Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Monia, ja przesadzałam róże w środku największych upałów i nawet listka nie staciły. Uda się.
Rabata powstaje piękna. zresztą bardzo podoba mi się też ta z sanabalekami i trawami. Cudna
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pielić lubię :D Tylko mam wyrzuty sumienia, że w domu bałagan, półki na przetwory nieprzygotowane, pranie niezrobione, okna nieumyte, więc ulubioną czynność odkładam w nieskończoność :roll: Wczoraj była taka smętna pogoda, że tylko dwa okna umyłam :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Łapki Cię świerzbią Moniś, mnie też, ale poczekam z tym aż wrócę z urlopu, też będę działać. Znowu ;:306
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, szalejesz z tymi pracami! Tyle roślin w ruchu, tyle w planach... ;:oj
Ogrod to finansowa studnia bez dna ;:219
Pozdrawiam i czekam na efekty prac ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

KaRo pisze:Rewolucja?! ;:306
Już?
W środku lata?
Nie mogłaś wstrzymać się do jesieni ... :D
Bardzo prosimy o jakieś kolejne zdjęcia na bieżąco z postępujących prac ;:180 :tan
Krysiu, ja mam tak - czasami mogę czekać, ale przychodzi moment, gdy mnie najdzie zmiana na już i nic tego nie może zmienić - nawet upał i środek sezonu ;:306
Roślinki cierpią, wiem ... :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozeta pisze:
vertigo pisze: Kąciki z kolei są, nawet kilka w moim ogrodzie - lubię takie miejsca. Nawet, gdy tam nie siedzę, działają na mnie wyciszająco :D
To zupełnie tak, jak ja mam z jedzeniem: wystarczy, że popatrzę i ...sytość czuję ;:306 .
Bezsprzecznie jesteśmy obie przede wszystkim wzrokowcami ... ;:154 . Ale myślę sobie, że 99% forumków też :uszy . Dlatego Monia, zapodawaj foty z aktualnej roboty :lol: !!!
;:108
zaraz wrzucę co nieco z aktualnego stanu prac ;:196
na razie różyczka Comte de Chambord dla Ciebie
Obrazek

-- N 21 lip 2013 07:37 --
majka411 pisze::wit Cześć Moniczko...... podziwiam Twoje zaangażowanie i dążenie do celu. ;:333
Również poproszę o bieżąca relację z postępu prac.
Trzymam kciuki za powodzenie, żeby roślinki były zadowolone ;:168
Majeczko, ;:196
Angel FC dla Ciebie
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
A ja Ciebie bardzo rozumiem. Teraz masz więcej czasu, a jak nosi, to trzeba cel zrealizować. Ja tez przesadzałam w srodku sezonu rośliny, jakoś zawsze się udawało, ale nigdy nie przesadzałam róż. Za młodą mam różankę, za krótko.
Czy teraz rabaty będziesz bardziej kolorystycznie zestawiać, typu kolory białe i niebieskie? W innym miejscu różne odmiany różu, czy wszystkie twoje barwy będziesz łączyć?
Nie mogę się doczekać efektów. Będzie pięknie ;:65 :uszy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Monia, ja przesadzałam róże w środku największych upałów i nawet listka nie staciły. Uda się.
Rabata powstaje piękna. zresztą bardzo podoba mi się też ta z sanabalekami i trawami. Cudna
Moje znoszą te przenosiny różnie...
Swany - fatalnie, musiałam całe ściąć, a takie były piękne ;:224
Novalis - b.dobrze, ale pewnie dlatego, że młody nie miał tak ściętych korzeni przy przenoszeniu.
Spirit of Freedom - przycięta i przeniesiona już wczoraj w inne miejsce
Obrazek

-- N 21 lip 2013 07:47 --
ewamaj66 pisze:Pielić lubię :D Tylko mam wyrzuty sumienia, że w domu bałagan, półki na przetwory nieprzygotowane, pranie niezrobione, okna nieumyte, więc ulubioną czynność odkładam w nieskończoność :roll: Wczoraj była taka smętna pogoda, że tylko dwa okna umyłam :?
moje okna wciąż cierpliwie czekają na mycie :lol:
Obrazek
Wedgwood Rose
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:Łapki Cię świerzbią Moniś, mnie też, ale poczekam z tym aż wrócę z urlopu, też będę działać. Znowu ;:306
A ja się spieszę, żeby zdążyć przec wyjazdem :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Monia, szalejesz z tymi pracami! Tyle roślin w ruchu, tyle w planach... ;:oj
Ogrod to finansowa studnia bez dna ;:219
Pozdrawiam i czekam na efekty prac ;:333
Akurat ta rabata nie będzie aż tak potężnym kosztem na tę chwilę - jakieś 300zł, ale to dlatego, że róże, które chcę dosadzić będą dostępne dopiero jesienią ;:306 ;:306 ;:306
Muszę kupić jakieś fajne białe i niebieskie ;:173 Na razie posadziłam kilka szt. White Cover i Novalisów. Dobrze, że byliny są dostępne - posadziłam jakieś 15 ostróżek, białe floksy, pełno lawendy, szałwii, przetaczniki, lobelie.

