Ogród 100 róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż

Post »

Witam ;:138 Bardzo mi miło Was wszystkich gościć ;:168

Dosia, Baronesse na pewno nie będzie Ci się pokładać :) Lions Rose to też taka solidna różyczka, która kwitnie niezmordowanie cały sezon, jest zdrowiutka (ADR), a jej kwiaty są piękne ? zwłaszcza w tej brzoskwiniowej fazie...

Aga, mam wrażenie, że Kurfürstin Sophie poszerzy grono moich ulubienic ? bardzo przypadła mi do gustu; jak zaczęła kwitnąć, tak kwitnie niezmordowanie i obficie, a przecież to jej pierwszy sezon... Nic też nie wskazuje na to, aby miała chorować :)

Ania, Lionsa nie masz? Skuś się... Może zaplanujesz go sobie na tej nowej różance... :;230

Maja, Moni, widzę że Sourire de Mireille to wigorna róża. O jej zdrowotności będę mogła powiedzieć na koniec sezonu. Na razie nie ma żadnej plamki ani innego paskudztwa. Kwiaty są duże i bardzo ładne, no i długo je trzyma. To jest pierwsze kwitnienie, więc zakładam, że w przyszłym roku będzie z efektem wow ? takim jak zobaczyłam pierwszy raz jej zdjęcie na stronie szkółki :;230 Jak zakwitną wszystkie pączki ? będę wstawiać :)
Jeśli chodzi o Kurfürstin Sophie, to mam je z dwóch źródeł i posadzone w różnych miejscach. Te ostatnio prezentowane to belgijki i wydaje mi się, że są jaśniejsze. W innym miejscu, naświetlonym od rana do popołudnia, na lekkiej skarpie rośnie Kurfürstin Sophie z niemieckiej szkółki i mam wrażenie, że ta jest bardziej landrynkowo różowa ? w ostrzejszych kolorkach...

Zeberka, miło mi że Ci się u mnie podoba :D Z Twojego zaproszenia też oczywiście z przyjemnością skorzystam :)

Justyś, no pechowo Ci się trafiły te Zochy, ale mam nadzieję, że poczują dobre miejsce i wreszcie pokażą na co je stać. Jak widzisz ja jestem z nich zadowolona i mam nadzieję, że tak już zostanie... Cieszę się, że będziesz podratowana :wink:

Skoro Kurfürstin Sophie się spodobała, to na początek jej wczorajsze i dzisiejsze foty. Na pierwszej ? niemka, na drugiej i trzeciej ? belgijka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój nowy przypadkowy nabytek - zamiast Larissy, która przyjedzie w październiku - Blühwunder 08, Kordesa. Muszę przyznać, że zaczynam ją akceptować. Ma ADR i fajny kolorek. Za taką formą kwiatu akurat nie przepadam (Majuś lubimy te napakowane, no nie :;230 ), ale jedną taką (x5 :;230 ) można mieć...
Obrazek

Eden Rose 85. Jednak chce się zaprezentować w tym roku. Oczywiście nie zamierzam pozbywać się pączków. Wszystkie młodziaki zawsze u mnie kwitną...
Obrazek

First Lady
Obrazek

złocienie?
Obrazek

The Fairy
Obrazek

Jubilee Celebration
Obrazek

liliowiec
Obrazek

Ascot
Obrazek

Sister Elizabeth ? trochę jakby zmęczona
Obrazek

Sonnenröschen
Obrazek

New Dawn
Obrazek

z cyklu letnie gadżety
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ania, Lionsa nie masz? Skuś się... Może zaplanujesz go sobie na tej nowej różance... :;230
Bardzo śmieszne ;:224 Dwie rabaty temu W TYM SEZONIE (to wymaga podkreślenia) mówiłam, ze w tym roku za nic nowego się nie biorę ;:306
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Jeśli chodzi o Kurfürstin Sophie, to mam je z dwóch źródeł i posadzone w różnych miejscach. Te ostatnio prezentowane to belgijki i wydaje mi się, że są jaśniejsze. W innym miejscu, naświetlonym od rana do popołudnia, na lekkiej skarpie rośnie Kurfürstin Sophie z niemieckiej szkółki i mam wrażenie, że ta jest bardziej landrynkowo różowa ? w ostrzejszych kolorkach...

