Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4

Zablokowany
didaska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2013, o 10:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Teraz postaram się zaopiekować kaktusami na poważnie ,ale mieszkam na totalnym bezludziu i ciężko będzie znaleźć jakieś środki dla kaktusów,ale poszukam :)
Dzisiaj kupiłam kaktusa w Biedronce jak zrobię zdjęcie to wstawię do identyfikacji,choć już teraz poszukam ,może znajdę :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do: FishHunter
nr 2 to najprawdopodobniej albo Senecio ficoides albo Senecio serpens. Jeśli ma lekko niebieskawe liście (choć tu b. często dotykane lub przesadzane, dlatego nie mają takiej jasnej, czystej barwy) wskazywać mogą na ten drugi, jednak trudno na podstawie tego zdjęcia jednoznacznie określić, który to gatunek. Podobnie jak na Echeveria laui, tak i tu, każdy ślad dotknięcia jest długo widoczny.
didaska pisze:mieszkam na totalnym bezludziu i ciężko będzie znaleźć jakieś środki dla kaktusów
Jak masz ten market, to nie takie bezludzie... Ja na bezludziu nie mieszkam, ale w dobie internetowych zakupów z czystego lenistwa, ale i czasami z oszczędności, kupuję dużo środków via internet, choćby na all... To dziś żaden problem :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44

Post »

Cześc mam Notocactusa tylko nie bardzo wiem jaki to. Może jest ktoś kto zna się na Notocactusach i mi pomoże :?: Już kiedyś pytałem o niego ale za wiele się nie dowiedziałem może teraz pójdzie lepiej :D Ja obstawiam że to ottonis lub laetivirens z większym przekonaniem na tego drugiego gdyż jak przejrzałem zdjęcia ottonisy mają jak by bardziej ,,poskręcane" ciernie centralne a mój ma sztywne proste. Przy okazji pochwalę się tegorocznym kwitnieniem ;:131
Obrazek
Obrazek

Dzięki z góry ;:180
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatuszki przepiękne, i gratuluję ;:138 ale w kwestii identyfikacji nie pomogę, bo...nie wiem ;:306 niemniej również żywo jestem zainteresowana odgadnięciem.
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rafal44 pisze:Cześc mam Notocactusa tylko nie bardzo wiem jaki to. Może jest ktoś kto zna się na Notocactusach i mi pomoże :?: Już kiedyś pytałem o niego ale za wiele się nie dowiedziałem może teraz pójdzie lepiej :D Ja obstawiam że to ottonis lub laetivirens z większym przekonaniem na tego drugiego gdyż jak przejrzałem zdjęcia ottonisy mają jak by bardziej ,,poskręcane" ciernie centralne a mój ma sztywne proste. Przy okazji pochwalę się tegorocznym kwitnieniem ;:131
Rzeczywiście roślinka wygląda na Notocactus laetivirens. Mam tylko jedną prośbę: by nie odmieniać nazw łacińskich bo mi się nóż w kieszeni otwiera. Jeśli chcemy koniecznie odmieniać to wyłącznie spolszczone nazwy rodzajowe, czyli np. mam notokaktusa, albo kto zna się na notokaktusach. Zupełnie niedopuszczalna jest odmiana nazw gatunkowych. Czyli żadne ottonisy tylko np. kaktusy z gatunku Notocactus ottonis. Szczegóły opisałem tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=59152
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Piasek pustyni Dzięki :D
blabla Dziękuje za upewnienie w przekonaniach ;:180 Co do odmieniania :oops: na pewno będę w przyszłości zwracał na to większą uwagę ;:108 dzięki.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
LittleSol
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 13:06
Kontakt:

Post »

Proszę o identyfikację mojego kaktusa.
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

LittleSol Wydaje mi się że to Eriocactus magnificus lub Eriocactus warasii jak dla mnie to ten drugi.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro wątek wyprostowany, proszę o identyfikację swoich "niespodzianek". Są to popularne kaktusy, mam "podejrzenia", ale jak zwykle wolę się upewnić:

1. Obrazek

2. Obrazek

Tej "dwójce" coś dolega, jeszcze nie wiem, co - taka przyszła, stoi na razie w odosobnieniu, ale jeśli podczas identyfikacji ktoś będzie coś wiedział - (Tomku... ;:108 ) to bardzo proszę o informację.

3. Obrazek

4. Obrazek - czy to Aichryson? Ma takie chyba nietypowe listki, ale może mi się wydaje?

Z góry bardzo dziękuję :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

3 to Myrtillocactus geometrizans
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

4. to Polaskia chichipe lub coś z rodzaju Lemaireocereus.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jorkis - dziękuję, tak właśnie podpisałam (a potem pytam... ;:oj )
Tomku - dziękuję również.

A do pozostałych ktoś mógłby coś dodać? Z góry dziękuję.
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A Tobie, Tomku, chyba chodziło o nr 2? W każdym razie dziękuję i proszę o jeszcze ;:303
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że chodziło mi o 2. Sorki za zamieszanie. Co do jedynki to mam spore wątpliwości. Wygląda to raczej na mocno podsuszoną kolumnę. Jaki to rodzaj to nie mam pojęcia - może coś z rodzaju Heliobravocereus. Jeśli kaktus byłby bardziej okrągły i miał nieco krótsze ciernie to miałby szansę zastać ochrzczony jako Echinopsis chacoana, ale takich roślin w sprzedaży w hipermarketach czy kwiaciarniach nie ma.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha! Ale ja nie kupuję w marketach :lol: A to jest gratis od hodowcy, zaufanego (jak dotąd ;:131) i znanego, ale nie dostałam odpowiedzi z prośbą o identyfikację tych gratisów. Nie ma go również w jego ofercie. Domyślam się, że wysiany z nasion, ale to wszystko, co wiem...
Poszperam w tym, co podsunąłeś. Zazwyczaj dostaję ładne roślinki, nawet te w gratisach, a teraz tak jakoś... mam mieszane uczucia, ale nie zmieniam na razie swojego stanowiska co do tego hodowcy. Wszystkie roślinki od Niego rosną OK, niektóre już któryś sezon. Na zasuszonego nie wygląda, jest jędrny i taki wydaje się zdrowy, tylko dodam, że mało kiedy widziałam taką jasną zieleń, a w dodatku idealną "kulką" nie jest, jakby rzeczywiście troszkę kształtował się kolumnowo...

Tomku - czy to przypadkiem nie może być (może i niezbyt zadbana) Lobivia leucantha?
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”