Nowicjuszka w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gabi - ja się nie przestarszyłam, tylko wszyscy narzekają jak coś się rozsiewa a dla mnie problemem są tylko rozsiewające się chwaściory :) Natomiast szkarłatka jak widzę nie jest zbyt popularna to chętnie się nia podzielę z innymi....

Gabrysiu-Gizo, Piotrze - no to macie ją u mnie jak w banku, już postanowione -zbieram nasionka.

Byłam wczoraj z Moniką w Obi na zakupach, nie pytajcie ile wydałam ( stanowczo za dużo ) ale nabyłam ciekawostkę - pentas. Obie nie miałyśmy pojęcia z czym to się je ale od czego jest internet ?
Oczywiście zakupiłam też aż 5 hebe a każda inna. Pigwowca, bo choć mam jednego to mi mało :P A po południu dostałam SMSa od Moniki że po przemyśleniu w domu doszła do wniosku że musi mieć jeszcze pigwowca kwitnącego na biało :P Mój ten już istniejący kwitnie na pomarańczowo a ten kupiony też powinien ale z Obi nigdy nic nie wiadomo....
Ku swojemu zaskoczeniu zakupiłam też różę :P Ale na swoje usprawiedliwienie powiem że jest żółta i dzięki temu podbiła moje nielubiące kolców serducho.
Widocznie mój aparat też uznał że za dużo wydałam bo jak chciałam zrobić zdjęcie i pochwalić się nabytkami to baterie padły ;:29
Zatem fotki jutro.
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Kupiłyśmy jeszcze lobelię, przecież :) No i jeszcze...keramzyt...obrzeże...łopatki takie akuratne do dłoni :wink: Nie tylko rośliny jak widać. Pigwowiec kwitnący na biało w dalszym ciągu chodzi mi po głowie, może jak pójdę na działkę i stwierdzę, że nie mam za bardzo miejsca, to może mi przejdzie :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie - lobelia ;:1 skleroza jestem okrutna :P
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolu, gratuluję zakupów i zazdroszczę. Dlaczego tak daleko mieszkasz?????????????????
W ubiegłym tygodniu, przy okazji zakupów hortensjowych, widziałam hebe. Niestety, nie miałam pojęcia co to jest, a pan sprzedawca o roślinach wiedział jeszcze mniej niż ja.
Liliowiec ma następny pąk, już się wybarwia.
Pozdrawiam ;:1
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też bym nie wiedziała co to jest hebe gdybym nie podejrzała w cudzym ogrodzie :P
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolko, to trzymam Cię za słowo w sprawie szkarłatki, a Ty wybierzesz sobie coś co Ci się u mnie spodobało.
Co do zakupów Obi to osobiście nie polecam, z doświadczenia wiem że niejednokrotnie widuje w szkółkach i centrach ogrodniczych roślinki 2 a nawet 3-krotnie tańsze (chociaż nie powiem, kiedyś udało mi się tam kupić 6 pędową, kwitnącą ostróżkę za 8zł). Czasem się zastanawiam, skąd oni tam biorą takie ceny. Jak ostatnim czasem tam wstąpiłem to zwykła, nieduża różyczka kosztowała tam 25zł, a malutkie berberysiki 20zł (bardziej dorodne kosztują w moim ulubionym centrum 8zł...)
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

I kto tu jest złośliwy? rewanż? :P
Mariolu, pentas do domciu czy do ogródka? On chyba lubi ciepełko :?

Ja równiez do obi mam pecha cenowego i dodatkowo mało co u mnie przyjęło sie z marketu.

Co to za ulubiona szkółka Piotrusia :wink: może jakis adresik, sprzedaż wysyłkowa jest?
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze - pracuję w godzinach otwarcia "norma;nych" sklepów więc raczej skazana jestem na markety. Trudno. Ale-ale jest jeszcze internet i też korzystam :) Na razie mam tyle nasion i zamówionych cebul że najpierw muszę poukładać sobie w głowie, zaplanować rozsądnie i zabrać się za wykonanie. Jak na razie to mam tylko wyrzuty sumienia bo mam spore zaległości w podcinaniu i formowaniu, chwastów mam też sporo, trawnik do reanimacji, truskawki do podcięca liści..... itd.... Czekam na ten następny weekend bo miniony był tak gorący i duszny że padłabym po pół godzinie...