Obrazek

-- N 21 lip 2013 08:01 --
justi177 pisze:Monika,
A ja Ciebie bardzo rozumiem. Teraz masz więcej czasu, a jak nosi, to trzeba cel zrealizować. Ja tez przesadzałam w srodku sezonu rośliny, jakoś zawsze się udawało, ale nigdy nie przesadzałam róż. Za młodą mam różankę, za krótko.
Czy teraz rabaty będziesz bardziej kolorystycznie zestawiać, typu kolory białe i niebieskie? W innym miejscu różne odmiany różu, czy wszystkie twoje barwy będziesz łączyć?
Nie mogę się doczekać efektów. Będzie pięknie ;:65 :uszy
Justyś, ta wielka, 20 metrowa rabata w kolorach bieli, różu i fioletu zostaje - ona jest już w miarę dograna i niewiele tam będę zmieniać. Męczył mnie środek ogrodu i dlatego w końcu doprowadzam go do porządku. Białe to moje ulubione kwiaty, ale jak zobaczyłam te lawendowe ostróżki, to nie mogłam się im oprzeć i stąd się wzięło biało - niebiesko :lol: Mają niezwykłą barwę.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Czyli poszło w biele i niebieskości. No to naprawdę będzie spokojnie i elegancko.
Ps. Szkoda, ze nie mogę tak szaleć u siebie....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz kilka zdjęć z placu boju...
Docelowy punkt dojścia ścieżki - ławka
Obrazek

ścieżka zaczyna być widoczna, choć na razie będzie zdeformowana trawa, bo są ciemne miejsca po poprzednich rabatkach :roll:
Obrazek

Obrazek

kolejna porcja dorodnych bylin - ostróżki, naparstnice, floksy - wczorajszy zakup
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Czyli poszło w biele i niebieskości. No to naprawdę będzie spokojnie i elegancko.
Ps. Szkoda, ze nie mogę tak szaleć u siebie....
Ja nie lubię krzykliwych kolorów. Nie mam za bardzo takich barw w ogrodzie. Jedynie co, to trzymam Amelię Renaissance (na fotce w odpowiedzi do KaRo) z podobnym w barwie liliowcem, ale tak nieco na uboczu. To prezent od osoby, którą bardzo lubię, więc nie mogę się pozbyć i dlatego jest :D . Nie mam za to mocnych żółci, czerwieni, pomarańczy. To nie moje kolory, choć jak patrzę na fotki u niektórych osób, to podobają mi się takie zestawienia. Jak się napatrzyłam rok temu na te cuda, to kusiło mnie zrobienie takich rabatek - gdzieś osobno, ale jakoś tak ... nie widzę ich u siebie. Będę konsekwentna co do kolorów, które lubię.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karioka pisze:Chyba lepiej jak się będzie szło aleją do ławki .Kółka były ładne ale pewnie do koszenia już niekoniecznie
Czy hortensje przy ławce mają cień czy w pełnym słońcu rosną.Bardzo ładnie przy niej wyglądają :uszy
Tak, koszenie było fatalne - mąż zawsze się nakołował przy tym :roll:
Jedno kółeczko i tak zostanie - jest w bieli, więc pasuje, a będzie też konieczne, żeby nawiązać do początku ścieżki.
Hortensje są stosunkowo młodziutkie, bo mają dopiero rok i były bardzo marne, ale wsadziłam do dobrej ziemi workowanej, a nie w mojej rodzimej (fatalna jest, jałowa i przepuszczalna) i rosną wspaniale. Mają słońce do południa, a później cień z lekkim światłem, jak widać na zdjęciu. Cień rzucają jabłonie. Docelowo bądą miały całodniowo cień, bo za nimi i ławeczką rośnie żywopłot z cisów, który coraz bardziej się zagęszcza. Na razi przycinałam go mocno od góry, żeby się zagęścił, ale od przyszłego roku pozwolę mu kilka cm podrosnąć w górę. Hortensje nie są podlewane, wodę czerpią tylko z deszczu, ale widać, że w dobrej ziemi to wystarczające. W tym roku było też dużo opadów, więc to im pomogło. Wszystkie hortensje mam w tym roku ogromne :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Moniczko zapowiada się bardzo ciekawie ;:65 ;:65
Piękne byliny widzę....
A, co będziesz robić ze wszystkimi różami w kolorze różnych odcieni różu?. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”