Jeszcze raz od początku... cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku... cz. III

Post »

Dziękuję za informację na temat wyższości agrotkaniny nad agrowłókniną :D niestety trochę za późno...no cóż, będę pewnie musiała niedługo wymieniać tam, gdzie już położyłam... :(
A na temat żwiru na skalniak odpowiedziałam w swoim wątku.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3
Jagódko, my po prostu wymieniamy ziemię pod każdą roślinę. Próby sadzenia czegokolwiek w rodzimej ziemi kończyły się fiaskiem. Niestety, jest to potężna harówka i w 90% spada na eMa.

Ewuniu - jeżeli uda mi się zrealizować plany ze skalniakiem, będzie to przynajmniej po części Twoja zasługa. ;:173

Nie miałam siły pracować dzisiaj w ogrodzie, zrobiłam tylko kilka fotek.

Pierwsza niespodzianka - doczekałam pierwszych kwiatów milina. Już myślałam, że nigdy nie zakwitnie. :lol:

Obrazek

Obrazek

Druga niespodzianka, to róża Easy Does It. Zakwitła!!! Nie wierzyłam, ze uda się jej wrócić do życia po akcji oprysków. M prosił, żeby ją wyrzucić, a ja nie wiem czemu ją zostawiłam. Dopiero niedawno zaczęła dawać oznaki życia. Potem poszło juz błyskawicznie. :tan Szkoda tylko, że zdjęcie okazało się bardzo marne.

Obrazek

No, ale jak już temat różyczek, to jeszcze kilka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitną u mnie jeszcze lilie, no i oczywiście liliowce...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I różności ogrodowe...

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie coś mi zwisa...

Obrazek

Muszę chyba sobie narzucić jakiś limit zdjęć...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

HELENKO.....to chyba Tykwa Tobie dinda :;230 ....posadziłam kiedyś ale prawie w zarodku już mi ją zlikwidowano....więcej nie sadzę......
.....a jak tam zdrówko......skoro ziemię wymieniasz w ogrodzie to myślę ze troszkę lepiej ....a i nastrój też chyba pozytywny skoro z aparacikiem po rabatkach ;:65 ;:65 ...tych kwitnących nigdy nie za wiele .....pstrykaj i wstawiaj.....
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam do Ciebie pytanko czy te lilie wykopujesz na zimę bo akurat z takimi nie mam doświadczenia a syn kupił sobie i mnie w doniczkach takie lilie i jemu zakwitła na balkonie mnie jeszcze nie i patrzę że u Ciebie takie same chyba ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie ładne twoje osteospermum :) ja się wprawdzie też doczekałam z własnego siewu, ale posadziłam po kilka do doniczek i jakieś takie są badylaste i wyciągnięte...chyba powinny jednak rosnąc w większej grupie, jak u Ciebie.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - oj, dinda, dinda i to nie jedna. W tym roku łaskawie, bo nisko. W ubiegłym roku "dindała" na szczycie jabłoni. :;230

Elu - lilii nie wykopuję, świetnie zimują, chyba, że nornice urządzą sobie stołówkę... ;:oj

Ewuniu - sadzonki osteospermum trzeba "uszczykiwać" (piękne słowo). Po przekwitnięciu usuwam przekwitły kwiatek razem z łodyżką. Jak miałam je pierwszy raz z kupowanych sadzonek, to po przekwitnięciu ścięłam wszystko i bardzo im to się spodobało. Odbudowały się i pięknie zakwitły. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit oj i mnie bardzo podoba się osteospermum...zwłaszcza że jest wieloletnie muszę pomyśleć żeby i u mnie zjawiło się... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Helenko, nawet nie wiesz jak ja ci zazdroszczę tego, co masz w wiaderkach. Ja specjalnie zwożę skąd się da taką cudną glinę. W mojej tzw. ziemi nie ma nic, co zatrzymywałoby wilgoć. Sypię już nawet żwirek dla kotów, ale to wszystko za mało. Jak widać, nie jesteśmy równo obdarzeni, zresztą jak ze wszystkim innym.
Pozdrawiam cię serdecznie z moich piaszczystych połaci.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - osteospermum jest niestety jednoroczne. Trudno jest kupić najciekawsze odmiany, np. takie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=56
Nawet nasiona mixów nie zawsze można kupić. Jednak warto, bo to bardzo wdzięczne kwiatuszki, zwane również stokrotką afrykańską.

