Ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród

Post »

Aha.. no widzisz. Ja sprawdzałam słoiki i i tak nic to nie dało. Jak kładłam jabłka na szarlotke to mi się lało z nich jak z kranu. Całą szafkę zalałam.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sylwuś, dżemiki robisz?, ja dziś zrobiłam 12 słoiczków soku z czarnej porzeczki, to dla moich wnusiów na zimę robię przede wszystkim, tak jak miód z mniszka, lubią to, jeszcze porzeczka jest to i soczki będą :tan
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

A ja w tym roku zamiast kompotu czy dżemiku zjadam wszystko na surowo .W piwnicy sa jeszcze ubiegłoroczne więc tylko ogórki będą i surówki w słoikach .Też gorące dżemy nakładam do słoików potem obracam do góry dnem i nakrywam ścierką .No cóż piesio upodobał sobie Twoją rabatkę jako ,że jesteś jego panią :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie, wróciłam dzisiaj z pracy i na nic nie miałam ochoty, zrobiłam mała rundkę z pieskiem po ogrodzie , ale chyba bardziej się wydarłam na pieska nich zrelaksowała. Miałam dzisiaj wsadzać roślinki do doniczek, ale nic nie zrobiłam.
Na razie jest spokój z przetworami owocowymi, jeszcze tylko na jesieni aronia. Zaczęły się ogórki, ale to już moja mamusia robi :)
Siedzę i się zastanawiam , kiedy jest najlepszy czas na sadzenie lili? Wiosna czy jesień?
Jakie rośliny mogę posadzić koło róż? ;:88
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Madziu dziwne? Nigdy nie miałam takiego problemu.
Iwonko nigdy miodu z mniszka nie jadłam a tym bardziej nie robiłam. Słyszałam ale nie robiłam. Porzeczka mniam mniam.... :)
Jadziu a jakie suróweczki robisz? Jestem bardzo ciekawa?
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Witaj Sylwuś ;:196
Ale mam zaległości u Ciebie zaraz zabieram się do spaceru po twoim ogrodzie!
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Cześć Sylwuś ,jakiś Ci się smakowity ten wątek zrobił :lol: .Ja już teraz nie robię przetworów ,bo nie ma komu jeść .Dzieci ,jak były małe to zawsze całe póły zawalone słoikami .Teraz już nie ,czasem jakieś małosolne zrobię i potem sama muszę jeść ;:108 .Pozdrawiam Cię ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie surówki :ano z kapusty ogórków do tego papryka i olej w zalewie octowej .Robię jeszcze ogórki pokrojone w paski w zalewie Curry z cebulką no i buraczki --pychotka .Dzisiaj jednak robiłam kompot wiśniowy do słoików .Były tanie i ładne może jeszcze jutro będą więc dokupię .Dzisiaj zrobiłam 16 słoików .Miodek z mniszka kosztowałam u mojej mamy pyszny i chyba w przyszłym roku też zrobię tylko trzeba nazbierać 400 główek mniszkowych i chyba 1kg cukru do tego . Dobry na przeziębienia ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Sylwuś. Widzę że zbliżasz się chyba do końca tego wątku. Kiedy następny? Ja jak wiesz na liliach za bardzo się nie znam. Ale wyczytałam i tu na forum i w gazetce ogrodniczej którą od czerwca zbieram, że jednak najlepsza pora dla lili to jest jesień. Ja w tym roku zakupię nowe lilie. Zobaczę wiosną co to z tych zakupów wyjdzie :) Miłego weekendu :)
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Sylwuniu ja wszystkie przetwory pasteryzuję pomimo ze, nakładam gorące do słoików.Ja tez czekam na ogórki .Jaką woda zalewacie ogórki gorąca czy zimną?
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Sylwiu, widze że bawisz się z przetworami :wink:
Ja , aż wstyd się przyznać dopiero w tamtym roku po raz pierwszy robiłam pikle z ogórków w muszczardzie :oops: Zawsze w przetwory zaopatruje mnie mamusia.........Robi przeróżne i pyszne sałatki ;:108
Pozdrawiam.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Witajcie kochane forumowiczki :)
Przetwory idą całą parą. Mamusia zrobiła ogóreczki w curry, teraz robi w zalewie musztardowej. Jutro robimy przecier sos z cukinii :tan
Dzisiaj popracowałam w ogrodzie, przycięłam lawendy, ostrzygłam troszeczkę bukszpany przed domem.

