Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Post »

Irminko - ja rok temu zadałam taka samą zagadkę, bo mi rukola pod folią zakwitła :)

Byłam wczoraj u znajomych w Twojej miejscowości, ale na tym osiedlu domków, wiesz, co to się nazywa ulica: "K... s...". Byłam pod wrażeniem, jaki piękny ogród stworzyła moja koleżanka z pracy. Widujemy się w roku szkolnym codziennie i jestem od paru lat świadkiem dojrzewania różnych jej pomysłów i koncepcji, ale nigdy tego nie widziałam w realu, bo jakoś tak się składało, że bywałam u niej najczęściej zimą i to po ciemku (jak to zimą!).
Aż tu wczoraj patrzę - całkiem całkiem, choć oczywiście nie w tym stylu, który my lubimy najbardziej, no ale nie wszystkim musi się podobać to samo. No ale ogród dopracowany i jeden z tych, co to można w nim usiąść i poodpoczywać. U mnie nie można.
Jak będziesz tam spacerować, to zerknij - to jest ten zielony dom z masą lawendy od frontu.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jago, widzę, że forma wróciła i tak ma być. Kiedy mam kiepskie samopoczucie, staram się sobie przypomnieć, jak zimą bardzo czekałam na lato i jak wyobrażałam sobie te letnie dni, które nastąpią i jakie będą piękne, to pomaga, czasami :D

Agnieszko, podobają Ci się malwy? Czy wiesz, że przestały być symbolem wyłącznie wiejskiego ogródka i pojawiły się w projektach ogrodów nowoczesnych? A ostatnio po raz pierwszy zobaczyłam w sprzedaży malwy zupełnie niskie o pełnych kwiatach :D

Kasiu, kwiatkami będziesz się cieszyła się raczej w przyszłym roku, tak sądzę. Ale mnie natchnęłaś, jutro zrobię koniecznie pierogi z jagodami. Koniecznie i po raz pierwszy! :D

Małgosiu, kojarzyłam, że te rukolowe kwiatki już gdzieś widziałam. Są piękne i mają niezwykły kolor.

Czy wiesz, że ja w ogóle nie znam 'domków' (tak przyjęło się mówić na nowe osiedle), a jedyna ulica, o której wiem, że jest, to Ku Słońcu (ta nazwa). Jeżeli Tobie się podoba zielony dom z lawendą, to pewnie i mi się spodoba ;:333

Gosiu, narzekałaś na swoje róże? U mnie nigdy tak piękne nie były, zakwitły wreszcie te, które kiedyś nie wykształcały kwiatów, a te dotąd brzydko kwitnące stały się nieoczekiwanie 'księżniczkami'. To także jest dobry rok dla malw, bez chorób i dziur w liściach :D

Obrazek Obrazek
MaGorzatka

Post »

Irminko - u mnie się zapowiada lepsze to drugie kwitnienie, ale też nie u wszystkich. Mam kilka róż, które rok temu były piękne, a teraz pokazały 1 kwiat w pierwszym kwitnieniu i dalej - nic. Stoją w miejscu. Walczę z nornicami na różankach, może to one mi podgryzły różane korzonki, albo spowodowały, że korzonki przesychają w tych podziemnych korytarzach...
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nornice. Jest na nie sposób? Pewnie to tak jak z kretem. Należy jedynie mieć nadzieję, że spodoba mu się u kogoś innego :;230

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irminko, Małgosiu ja też rok temu pokazywałam kwiatki rukoli i nie jako zagadkę ale miałam pytania : a co to? ;:306 Jak Ty może mieć zły nastrój wklejając tyle pięknych zdjęć to jest nie możliwe! Ja jak mnie ogarnia senność albo brak energii to idę do ogrodu i jak pochodzę, pooglądam, zrobię parę zdjęć to od razu wraca mi energia! Masz rację to dobry rok dla malw i róż.
Pamiętam te różowe z zeszłego roku, ale nie pamiętam jak się nazywają :?:
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwaga, z pamięci mówię :lol: : Ghita Renaissance. To róża Poulsena. Uważam, że ta seria Renaissance jest niedoceniana!
Mam też bladoróżową Julię...

Obrazek Obrazek

;:19 Obrazek Obrazek
MaGorzatka

Post »

Co do nornic - wpycham im do korytarzy zwinięte liście czarnego bzu (a wiosną też kwiaty). Rzeczywiście wynoszą się, ale dokąd - oto jest pytanie. Jeśli pod trawniki, ok, bo ja mam takie trawniki, że mi to nie robi. ;:306
Ale jeśli na sąsiednią różankę, wpycham znów. Trochę to walka z wiatrakami, ale tak się pozbyłam nornic z rabaty ziołowej.

Chciałabym natomiast pozbyć się much jakimkolwiek sposobem i ostatnio rozmyślam o napalmie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu pomyśl o lampie, która unicestwia robactwo wszelkie - podobno to działa! My mamy moskitiery w oknach i drzwiach i nie mam much.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Irminko, tak, bardzo podobają mi się malwy, jak również naparstnice... napatrzyłam się na nie w ogrodzie naszej Marysi-Mufki czy u Ciebie i jestem zachwycona efektem, jaki - sadząc te rośliny w grupach i odpowiednim towarzystwie - można osiągnąć w niekoniecznie wiejskich w charakterze ogrodach... przyznam Ci się, że mój ogród do tej pory opierał się głównie na wszelkiego rodzaju krzewach, ale otwieram się na byliny coraz bardziej :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Widziałam, że ścięłaś lawendę i szałwę. Ja część ściętych kwiatów lawendy i oregano wrzuciłam do ... kaloszy! Co by ładnie pachniały ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla dwu pań, Małgosi i Maski, ładne i zmienne różyczki

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Agnieszko, za jakiś czas otworzysz się na wszystkie kwiaty, tak będzie! :D Malwy dla Ciebie

Obrazek Obrazek

No, Miłko, taką prowokację ' But w butonierce' pamiętam jeszcze ze szkoły, ale żeby do :lol: kaloszy
Dla Ciebie pierwsza dalia

Obrazek

Obrazek ;:168 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Powojnik, którego nazwę muszę odnaleźć

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jedna z pań dziękuje za różyczki zmienne jak kobieca natura :oops:
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Masko, natura kobieca zmienna, pożądliwa...jest...no właśnie, byłaś na zakupach liliowcowych? Pędzę do Ciebie! A nie, to JUTRO ten fantastyczny dzień;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jutro, jutro! ;:173
Awatar użytkownika
irminka