Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

majka411 pisze::wit Moniczko zapowiada się bardzo ciekawie ;:65 ;:65
Piękne byliny widzę....
A, co będziesz robić ze wszystkimi różami w kolorze różnych odcieni różu?. ;:173
Zostają tam, gdzie są - tak jak już pisałam Justi. Te, które były w kółeczkach już przesadzone. Została do przeniesienia Wedgwood Rose i dwa liliowce. Znajdę dla nich miejsce na tej dużej rabacie po lewej stronie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś prawdziwa rewolucja w Twoim ogrodzie ;:oj mnóstwo pracy Cię czeka, ale efekt będzie bajeczny.....
Ja z tych co kochają gorące kolorki, ale uwielbiam u kogoś podziwiać takie chłodne stonowane barwy..... będzie naprawę cudnie ;:138
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia przyznam się że się zgubiłam ;:131 co, gdzie i na co zostaje zmienione ;:219 ale poczekam cierpliwie na końcowy efekt, jak pokarzesz z perspektywy miejsce rewolucji to pewnie załapię, zrozumiałam tylko że likwidujesz kółka :roll:
Odważna jesteś dziewczyna, mnie szkoda roślin w tak pogodę ruszać.

Ta ostróżka lawendowa śliczna ;:215 zresztą te najnowsze też fajne.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wiadomo, że trzeba róże przesadzać bez pąków. Także obcięcie obowiązkowe.
Ale ja jestem zadowolona jeśli nie opadnie żaden listek po przesadzeniu.
A moje przesadzane właśnie zaczynają wypuszczać nowe pędy, więc liczę na kwiaty.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może tutaj lepiej widać?
Obrazek

Likwiduję 5 rabat - 3 koła widoczne na zdjęciu, 2 duże koliste rabaty po prawej. Rośliny, które tam rosły znalazły już nowe miejsce, są przesadzone i jest im dobrze na nowym miejscu. Łącznie przeniosłam 9 róż, 3 wielkie kępy liliowców, hortensję Pink Anabelle, 15 żurawek, kilka traw, modrzew na pniu, 2m tuję Smaragd, parę małych iglaków, kul bukszpanowych, jeżówki, kilkanaście krzewów lawendy, klematisa, stożek cisowy, szałwie omszone i parę innych drobiazgów. Zostały do przeniesienia 3 róże i kępa liliowca, ale nie wiem jeszcze gdzie :roll:
Na razie wszystko wygląda jak po wojnie, ale już nabiera wyglądu i kształu to, czego oczekuję. Jestem zadowolona.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karioka pisze:Czyli zostaje ta rabata z lewej strony a w miejsce okrągłych idzie długa kwiatowa aleja do ławeczki
tak :D
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ... cieszę się , że nie tylko ja robię rewolucję w swoim ogrodzie i przesadzam nawet latem i to roślinki te które właśnie kwitną ;:306 też mam okropną potrzebę wprowadzenia zmian kolorystycznych w ogrodzie... żarówiaste mnie teraz strasznie drażnią...
A zakątek ze stolikiem i krzesełkami ;:215 wow ależ tam romantycznie...

Pozdrawiam Jola.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Moniu, bardzo dziękuję za odwiedziny i identyfikację ;:167 To na pewno ten liliowiec, bo przypomniałam sobie dzięki Tobie nazwę. Kupowałam kilka liliowców trzy lata temu (dokładnie 6 i zapłaciłam za nie prawie 600 zł ). Kwotę pamiętam, nazw nie :lol: Nie jestem kolekcjonerką liliowców, ale spodobały mi się w Waszych ogrodach. Kilka kupiłam od Anity (i te kwitną niezawodnie co roku), a potem u Elli naoglądałam się różnych wspaniałości i ruszyłam na zakupy :lol: Mimo wysokiej ceny sadzonki były malutkie, większość z nich do tej pory nie kwitła, w tym John Paul The Great - tę odmianę na pewno kupowałam, bo bardzo mi się podobała. Zresztą po raz pierwszy od lat jestem w lipcu w domu i mogę swoje liliowce zobaczyć na żywo. Niby M robił zdjęcia, ale do końca nie dowierzam, bo przebywając cały czas w pracy trudno sfotografować liliowca. Dlatego też wiele kwiatów widzę po raz pierwszy. Mam jeszcze kilka liliowców, które nie kwitły i raczej nie zrobią tego w tym sezonie. Dwa "nowe" na pewno pokażą kwiaty.
Ławeczka cudna!!
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jola1010 pisze:Witam ... cieszę się , że nie tylko ja robię rewolucję w swoim ogrodzie i przesadzam nawet latem i to roślinki te które właśnie kwitną ;:306 też mam okropną potrzebę wprowadzenia zmian kolorystycznych w ogrodzie... żarówiaste mnie teraz strasznie drażnią...
A zakątek ze stolikiem i krzesełkami ;:215 wow ależ tam romantycznie...

