Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Linetko,babel jest cudowny.Widzę,ze masz chyba tez młoda daturę.Moja jest wyhodowana z kijka z ubiegłego roku,martwiłam się,ze nie zakwitnie,ale od dwóch tygodni czekam na kwiat z pąka i nie moge sie doczekać tak długo przebija się.Czy co roku trzeba zmieniac jej donice na większą,bo moja ma chyba za małą,ciągle się przewraca.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Muszę zacząć od Bąbla bo po prostu uroczy, marzy mi się psiak tej rasy kiedyś w przyszłości :)

Moja hortensja już się przebarwia na różowo, mam parę zdjęć to najwyżej wrzucę.

U mnie również zaraz zakwitną datury ;:138 Żółta i variegiata ale variegiata chyba będzie miała pomarańczowe kwiatki. Będziesz może miała szczepki z tej swojej? Albo badylka? :D Ja chętnie odstąpie coś z moich ;:333

Fuksja jest w wodzie i czekam na korzonki ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu,dziękuję Ci za żyworódkę. Już posadzona :) Roślinki slicznie się prezentują, choć fakt, deszczyk by im na pewno pomógł :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ooo lwia paszcza, mój ulubiony chyba kwiatek.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Dzień dobry!
Wczoraj miałam gości, więc od wczorajszego rana nie zaglądałam na forum. Ciekawa jestem, co tam słychać w Waszych ogrodnach, czy wszędzie popadało i jak się mają Wasze rośliny. Zaraz będę robić obchód po znajomych wątkach. :D
Dziękuję wszystkim odwiedzającym. Bardzo dobrze mnie motywują Wasze wizyty i komentarze.

Wandeczko, dziękuję, ;:196 ale to na pewno nie jest Peace. Mam Peace w innym miejscu ogrodu i kwiat ma zupełnie inny charakter. Jest też znacznie większy. Zresztą zobacz sama:

To moja NN

Obrazek

A to Peace, Gloria Dei.

Obrazek

Ewciu, będę szukać dalej. W Internecie jest parę katalogów róż, może gdzieś napotkam podobną.
U nas dzisiaj ma być gorąco, a jutro znów upał. Lato nadrabia wszystkie zaległości. :D I znów trzeba będzie latać z konewką dwa razy dziennie. Na szczęście teraz już mam nagromadzoną deszczówkę, bo wcześniej wykorzystałam całą, do dna beczek.

Małgosiu, dziękuję, bardzo lubię Bąbelka i chyba z wzajemnością. :D
A daturę kupiłam sobie w zeszłym roku już pod koniec lata jako młodą sadzonkę, więc nie zakwitła, ale przezimowała zdrowo i w tym roku już kwitnie ładnie. Oczywiście dokarmiam ją dość intensywnie i widzę, że naprawdę to pomaga. Zauważyłam też, że wyraźnie źle się czuje w upale, więc staram się ją trzymać w kącie tarasu, gdzie słońce dociera późniejszym popołudniem, inaczej więdnie niezależnie od podlewania. Ale rozrosła się tak, że już mi się tam nie mieści, chyba muszę ją przestawić w zupełnie inne miejsce. Z tym przesadzaniem to nie wiem właściwie. Moja ma dość dużą donicę, ale znów widzę na FO zdjęcia datur w donicach średniej wielkości, rozrośniętych jak drzewa i bardzo obficie kwitnących. Nie wiem więc, czy bardzo duża donica jest rzeczywiście konieczna. Oczywiście wtedy nie mogłabym już przenosić jej sama, a wolę nie nękać bliskich koniecznością dźwigania moich roślin. :D
Małgoś, a może miałabyś gdzie wkopać daturę razem z donicą na cały sezon? Wiem, że ludzie tak robią i chwalą sobie, bo to też pozwala zachować większą wilgotność bryły korzeniowej.

Zeberko, dziękuję, cieszę się, że Bąbel Ci się podoba. To kundelek, znajda, ale rzeczywiście miły i zabawny.
Daturę bardzo chętnie Ci prześlę, chociaż nie mam ukorzenionej sadzonki, tylko utnę badylek. Żeby tylko nie zaszkodziły jej upały podczas podróży. Podaj adres na priv, wyślę w poniedziałek, żeby nie leżała przez weekend na poczcie.
Twoją hortensję zaraz lecę pooglądać. :D

Kropelko, cieszę się, że dotarły bezpiecznie. Niech Ci rosną zdrowo. :D A deszczu ma nie być u nas przez najbliższe dni, ciekawa jestem, kiedy znowu zechce spaść, bo zapowiadają upały.

Dorotko, dziękuję, ja też mam sentyment do lwich paszczek jeszcze z dzieciństwa. Chcesz nasionka? Właśnie zaczynam zbierać, bo już zasychają nasienniki z pierwszego kwitnienia.