Renatko dziękuje, spaceruj jest mi bardzo miło ze zaglądasz do mnie. Pozdrawiam ;:196
Ewuniu dziękuję za pozdrowienia również pozdrawiam ;:196. uwielbiam zimową porą jeść przetwory, dla mnie najlepsze robi moja mamusia. :)
Jadziu o widzę że robimy te same ogóreczki w curry, tylko ja swoich nie kroję. :) Może i ja na przyszły rok zrobię miodek z mniszka, jestem bardzo ciekawa smaku. Pozdrawiam ;:196
Madziu jeszcze nie myślę o końcu wątku :). Na lilię to zdecyduję się niskie bo jak na razie na duże nie mam pomysłu a małe będą przy rowie. który będzie w deszczowe dni zbierał wodę z grządek. Weekend był miły dziękuję w sobotę praca w ogrodzie a w niedzielę przyjechał do mnie chrześniak z rodzicami. Pobawiliśmy się i było super.
Jakie masz zamiar kupić lilie? Pozdrawiam ;:196
Joasiu cieszę się że jesteś. Ogóreczki zalewamy wodą zimną. A jeśli chodzi o zalewę to do słoików wlewany ciepłą. Pozdrawiam ;:196

-- 22 lip 2013, o 20:54 --

Renatko , reniuniek lubię robić przetwory a jeszcze bardziej je jeść :) Najważniejsze ze zaczęłaś coś robić i to już duży sukces. A przetwory mamy zawsze są najlepsze. Dziękuje i pozdrawiam ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam jeszcze do końca dopracowanej listy. Tzn zastanawiałam się już nad tym porządnie ale nie sporządziłam gotowej listy z nazwami. Ma mi w tym podpowiedzieć jedna forumka :) Razem taką listę mamy sobie sporządzić. Wiem już że chciałabym na pewno takie z pofalowanymi brzegami. No i oczywiście wielokolorowe. Jeśli chcesz małe, to w biedronce są teraz żółte pomarańczowe i różowe. Nawet ładne i mają dużo pąków. Nawet chciałam kupić ale eM do mnie mówi że to są doniczkowe a nie do ogrodu. No i nie wzięłam. Teraz żałuje bo oczywiście to są ogrodowe lilie. Byłam dzisiaj naprawić błąd ale już wszystkie kwitnące były. A w piątek były same w pąkach. Także dałam sobie spokój. Poczekam już do jesieni. No chyba że znajdę jeszcze gdzieś w pąkach to na pewno kupię. Żółte już mam ale te pomarańczowe były śliczne. Różowe też były ładne.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam że mówiłaś o podsypywaniu tui korą. Zrobiłam tak u siebie na działce. Obsypałam młode posadzone w tym roku i starsze posadzone rok temu. Bez agrotkaniny. Nawet nie po to żeby chwasty nie rosły ( choć to też w jakimś stopniu decydowało o podsypaniu) ale szczególnie po to żeby kora trzymała im wilgoć. No i dzisiaj usłyszałam że kora to zabójstwo dla tuj bo mają choroby grzybowe przez to i w ogóle usychają. Zmartwiłam się i nie wiem co teraz robić. Czy sprzątnąć tą korę czy zostawić. Wiesz coś może na ten temat?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogórki w zalewie Curry robię dopiero jak ogórki są duże to takie a la pikle z wydrążonymi pestkami .Czyli ogórki masz już w spiżarni moje jeszcze nawet nie kupione .Jakoś w tym roku leń mnie trapi ,bo dużo zapasów jeszcze od ubiegłego roku stoi w piwnicy .Za to buraczków muszę zrobić mnóstwo ,bo wnuki je uwielbiają
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”