Pozdrawiam Jola.
:lol: gorsza sprawa, że u mnie te letnie rewolcje to jż niemal tradycja, bo mam tak co roku - wtedy najlepiej widzę, które kolory mi nie pasują i dlatego przesadzam w środku sezonu.
Często przecież nawet róż ma tak różne odcienie, że do siebie nie pasują ;:173

-- Śr 24 lip 2013 07:27 --
Monia68 pisze:Moniu, bardzo dziękuję za odwiedziny i identyfikację ;:167 To na pewno ten liliowiec, bo przypomniałam sobie dzięki Tobie nazwę...Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Cieszę się, że pomogłam. U mnie też teraz kwitnie dużo liliowców, ale niestety sama większości nazw nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród przechodzi teraz swój najlepszy czas w sezonie - wszystko bujnie kwitnie, jest kolorowo, słonecznie, przyjemnie. Minusem jest to, że zrobiło się tak sucho, że nie można już za wiele zdziałać na nowych rabatach. Muszę polewać wodą, żeby wbić szpadel. To, co przesadziłam zmarniało co nieco, ale mam nadzieję, że codzienne podlewanie pozwoli przetrwać suszę młodym roślinkom.
Na "starej" rabacie jest OK, nawet przesadzone rośliny radzą sobie lepiej niż na nowej, gdzie cała ziemia odkryta na słońcu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ktoś pytał jak długo kwitną złocienie - margaretki... wciąż kwitnie ta sama kępa
Obrazek

nowe rabaty przy ścieżce nabierają kształtu, choć nie mogę dokładnie przyciąć kancików na obrzeżach, bo ziemia zbyt sucha i twarda. Muszę zaczekać na deszcz...
Obrazek

obsadzam bukszpanami obrzeża - posadzone już ponad 100 szt., a co najmniej 150 jeszcze trzeba :roll: Trochę więcej niż myślałam. Problem w tym, że chyba wykupiłam już wszystkie bukszpaniki w okolicy i będę musiała zaczekać aż znów się pojawią ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Już widać, że miałaś doskonały pomysł :D Mnóstwo roślin u Ciebie kwitnie, moje floksy dopiero zaczynają.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Cudownie rozrośnięte rabaty biało-fioletowo-różowe... Moje kolorki...
Nieźle szalejesz z tymi bukszpankami, ale jak to podrośnie i się zagęści ? będzie rewelacyjnie ;:108
Bardzo podobają mi się kolorki ostróżek na tej nowej rabacie.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Moniczko już widać o co chodzi z ta ścieżką do ławeczki. W pierwszej chwili pogubiłam się :;230
Będzie pięknie.... pomysł bardzo mi się podoba. Będziemy mieć co podziwiać ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Hej, Moniko, ja pytałam o margaretki, i o ich ekspansywność. Muszę je sprowadzić do mojego ogrodu w następnym sezonie, dostały od Ciebie taką rekomendację.
Rzeczywiście różnorodność i soczystość barw twojego ogrodu, mimo suszy, jest porażająca ;:215
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
doroteczkaa
100p
100p
Od: 11 lip 2013, o 16:12

Post »

Cudne kwiaty :) az milo patrzec.
Podziwiam podziwiam podziwiam

a mam takie pytanko nie do tematu kwiatu :)
widze ze jestes dlugo na forum wiec moze wiesz
Jest taka opcja widze "dodaj do ulubionych" dodaje , ale gdzie potem znalezc te moje ulubione ?
Nie musze być idealna..!... Wystarczy, ze jestem wyjątkowa!

W Ogrodzie Panny D.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”