Gabrysiu - na zimowanie go zabiorę do domciu ale do jesieni będzie odpoczywał w ogródku :P Wiosną wezmę sobie zrobię nowe sadzonki bo podobno ta odmiana miniaturowa lubi dziczeć po jakimś czasie.....
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Moja ulubiona szkółka znajduję się w Lublińcu hehe, jeżdżę tam zawsze gdy jestem na wsi, mają rewelacyjny wybór roślin i bardzo dobre ceny. Największy śląski ogród pokazowy tez jest ciekawym miejscem na zakupy (chociaż jest tam już znacznie drożej). Znajduje się w Świerklańcu (http://www.zurek.com.pl/) i takiego wyboru roślin ja tam to nie widziałem nigdzie (no, może na wystawie się trafi).
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Piękna szkarłatka, róża po przycięciu też pięknie kwitnie.
Nawet zobaczyłam liliowca. :wink: :lol:
A co teraz nowego w ogródku ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Kochani, biało kwitnący pigwowiec możecie mieć bardzo szybko od AniWoj, wysyłkowo, jest to pigwowiec Nivalis, właśnie go kupiłam i czekam wiosny, żeby zobaczyć jak kwitnie :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Mariolus troszke mnie nie było u Ciebie. Masz jak w banku nasionka tego kwiecia białego- wilczomlecza.Pozdrawiam i życzę miłego dnia. :P :P :P :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znów nie naładowałam baterii więc zdjęć nie bedzie :(
A byłoby co pokazywać i o co się pytać :P

Mam koleżankę która likwiduje hurtownię kwiatów, zostało jej właściwie niewiele bo ma też kilka kwiaciarni i co się dało to tam poupychała ale pograsowałam u niej trochę i w efekcie mam kilka kwiatów doniczkowych i hibiskusy do reanimacji. Zostały jeszcze jakieś miernotki i tak sobie myślę że jeśli jej pracownice nie wyrzucą ich dzisiaj to chyba jeszcze się skuszę bo podobno potrafią odbić.....

Działka zaniedbanma aż mi wstyd :oops:
Ale mam taką masę roboty ze zbieraniem i przerabianiem wieczorami jabłek że na nic nie mam czasu. Wczoraj o pólnocy wyłączyłam sokownik nie kończąc roboty - skończę dzisiaj. Chyba ze wieczorkiem zajrzę na działkę i znów będą spady....?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam się "pochwalić" że mam nornicę ;:98
Usadowiłą się na trawniki i tzreba było Karola by ją rozpoznać....
To znaczy wcześniej widizłam że jakieś zwierzątko grasuje bo spadłe jabła były czasem podejdzone ale jakoś mi to nie przeszkadzało. Martwiłam się trawnikiem który starannie podlewałam w czasie suszy a on i tak mi paskudnie usechł zwłaszcza w jeden części. A tymczasem znalazł się winowajca - nornica.
Dzisiaj zakupię jakieś trutki i niestety muszę ją ......... ;:5

Miałam kiedyś przygodę z myszką w domu i nawet ją opisałam..... gdzieś indziej :P
Zaraz poszukam.....

Znalazłam - jest to pamiętnik mojej myszki....

Cześć nazywam się Bura i właśnie się przeprowadziłam. Zbliża się zima, więc znalazłam przytulne mieszkanko. Ciepło, cicho, dużo jedzenia, istny raj !!!

Bardzo tu przyjemnie, słyszałam jak moja pani mówiła, że jedna mała myszka jej nie przeszkadza. Dba o mnie, zostawia zawsze okruszki, cóż z tego że czasem muszę wchodzić do tego wielkiego kosza pod zlewem... Gimnastyka jest nawet wskazana.

Trochę tutaj nudno samej, zaprosiłam więc wujka Zenka a on przyjechał razem z rodziną. Od razu weselej się zrobiło ! Jedzenia dla wszystkich wystarczy. Wczoraj zrobiliśmy sobie ucztę w chlebaku. Nasza pani zadbała o nas, mieliśmy zawody kto pierwszy przegryzie się na drugi koniec całego bochenka chleba. Niestety zawody nie rozstrzygnięte, wszystkich brzuchy rozbolały z obżarstwa....

Jest coraz weselej. Nasza pani rzuca nocą kapciami po kuchni, trzaska szafkami, tłucze garnkami. Może szykuje dla nas kolejne smakołyki ? Wczoraj była jej córka i jak zobaczyła małego Wojtusia, który akurat wybrał się na spacer do łazienki, podniosła taki krzyk, że wszyscy musieliśmy zatkać uszy ! Biedny Wojtuś, taki stes....

Chyba dostaniemy własne mieszkania. Oj ta nasza pani chyba jest dla nas za dobra. Kupiła takie drewienka, do których wkłada różne smakołyki. Po kolei wyprowadzają się wszyscy kuzyni. Jako dobra gospodyni pozwolę im najpierw zadbać o swoją przyszłość.

Już wszyscy się przeprowadzili. Ciekawe jak będzie w nowym domku - jutro moja kolej.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Mariolu,czy to aby na pewno było z pamiętnika Twojej,a nie przypadkiem mojej myszki :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”