Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7
Monia, ja przesadzałam róże w środku największych upałów i nawet listka nie staciły. Uda się.
Rabata powstaje piękna. zresztą bardzo podoba mi się też ta z sanabalekami i trawami. Cudna
Rabata powstaje piękna. zresztą bardzo podoba mi się też ta z sanabalekami i trawami. Cudna
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pielić lubię
Tylko mam wyrzuty sumienia, że w domu bałagan, półki na przetwory nieprzygotowane, pranie niezrobione, okna nieumyte, więc ulubioną czynność odkładam w nieskończoność
Wczoraj była taka smętna pogoda, że tylko dwa okna umyłam 

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Łapki Cię świerzbią Moniś, mnie też, ale poczekam z tym aż wrócę z urlopu, też będę działać. Znowu 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Monia, szalejesz z tymi pracami! Tyle roślin w ruchu, tyle w planach...
Ogrod to finansowa studnia bez dna
Pozdrawiam i czekam na efekty prac

Ogrod to finansowa studnia bez dna

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Krysiu, ja mam tak - czasami mogę czekać, ale przychodzi moment, gdy mnie najdzie zmiana na już i nic tego nie może zmienić - nawet upał i środek sezonuKaRo pisze:Rewolucja?!![]()
Już?
W środku lata?
Nie mogłaś wstrzymać się do jesieni ...![]()
Bardzo prosimy o jakieś kolejne zdjęcia na bieżąco z postępujących prac![]()

Roślinki cierpią, wiem ...

- Alania
Rozeta pisze:To zupełnie tak, jak ja mam z jedzeniem: wystarczy, że popatrzę i ...sytość czujęvertigo pisze: Kąciki z kolei są, nawet kilka w moim ogrodzie - lubię takie miejsca. Nawet, gdy tam nie siedzę, działają na mnie wyciszająco![]()
.
Bezsprzecznie jesteśmy obie przede wszystkim wzrokowcami .... Ale myślę sobie, że 99% forumków też
. Dlatego Monia, zapodawaj foty z aktualnej roboty
!!!

zaraz wrzucę co nieco z aktualnego stanu prac

na razie różyczka Comte de Chambord dla Ciebie

-- N 21 lip 2013 07:37 --
Majeczko,majka411 pisze:Cześć Moniczko...... podziwiam Twoje zaangażowanie i dążenie do celu.
![]()
Również poproszę o bieżąca relację z postępu prac.
Trzymam kciuki za powodzenie, żeby roślinki były zadowolone

Angel FC dla Ciebie

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Monika,
A ja Ciebie bardzo rozumiem. Teraz masz więcej czasu, a jak nosi, to trzeba cel zrealizować. Ja tez przesadzałam w srodku sezonu rośliny, jakoś zawsze się udawało, ale nigdy nie przesadzałam róż. Za młodą mam różankę, za krótko.
Czy teraz rabaty będziesz bardziej kolorystycznie zestawiać, typu kolory białe i niebieskie? W innym miejscu różne odmiany różu, czy wszystkie twoje barwy będziesz łączyć?
Nie mogę się doczekać efektów. Będzie pięknie

A ja Ciebie bardzo rozumiem. Teraz masz więcej czasu, a jak nosi, to trzeba cel zrealizować. Ja tez przesadzałam w srodku sezonu rośliny, jakoś zawsze się udawało, ale nigdy nie przesadzałam róż. Za młodą mam różankę, za krótko.
Czy teraz rabaty będziesz bardziej kolorystycznie zestawiać, typu kolory białe i niebieskie? W innym miejscu różne odmiany różu, czy wszystkie twoje barwy będziesz łączyć?
Nie mogę się doczekać efektów. Będzie pięknie

Pozdrawiam
- Alania
Moje znoszą te przenosiny różnie...Margo2 pisze:Monia, ja przesadzałam róże w środku największych upałów i nawet listka nie staciły. Uda się.
Swany - fatalnie, musiałam całe ściąć, a takie były piękne

Novalis - b.dobrze, ale pewnie dlatego, że młody nie miał tak ściętych korzeni przy przenoszeniu.
Spirit of Freedom - przycięta i przeniesiona już wczoraj w inne miejsce

-- N 21 lip 2013 07:47 --
moje okna wciąż cierpliwie czekają na mycieewamaj66 pisze:Pielić lubięTylko mam wyrzuty sumienia, że w domu bałagan, półki na przetwory nieprzygotowane, pranie niezrobione, okna nieumyte, więc ulubioną czynność odkładam w nieskończoność
Wczoraj była taka smętna pogoda, że tylko dwa okna umyłam

