Dziękuję za tak liczne i miłe odwiedziny
theoria_ pisze:całym sercem zazdroszczę wszystkim, którzy mają rośliny przy sobie i mogą w każdej wolnej chwili do nich zajrzeć
Kiedyś też tak miałaś

Ale jest w tym prawda - sama nie wyobrażam sobie do roślin doheżdżać, oglądać weekendowo, i jeszcze liczyć na farta, że akurat trafię na kwiatek. Jeśli szklarnia czy foliak to tylko w swoim ogródku, pod swoim domem
piasek pustyni pisze:Zaglądałam tu nie raz i nie dwa, ale teraz muszę zostawić swój ślad.
Witaj w moich skromnych progach

Miło, że się podoba i dziękuję za przemiłe słowa, choć porównywać mój zbiorek z kolekcją Henryka...

Przepaść jest niewyobrażalna.
banditoo pisze:Wiec na razie nie ma co marudzić, bo co będzie jak padnie a na pewno jakiś padnie
A dlaczego na pewno ma paść? Postaram się, by tak nie było
D-avi-D pisze:
Gymnocalycium ochoterenae v. herbsthoferianum GN 99-100/510 - bardzo mi się podoba nawet bez kwiatka
Kurcze zdradź mi co zrobić, żeby kwiatek się tak ładnie otworzył jak u ciebie
Zapewnić dużo słońca

U mnie rzadko się aż tak rozwijają. Ostatnio jest nie tylko masa słońca, ale i bardzo wysoka temp, co chyba sprzyja, ponieważ nawet mihanovichii otwiera się całkiem, a u mnie to się jeszcze nie zdażyło. Generalnie to pierwszy okres, gdy słońce świeci bez przerwy wiele dni. Zwykle dzień słoneczny przeplatał się z zachmurzonym i przy mojej wsch wystawie, większość otwiera się na pół gwizdka. Upały więc nie do życia dla nas, ale kaktusy się cieszą

No, może te przypalone trochę mniej.
onectica pisze:Koniecznie podziel się jeszcze potem, jak w końcu sobie dałaś radę i co z tego wynikło!
Faktycznie upały odpuściły tylko na jeden dzień. Dziś już znowu ponad 30*C. Te moje wymoczki pomarszczone nabrały masy. Nawet G. glaucum, choć wydawał się być w tragicznym stanie. Już wygląda dobrze. Jedynie G. berchtii nadal wymiętolony i chyba nie pobiera wody. Dam mu jeszcze trochę czasu, potem zajrzę w korzenie.
blabla pisze:Ja nie uważam mojej kolekcji za wyjątkową
Tomek, jak zwykle - skromność. Ale niesłuszna. Taką kolekcję to powinieneś wychwalać.
blabla pisze:Jeśli ktoś z Was jest w pobliżu Gdańska i ochotę wpaść do mnie, by obejrzeć kilka moich chwastów to oczywiście gorąco zapraszam.
Ja będę za 3 tyg

Ale chyba nie wpadnę, bo potem znowu będę musiała leczyć się z depresji