Mój ogród - Józef cz.1
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Vandy ładne. ale powinny rosnąć bez podłoża, w dużych "szklankach". w koszyku nie trzymam, bo nie mam możliwości uprawiać Vand tak, żeby wisiały sobie w koszykach. muszą w szklankach stać. ciekawe, jakie twoje będą mieć kolory... mi się marzy niebieska w kratkę, a mam rózową w kratkę, żółtą bez kratki i fioletową w kropki. a inne twoje kwiatki też są ładne.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Poczytałam, dzięki za link bo z czasem krucho.
Oj, Józefie, to były Vandy o dużych korzeniach, może nie zniszczono ich upychając w doniczce
Oj, Józefie, to były Vandy o dużych korzeniach, może nie zniszczono ich upychając w doniczce

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Storczykowa
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Renatko..zakupy zrobiłem w LM w Krakowie..Zostało ich jeszcze 5 szt.A powiem wam że wcześniej były jeszcze większe i jeszcze kwitnące.Mnie poinformowała znajoma która kupiła właśnie taką..dwa razy większą.renata75 pisze:Witaj Józefie ,Vandy bardzo dorodne i zdrowe,a w którym LM kupowałeś ,bo ja w Gliwicach jeszcze nigdy nie spotkałam?Dendrobium piękne.Gratulacje .
Pozdrawiam
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
podobno jak trzy osoby mówią ci że jesteś chory to znaczy że jesteś chory choć byś nawet czuł się zdrowo...Storczykowa pisze:a ja nigdzie oprócz wystaw nie spotkałama te rzeczywiście są dorodne. ale gdybym ja kupiła Vandy w podłożu od razu bym je wyjęła. ale to zrobiłabym ja. bo przywykłam uprawiać Vandy bez podłoża i nigdy nie widziałam Vand w korze, więc wydaje mi się to dziwne.
też wyjąłem...korzenie nie są uszkodzone.
a idąc dalej za poradami spróbuję je upchnąć w gablocie choć tam już zrobiła się dżungla.Rosną tam już dwie Vandy (w tym jedna właśnie w doniczce z korą)..jednak najbardziej rozpanoszyła się tam roślinka którą nazywam żyworódką.Na długich nitkach wyrastają maleńkie roślinki które ukorzeniają się wszędzie...nawet między liśćmi bromeli..

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Są bardzo duże
, super, że korzonki całe, życzę kwitnienia
Podobno jak u dendrobium np. nobile czy u katleji Vandę też stumuluje różnica dobowa temperatur, ale chyba min. nocą dla niej to 16 st.?

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Storczykowa
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Witaj Józku serdecznie
Nadrabiam zaległości po "niepobycie" na forum ( w Roztokach Dolnych nie mieliśmy zasięgu komórek, ani nie było netu - i najbardziej brakowało mi forum ) - pokazujesz ogród swojej Mamy - piękny... ale czy to znaczy, że byłeś w moich stronach??? O niegodziwcze - przecież to niewybaczalne, że...............
Masz białą budleję ??? i jak pięknie u Ciebie .. jak zwykle zresztą - pozdrawiam serdecznie - nareszcie z domu
Nadrabiam zaległości po "niepobycie" na forum ( w Roztokach Dolnych nie mieliśmy zasięgu komórek, ani nie było netu - i najbardziej brakowało mi forum ) - pokazujesz ogród swojej Mamy - piękny... ale czy to znaczy, że byłeś w moich stronach??? O niegodziwcze - przecież to niewybaczalne, że...............

Masz białą budleję ??? i jak pięknie u Ciebie .. jak zwykle zresztą - pozdrawiam serdecznie - nareszcie z domu

- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
aha - bukszpany wsadzone - nawet nieźle się mają .. oby tak dalej
Podczas mojego wyjazdu M zrobił murki na "skarpie" - i teraz próbuję ją obsadzić - w poniedziałek mam zamiar zrobić rekonesans po ogrodniczych - stan konta słabiutki - ale coś niecoś zakupię - iglaczki chyba
Po raz drugi w tym roku uschła mi houtonia ( nie pamietam zapisu nazwy ) tak zależy mi na tej roślince - sadzę i nic
.
W poniedziałek zakupię nową - jak tylko będzie

Podczas mojego wyjazdu M zrobił murki na "skarpie" - i teraz próbuję ją obsadzić - w poniedziałek mam zamiar zrobić rekonesans po ogrodniczych - stan konta słabiutki - ale coś niecoś zakupię - iglaczki chyba

Po raz drugi w tym roku uschła mi houtonia ( nie pamietam zapisu nazwy ) tak zależy mi na tej roślince - sadzę i nic

W poniedziałek zakupię nową - jak tylko będzie