Dzisiaj kupiłam kaktusa w Biedronce jak zrobię zdjęcie to wstawię do identyfikacji,choć już teraz poszukam ,może znajdę

Jak masz ten market, to nie takie bezludzie... Ja na bezludziu nie mieszkam, ale w dobie internetowych zakupów z czystego lenistwa, ale i czasami z oszczędności, kupuję dużo środków via internet, choćby na all... To dziś żaden problemdidaska pisze:mieszkam na totalnym bezludziu i ciężko będzie znaleźć jakieś środki dla kaktusów
Rzeczywiście roślinka wygląda na Notocactus laetivirens. Mam tylko jedną prośbę: by nie odmieniać nazw łacińskich bo mi się nóż w kieszeni otwiera. Jeśli chcemy koniecznie odmieniać to wyłącznie spolszczone nazwy rodzajowe, czyli np. mam notokaktusa, albo kto zna się na notokaktusach. Zupełnie niedopuszczalna jest odmiana nazw gatunkowych. Czyli żadne ottonisy tylko np. kaktusy z gatunku Notocactus ottonis. Szczegóły opisałem tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=59152Rafal44 pisze:Cześc mam Notocactusa tylko nie bardzo wiem jaki to. Może jest ktoś kto zna się na Notocactusach i mi pomożeJuż kiedyś pytałem o niego ale za wiele się nie dowiedziałem może teraz pójdzie lepiej
Ja obstawiam że to ottonis lub laetivirens z większym przekonaniem na tego drugiego gdyż jak przejrzałem zdjęcia ottonisy mają jak by bardziej ,,poskręcane" ciernie centralne a mój ma sztywne proste. Przy okazji pochwalę się tegorocznym kwitnieniem
![]()