różności ;:oj lantany siałam i ani jedna mi nie wzeszła , chyba za bardo mi na nich zależało :lol: może w przyszłym roku się uda ,za to petunie od Ciebie dają popis kwitnienia , najpierw stały jak zaklęte a jak już ruszyły to ...
Pewnie dzięki wnusi lepiej znosisz upał bo masz kogoś kim się musisz zająć i nie masz czasu na narzekanie :lol: ja staram się nie marudzić i wiesz , różnie mi to wychodzi , ogólnie jestem do zniesienia przynajmniej ja tak sądzę co inni mają na ten temat do powiedzenia hm , jakoś nie jestem ciekawa ;:306
Trzymaj się zdrowo ;:196
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Igo-czy małą hortensję z powodu remontu wykopać do doniczki? Jest blisko rusztowań,nie ma mowy o podlewaniu?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny ...nie uwierzycie ...w dzień padam ...jedynie ciemną , chłodną nocą , gdy gwiazdy na niebie migocą ...siadam i na Wasze posty odpowiadam ;:196
Umęczona upałem , podobnie jak rośliny , które podlewam rano i wieczór ...praktycznie z domu nie wychodzę w dzień . Zakupy jedynie w porze późnego popołudnia ...dodatkowo zamykam w słojach smaki lata ...jeżyny , maliny i ...sałatki warzywne - by zimą było jak znalazł ;:108 .
No , a przecież mam Oliwkę ...więc czasu brakuje , by spokojnie zasiąść do kompa ... zajęcia mamy ...domowe ;:306 ...malujemy , wycinamy ...świetnie się uzupełniamy ...wszystko robimy wspólnie ... pieczemy ciasta , kleimy pierożki , smażymy naleśniki ( Jej ulubione ) etc...

Ewuniu...napisałam Ci pw ...dla Ciebie mam...Rosarium Uetersen

Obrazek

Elżuniu...w te afrykańskie upały nikt się dobrze nie czuje - a my , ze swoimi problemami zdrowotnymi szczególnie ... " jadę " na tabletkach - bo bez nich ani rusz - nie dam rady funkcjonować ;:185 .
Lantany rozmnażam z sadzonek ...nigdy nie siałam ...w tej chwili mam pięć odmian serii Calippo .
Dla Ciebie ...jedna z nich ...Pink Passion ;:196

Obrazek

Krysiu...wielka szkoda , że wyszło , jak wyszło ...następny raz zapewne na drugi rok ?
Lantana Twoja , to ... Lantana Calippo Tutti - Frutti ...albo Lantana Camara Professor Raoux ze wskazaniem
bardziej na tę drugą . Ja rozmnażam z sadzonek pół zdrewniałych ...- ukorzeniacz , ziemia i pod ciemną ..np. zieloną butelkę po 7 UP .
Może taka Ci się spodoba ...White Sun ;:167

Obrazek

Robaczku Świętojański dziękuję ...jak miło ,że wpadłaś w ten żar tropików ;:196 ...Oczywiście , że będę miała Ciebie na uwadze podczas dzielenia " Laury " -jeżeli tylko się rozrośnie , bo ona jedna słabo przyrasta . Agapanty będą wszystkie w sprzedaży ...a konkretnie - którego masz na myśli ?
Róże dopiero z nasadzeń wiosennych , a już co niektóre mnie zachwyciły ...zwłaszcza Stephanie Baronin zu Guttenberg - jest śliczna i obserwując ją stwierdzam z pełną odpowiedzialnością - na te upały świetnie się trzyma - nie omdlewa , jak Camelot , czy też New Dawn .
Mam dla Ciebie ...Jej portret ... ;:196
Obrazek

A dla podglądaczy ...mam takie tam ....

Camelot ...przepiękna róża ...cudowny kwiat ...ale w upały szybko robi się " sflaczała " i brzydko przekwita ...na obrzeżach płatków ma beżową otoczkę . Będzie przesadzona ...ale dopiero na wiosnę .
Obrazek

Onętek siarkowy ...żarówa na rabacie .../ Eluś / Tija - dziękuję za nasionka ;:196

Obrazek

Róża - zwana u pewnego sprzedawcy - Hit sezonu - myślę , że to Double Delight ;:108

Obrazek

Maizner Fastnacht ...delikatny lila ...

Obrazek

Grand Hotel ...pnąca .

Obrazek

Ketmia syryjska Sanchonyo

Obrazek

Abutilon

Obrazek

Datura

Obrazek

Oleander pełny różowy