Wedgwood Rose
- Alania
A ja się spieszę, żeby zdążyć przec wyjazdemAniaDS pisze:Łapki Cię świerzbią Moniś, mnie też, ale poczekam z tym aż wrócę z urlopu, też będę działać. Znowu

- Alania
Akurat ta rabata nie będzie aż tak potężnym kosztem na tę chwilę - jakieś 300zł, ale to dlatego, że róże, które chcę dosadzić będą dostępne dopiero jesieniąrobaczek_Poznan pisze:Monia, szalejesz z tymi pracami! Tyle roślin w ruchu, tyle w planach...![]()
Ogrod to finansowa studnia bez dna![]()

Muszę kupić jakieś fajne białe i niebieskie

-- N 21 lip 2013 08:01 --
Justyś, ta wielka, 20 metrowa rabata w kolorach bieli, różu i fioletu zostaje - ona jest już w miarę dograna i niewiele tam będę zmieniać. Męczył mnie środek ogrodu i dlatego w końcu doprowadzam go do porządku. Białe to moje ulubione kwiaty, ale jak zobaczyłam te lawendowe ostróżki, to nie mogłam się im oprzeć i stąd się wzięło biało - niebieskojusti177 pisze:Monika,
Nie mogę się doczekać efektów. Będzie pięknie![]()

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Czyli poszło w biele i niebieskości. No to naprawdę będzie spokojnie i elegancko.
Ps. Szkoda, ze nie mogę tak szaleć u siebie....
Pozdrawiam
- Alania
A teraz kilka zdjęć z placu boju...
Docelowy punkt dojścia ścieżki - ławka

ścieżka zaczyna być widoczna, choć na razie będzie zdeformowana trawa, bo są ciemne miejsca po poprzednich rabatkach

kolejna porcja dorodnych bylin - ostróżki, naparstnice, floksy - wczorajszy zakup

Docelowy punkt dojścia ścieżki - ławka

ścieżka zaczyna być widoczna, choć na razie będzie zdeformowana trawa, bo są ciemne miejsca po poprzednich rabatkach

kolejna porcja dorodnych bylin - ostróżki, naparstnice, floksy - wczorajszy zakup

- Alania
Ja nie lubię krzykliwych kolorów. Nie mam za bardzo takich barw w ogrodzie. Jedynie co, to trzymam Amelię Renaissance (na fotce w odpowiedzi do KaRo) z podobnym w barwie liliowcem, ale tak nieco na uboczu. To prezent od osoby, którą bardzo lubię, więc nie mogę się pozbyć i dlatego jestjusti177 pisze:Czyli poszło w biele i niebieskości. No to naprawdę będzie spokojnie i elegancko.

- Alania
Tak, koszenie było fatalne - mąż zawsze się nakołował przy tymKarioka pisze:Chyba lepiej jak się będzie szło aleją do ławki .Kółka były ładne ale pewnie do koszenia już niekoniecznie
Czy hortensje przy ławce mają cień czy w pełnym słońcu rosną.Bardzo ładnie przy niej wyglądają

Jedno kółeczko i tak zostanie - jest w bieli, więc pasuje, a będzie też konieczne, żeby nawiązać do początku ścieżki.
Hortensje są stosunkowo młodziutkie, bo mają dopiero rok i były bardzo marne, ale wsadziłam do dobrej ziemi workowanej, a nie w mojej rodzimej (fatalna jest, jałowa i przepuszczalna) i rosną wspaniale. Mają słońce do południa, a później cień z lekkim światłem, jak widać na zdjęciu. Cień rzucają jabłonie. Docelowo bądą miały całodniowo cień, bo za nimi i ławeczką rośnie żywopłot z cisów, który coraz bardziej się zagęszcza. Na razi przycinałam go mocno od góry, żeby się zagęścił, ale od przyszłego roku pozwolę mu kilka cm podrosnąć w górę. Hortensje nie są podlewane, wodę czerpią tylko z deszczu, ale widać, że w dobrej ziemi to wystarczające. W tym roku było też dużo opadów, więc to im pomogło. Wszystkie hortensje mam w tym roku ogromne

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Piękne byliny widzę....
A, co będziesz robić ze wszystkimi różami w kolorze różnych odcieni różu?.