Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Forumowicze czy da się jakoś przyśpieszyć dojrzewanie zakwasu aby można było upiec chleb na nim samym bez dodatku drożdży? ;:65
Mam zakwas już od jakiegoś miesiąca kilka razy piekłem chlem z zakwasem i drożdżamu wychodzi w miarę dobry ,ale mój zakwas nie bąbelkuje zbyt mocno trochę po dokarmieniu podrośnie i potem opadnie ale nie wyobrażam sobie aby miał mieć taką siłę jak drożdże,chyba że zbyt wiele od niego oczekuję.Mam zakwas z mąki żytniej i trochę żurkowej ostatnio dodałem troszkę zakwasu na barszcz biały z Biedronki sądząc nie wiem czemu że go trochę podpędzę. :oops: Mój zakwas ma około miesiąca.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1773
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Chyba dobrze robisz. Mój zakwas nie bąbelkuje (nie zauażyłem), a mimo to dobry i wyrośnięty chleb wychodzi. Mam zakwas od ponad trzech miesięcy, i nie dodawałem drożdży.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 273
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Mój zakwas ma 8 miesięcy, co tydzień robię chleb i odkładam porcję zakwasu ( dokarmionego ) na następne pieczenie. Przez tydzień zakwas odpoczywa w lodówce ( szczelnie przykryty folią ) w sobotę wieczorem wyciągam go , dodaję mąki żytniej , pszennej i letniej wody , wyrabiam i odstawiam na noc. Rano odkładam porcję zaczynu a do reszty dodaję mąkę pszenną białą i pszenną razową no i oczywiście sól. Chlebek wychodzi super , ostatnie kromki zjadamy w piątek, świeży czy kilkudniowy jest tak samo smaczny. :wit
Pozdrawiam! Róża
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Tzn że nic a nic drożdży do tego chlebka nie dodajesz i ładnie rośnie?Po jakim czasie Twój zakwas nadaawał się do pieczenia chleba bez drożdży?
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 273
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Nie dodaję drożdży, piekę na samym zakwasie :lol: . Zakwas jest dobry po tygodniu dokarmiania i dojrzewania ( po raz pierwszy) . Potem to jest coraz lepszy :heja
Spróbuj , na pewno nie będziesz żałować czasu poświęconego na zrobienie swojego zakwasu. Chlebek jest pyszny, zdrowy i można go jeść przez cały tydzień . ;:138
Mój jest bez dodatków ale można dołożyć różne ziarna.
Pozdrawiam! Róża
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Mój zakwas ma około miesiąca wczoraj zrobiłam z drożdżami i jeden bez i wyszedł ;:138 jedyna wada mojego chlebka to ma bardzo spieczona górę i taką twardą może źle ustawiam piekarnik na początku na maxa i chwilkę tak trzymam chleb a potem zmniejszam na ok 180stopni piekę ok godziny i 10 min,boję się zawsze żeby nie był surowy w środku.A jak Wy pieczecie swoje chlebki w jakich temp i ijak długo? w jakich foremkach bo ja w keksówkach i mam problem z wyjęciem chleba.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Posty: 634
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Przesuszasz 45min - 50 wystarcza i jest upieczony
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1773
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

nowicjuszek pisze:Mój zakwas ma około miesiąca wczoraj zrobiłam z drożdżami i jeden bez i wyszedł ;:138 jedyna wada mojego chlebka to ma bardzo spieczona górę i taką twardą może źle ustawiam piekarnik na początku na maxa i chwilkę tak trzymam chleb a potem zmniejszam na ok 180stopni piekę ok godziny i 10 min,boję się zawsze żeby nie był surowy w środku.A jak Wy pieczecie swoje chlebki w jakich temp i ijak długo? w jakich foremkach bo ja w keksówkach i mam problem z wyjęciem chleba.
Ja stawiam na 200 stopni, i po 40 minutach całkowicie wyłączam. Wtedy chleb może zostać w piekarniku do wystygnięcia, i jest dopieczony i suchy w środku. Keksówkę zawsze smaruję olejem przed pieczeniem, bo inaczej też miałbym problem z wyjmowaniem.
pozdrawiam, Gunnar
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Co sądzicie o rzymskich garnkach formach do pieczenia chleba?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1773
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Nie znam rzymskich garnkach wcale, więc też nie do pieczenia chleba. Ostatnio zauważyłem, że mleko pasteryzowane jest dużo lepsze od UHT. To chyba wynika z tego, że surowiec musi być lepszy. Takie mleko jest bardziej zbliżone do "mleka od krowy", chociaż nim nie jest. W Danii standardowo się sprzedaje mleko pasteryzowane ważne 5 dni w supermarketach, a UHT istnieje tylko w dyscountach typu Netto i Aldi. Moja już nie żyjąca ciocia z Finlandii (z własnym gospodarstwem) ztwierdziła, że nie jest w stanie pić "gotowane" (pasteryzowane) mleko.
pozdrawiam, Gunnar
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Forumowicze a może wie ktoś czym się różni mąka żurkowa od mąki do pieczenia chleba żytniej?Czy można upiec chleb z samej mąki zurkowej?
Kupuję obie mąki w Kauflandzie i różnica w cenie jest na korzyść żurkowej 1,30zł.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 980
Od: 6 lut 2009, o 12:44
Lokalizacja: Białogard

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Stosuję mąkę żurkową w proporcji 1 kilogram pszennej biedronkowej,około 25 deka żurkowej oraz trzy młynki zmielonego orkisza, 0,9 litra maślanki ,siemie lniane garść ,otręby,szczypta cukru,1 łyżka soli,słonecznik,0,2 litra oleju pół kostki drożdży,to jest porcja na trzy keksówki. :D właśnie wyjęłam z z piekarnika ale zapach :D
Piekę w 180 stopni 55 minut,na dolnej półce stawiam miskę z wodą.
nowicjuszek
50p
50p
Posty: 74
Od: 3 cze 2013, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

U mnie niestety wyrzuca korki jak mam postawione naczynie z wodą w piekarniku i już tak nie eksperymentuję. ;:185
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”