Może jeszcze parę zdjęć.

Nie mogę się nacieszyć pięknymi kwiatkami Cinco de Mayo. Są takie żywe i wesołe, że na sam widok się uśmiecham.

Obrazek

Kwitnie hosta:

Obrazek

Pierwszy kwiatek nowo posadzonej jeżówki

Obrazek

Nasze rudbekie po deszczu

Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeszcze nie byłam dziś w ogrodzie, ale moje rudbekie pewnie podobnie wyglądają :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Peace to moja ulubiona, ubolewam, ze kwiaty ma takie nietrwałe, ale za to kwitnie jedna po drugiej.
Cinco de Mayo jest urocza, nie dziwię się, że się zachwycasz :-)

Bardzo lubię rudbekie i nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Linetko a pokaż swoje floksy, bo ja już zapomniałam na co czekam. Róże jak zwykle piękne!
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Pewnie, że chce nasionka. ;:196
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Odpisałam na pw co do szczegółów, róże masz urocze ;:333
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Linetko co do koleusków, to na razie dziękuję, bo niedługo wyjeżdżam, a M za głowę się łapie jak przybywa roślin. ;:188
Róże masz cudowne, ;:180 co nie znaczy, że inne kwiaty grzeszą urodą.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Linetko śliczny kolor jeżówki, taki malinowy. :)
Ja sobie dzisiaj także dwie nowe odmiany kupiłam i nie mogę się doczekać, kiedy posadzę. :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ależ malowniczy widok rudbekii ;:oj
Linetko ślicznie kwitną Ci różyczki, u mnie pojedyncze kwiaty.... większość odpoczywa.....
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Cześć! Znów piękny dzień, podlewanie odprawione, można teraz skoczyć na obchód do Waszych ogródków. :D

Ewciu Majowa, rudbekie podwiązałam, ale też hortensje się pokładają, Vanilka i Polar Bear. Vanilkę otoczyłam takim tunelem z drucianej siatki, ale dla Polar Bear już nie mam, muszę dokupić coś w tym stylu. Jedno jest w tym miłe: że kwiatostany ogromne i coraz cięższe. :D

Miłeczko Takasobie, a u mnie Peace ma przerwę. Szkoda, ale mam nadzieję, że nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. :D
Do rudbekii mam sentyment, bo przed laty, gdy dużo chodziłam po Bieszczadach, widywałam tam całe łany takich wysokich, słonecznikowatych kwiatów. Miło teraz mieć ten widok w ogródku. :)

Maseczko, oczywiście, dla Ciebie poniżej najświeższe zdjęcia floksów. :D A różami nie mogę się nacieszyć, bo myślałam, że na moich piaskach nigdy nie doczekam się sensownych kwiatów, ale jednak kompost, nawożenie, podlewanie robią swoje. :) Oby jeszcze zimowanie się udawało, bo to od zim głównie zależy.

Dorotka, zbieram nasionka lwich paszczek dla Ciebie, jak wyschną, to wyślę, tylko podaj adres na priv. :D

Zeberko, nie dostałam żadnej wiadomości na priv, wyślij jeszcze raz. Ale pamiętam o badylku datury dla Ciebie. :D I dziękuję w imieniu róż. :D

Marysiu Delospermo, dobra, to ewentualnie innym razem. :D Jak M nie będzie widział. :wink: Dziękuję, też podziwiam te róże i cieszę się nimi jak nie wiem co. :D

Tajko, to pierwsza kwitnąca u mnie jeżówka, i to kupiona po przecenie jakoś w zeszłym tygodniu. Też mi się spodobał ten kolorek. Zobaczymy, co będzie dalej, jak się rozrośnie i jak przezimuje. Zaraz lecę do Ciebie na wątek zobaczyć te Twoje. :D

Agness, no właśnie, dlatego zrobiłam to zdjęcie, jak tak wylewają się na trawnik. :D Ale teraz już stoją podwiązane sznurkiem. :D A róże, te duże na różance, też odpoczywają. Ale mam nadzieję, że tylko po to, żeby zawiązać nowe pąki. Podlewam je nawozem dla róż i liczę na to, że jeszcze do jesieni pokażą to i owo. :D

Zakwitający w sierpniu pierwiosnek :D

Obrazek

Różyczka miniatura NN z doniczki znów ślicznie kwitnie

Obrazek

I burza floksów po północnej stronie domu

Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ależ obsypany kwieciem floks, Linetko! Wspaniała burza różowości... Moje trochę muszę podwiązać, bo zaczynają mi się pod ciężarem pokładać...
Dzień faktycznie piękny, upalny, a zatem korzystajmy z jego uroków!

Buziaki,
A
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”