Phalaenopsisy Oriona
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to musi cudnie pachnieć... mój nie pachnie wcale, choć jest nieco podobny do twojego. za to pachnie liodoro. ale nie potrafię tego zapachu porównać do niczego innego. po prostu jest piękny. a twój jest ładny i do tego pachnący...orion pisze:Storczykowa - tak właśnie mój Ever Spring pachnie - tak jak jaśmin.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
jadę na tydzień. Moje też pachną. Niektóre przesadziłam w to podłoże, Orionko. zobaczymy, co z nich będzie.Ten storczyk koleżanki był jednak przelany... trzymała go w złej doniczce. odpadł stożek wzrostu dziś, gdy go przesadzałam. korzenie są takie sobie :/ chyba nic z niego nie będzie... moim zrobiłam nowe zdjęcia.
Orionko droga, czy wypuszczanie przez storczyki korzeni napowietrznych wynika z tego, że mają one problem z korzeniami w podłożu? i w ten sposób się ratują? taką teorię dziś słyszałam...
Orionko droga, czy wypuszczanie przez storczyki korzeni napowietrznych wynika z tego, że mają one problem z korzeniami w podłożu? i w ten sposób się ratują? taką teorię dziś słyszałam...
platynka 

Moje doniczki mają: troszkę ponad 8 cm - średnica dolna i troszkę ponad 11 cm - średnica górna.Szamanka pisze:Orionko, to jak się przedstawia Twoja kolekcja na dzień dzisiejszy? ;) Bo ja już straciłam rachubę :P
Wiem, że zawracam Ci głowę, ale czy mogłabyś jeszcze napisać jaką średnicę mają Twoje storczykowe doniczki? Jak będę kupować osłonki to chciałabym mniej więcej wiedzieć w jakim mają być rozmiarze. Rozmiar osłonek podawałaś, ale doniczek nie..
Storczyków mam 27.
Ale ten bordowy, któremu gnił stożek wzrostu mnie niepokoi. Wczoraj znowu go opryskałam Topsinem, bo gnicie nadal postępowało.

- Storczykowa
Tak było tydzień temu:

A tak dzisiaj:

Tak wyglądają korzenie:

Robaczki ciężko mi opisac, a tym bardziej zrobic im zdjęcie.Są maluteńkie, oko zauważa ich ruch a dopiero potem robaka. Gdyby się nie ruszały na pewno bym ich nie zauważyła. Jutro albo pojutrze kupię Provado.
Storczykowa - posypałaś węglem apteczym? Ja myślę o codziennym przecieraniu roztworem alkoholu. (Mam teraz urlop - więc mogę zajmowac się do woli moimi storczykami).

A tak dzisiaj:

Tak wyglądają korzenie:

Robaczki ciężko mi opisac, a tym bardziej zrobic im zdjęcie.Są maluteńkie, oko zauważa ich ruch a dopiero potem robaka. Gdyby się nie ruszały na pewno bym ich nie zauważyła. Jutro albo pojutrze kupię Provado.
Storczykowa - posypałaś węglem apteczym? Ja myślę o codziennym przecieraniu roztworem alkoholu. (Mam teraz urlop - więc mogę zajmowac się do woli moimi storczykami).
- Storczykowa
nie wiem, jakim węglem był posypywany, bo to mój tata robił. w każdym razie przestał gnić i puścił nową roślinę. niestety niedawno i ta nowa roślina ugniła i nima go
ale i tak nie kwitł, bo ta młoda roślinka nawet jakby jeszcze żyła to by dopiero gdzieś za kilka lat mogła kwitnąć.
a nie wiem, co z twoim Phalaenopsisem. jak ci się nie uda z przecieraniem to posyp węglem. ja wierzchołki traciłam nie od zgnilizny, ale od słońca. 1 też ugnił, ale dla niego było już za późno, a poza tym gnił od dołu, a nie od stożka.

a nie wiem, co z twoim Phalaenopsisem. jak ci się nie uda z przecieraniem to posyp węglem. ja wierzchołki traciłam nie od zgnilizny, ale od słońca. 1 też ugnił, ale dla niego było już za późno, a poza tym gnił od dołu, a nie od stożka.
- Storczykowa
nie, ale ja w dorosłości zamierzam zajmować się uprawą storczyków/kwiatów. ale pomaga mi przy dbaniu o moje storczyki, robił mi też szklarnię. jak jestem sama na wakacjach, podlewa je itd. tata lubi storczyki, ale nie jest takim maniakiem jak ja. wszystkie storczyki w domu są moje.orion pisze:Chyba jednak był przelany w sklepie. Bo stożek rzeczywiście gnije od góry. A dół jest ładny twardy, zielony. Na słońcu nie stał - więc działanie promieni słonecznych mogę wykluczyc. Storczykowa - Twój tato zawodowo zajmuje się uprawą kwiatów?
a co do wierzchołka, jak ci się uda zatrzymać gnicie, storczyk może wypuścić nowy stożek wzrostu. kilka miesięcy po wyrośnięciu już może kwitnąć, a przynajmniej mój tak miał.
Orionko to Ty też miewasz kłopoty ze storczykami
? ..... oczywiście żartuję, współczuję mój bez stożka na razie wcale nie rośnie, nic kompletnie ani nowego korzonka ani listka nic. Korci mnie żeby zajrzeć do środka doniczki ale wiem że to zły pomysł i na razie rozsądek wygrywa z ciekawością ..... na razie tylko jak długo
Pozdrawiam jak zawsze ciepło. A jak się miewają ptaszynki?

Pozdrawiam jak zawsze ciepło. A jak się miewają ptaszynki?