Wandziu - rozumiem, że miałaś na myśli te wiaderka ze "złotem ogrodnika", a nie te z piaseczkiem. :;230 U mnie jest warstwa gliny ale bardzo głęboko. Widać to było przy wierceniu studni. Może drzewa o palowym korzeniu mają z tego jakiś pożytek, pozostałe roślinki muszą liczyć na deszcz i wodę z węża. ;:174

Nie pokazywałam nigdy moich roślin doniczkowych, tym razem jednak zaprezentuję te z kuchennego parapetu...

Obrazek

Obrazek

Smacznie wyglądają, prawda?
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Helenko a gdzie kotki kaktusów ?
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Helenko powiesz mi jak się nazywa ten prawie niebieski liliowiec?Nie widziałam jeszcze takiego.A jest uroczy ;:138
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za informację o obchodzeniu się z osteospermum - już je odpowiednio potraktowałam :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Helenko papryczki ładne, ale u mnie wywołują inne uczucia :shock: no chyba żeby je nie próbować ;:185
Muszę swojego milina chyba przesadzić bo w tym co jest to kiepsko kwitnie i chyba jesienią pójdzie w inne miejsce!
Dzisiaj spodobała mi się Bengali i ten liliowiec ostatni przed mieczykami a zwisu zazdraszczam - u mnie znowu nic nie wisi bo roślinkę ślimaki zżarły ;:oj
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Całe szczęście, że pracowity dzień już się zakończył i mam trochę czasu dla siebie. Wieczorem "dorobiłam" jako fryzjerka. :;230 Szkoda tylko, że usługa była gratis. ;:174 Praktycznie od zawsze strzygę eMa. Parę razy udało mi się go namówić na wizytę u fryzjera i finito. Też bym tak chciała, bez wychodzenia z domu... :lol:
A przedtem walczyłam z klęską urodzaju na wszelkiej maści fasolkę, pomidory, patisony, ogórki, etc, etc, etc... Obiecywałam sobie, że już nie będę produkowała tyle przetworów. ;:223

Grażynko, właśnie przez to zaganianie, zapomniałam o fotkach kaktusów. Na razie nie mam się czym chwalić, ale w myśl zasady "Nie od razu Kraków zbudowano", z czasem będzie lepiej. ;:173

Ewciu - nie zachowałam oznaczeń liliowców, teraz by się przydały. Staram się jedynie katalogować róże, hosty i kanny, a i tak mam sporo NN z pierwszych nasadzeń. ;:174

Ewuniu G. - "uszczykiwać" należy chyba już na etapie rozsady. Nie zrobiłam tego również w przypadku żeniszków i mam teraz mutanty. :?

Marysiu - nie lubisz papryki? W mojej rodzinie, to warzywo Nr 1. Papryki robię znacznie więcej niż ogórków.
Ta na zdjęciu, to oczywiście papryka ozdobna, niejadalna. ;:185 Bengali jak na razie uważam za jedną z piękniejszych, zobaczymy jak będzie dalej. Liliowce świadomie sadziłam bez zapisywania nazw i teraz żałuję, bo sama bym chciała wiedzieć, który jest który. ;:224
Moja tykwa w tym roku postanowiła nie narażać mojego życia i wiąże owoce bardzo nisko. ;:333

No i jest już jutro, a tyle mam do poczytania, bo na pisanie czasu już nie starczy. ;:131
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Helenko po operacji na tarczycy uszkodzili mi krtań odzyskałam głos i inne funkcje, ale wszelkie silne smaki typu ostre, kwaśne to dla mnie męka ! chociaż właściwie nigdy nie byłam amatorkę bardzo ostrych potraw.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”