:wit Aniu i to by się mi zgadzało, te dwie, które ja pokazuję są z niemieckiej szkółki i mają kolor landrynkowy. Jestem ciekawa jak one zakwitną u Justi w przyszłym roku. Moniczka-Soczewka sugeruje, że ważne jest miejsce ich posadzenia.
Sourire de Mireille będą o nią podpytywać jest cudniasta i napakowana ;:138
Ania ja już bardziej na tą żółciutką łypnęłam oczkami i aż zaniemówiłam z wrażenia jak ona śliczniutka. ;:oj
Może gusta nam się zmieniają ?. :;230 :;230
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Gusta bardzo nam się zmieniają, to prawda i oczywista oczywistość :;230
Wszystko przez forum, za dużo pięknych rzeczy tu widzimy :;230
Ja np. bardzo doceniam teraz zwykłe Fairy czy Bonicę...wcześniej myślałam o nich, ze są zbyt pospolite, takie kundelkowate. Absolutnie je obraziłam i wycofuję się z tej głupiej teorii :oops:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania, kochana, krótko mówiąc - jest szansa na nową różankę ;:306

Maju, jeśli chodzi o kolorek Kurfürstin Sophie, to chyba bym się skłaniała do pochodzenia. Ta niemiecka, to nawet trochę mnie razi - taka trochę z jarmarku :;230 ; zobaczymy jakie będzie miała drugie kwiaty.
Widzę, że intensywnie myślisz o jesiennym wydawaniu kasy :;230 Spójrzmy prawdzie w oczy - 100 Idées Jardin jest cudowna :;230

Justi, ja Bonicę bardzo lubię, chociażby za to, że czasami kwitnie jeszcze w grudniu. Jeśli chodzi o te gusta, to mnie ostatnio wzięło na żółte róże i widzę, że u Ciebie też się pojawiły (mam na myśli te budynie oczywiście :;230 )

A to dzisiejsze fotki:

Claire Marshall
Obrazek

Gartenträume
Obrazek

Heathcliff
Obrazek

Obrazek

Baronesse
Obrazek

Jubilee Celebration
Obrazek

William Shakespeare 2000
Obrazek

Crocus Rose
Obrazek

Novalis
Obrazek

Kurfürstin Sophie ? mam nadzieję, że nie zanudzę ;:131
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu nie zanudzisz wcale, kto by nie chciał oglądać takie cudeńka. Masz śliczne różyczki i trzeba się nimi chwalić żebyśmy potem my je pochwaliły ;:215 ;:215 ;:215
Budyniowe róże a właściwie kolor budyniowy hahaha.... bardzo mi się podoba taki kolor ;:333
Bonicę mam z patyczka i dopiero się rozkręca ale już ją lubię.
Blühwunder 08, Kordesa a mnie się podoba bo chyba bardziej wolę te pustaczki niż te napakowane ;:306
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Moja Stefania i Novalis wyglądają jak ubogie krewne Twoich, ale mam nadzieję, że na jesienne kwitnienie się postarają i będą tak piękne jak Twoje ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No i czuję, że skuszę się na Kurfürstin Sophie.
A przecież już miałam żadnych róż nie kupować :roll:
Sourire de Mireille też mi się podoba ;:124
Widzę, że jednak zasłużyłaś na Edenka :D
Ja też nie obrywam pierwszych pączków.
Maria Teresa u mnie ma 1,2 m. U Ciebie też taka będzie.
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Chciałam się przywitać i wyrazić zachwyt nad Twoim ogrodem, Aniu :)
Podczytuję od jakiegoś czasu, podziwiam róże i wspaniałe zdjęcia. Przyznaję,że i mnie kusisz niemiłosiernie ...
Chciałabym Cię prosić o podpowiedz, czy Sister Elizabeth pachnie? Co możesz jeszcze o niej powiedzieć?
Podobnie Gentle Hermione? Jaki ma naprawdę kolor, na stronie Floribundy napisane jest, że jest kremowa, na fotkach widzę, że delikatnie różowa. Jak myślisz będzie się choć trochę odróżniać od Sister E.?
Mam jeszcze Harlow Carr, czy Sister jest do niej bardzo podobna? Wprawdzie będą daleko od siebie, ale nie wiem czy warto kupować aż tak podobne (na "oko") do siebie odmiany?
Pozdrawiam :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu Kurfürstin Sophie wspaniała,proszę podaj mi jak możesz namiary na szkółkę belgijską ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Twoja Kurfurstin jaśniuteńka - to widać już po pąkach, bo takie jaśniutkie, inne niż w tej drugiej. Moje z niemieckiej szkółki są piękne, ale całkowicie landrynkowe.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania :wit ,
Jestem bardzo zaskoczona tą zmiennością u Zoch. Ja mam niemiecką wersję. Hmmmm. Belgijska opcja calkiem inna, fajniesza ;:224 jak to możliwe, żeby tak się różniły :?:
Ale teraz nie o tym.
Super ta pomyłka :uszy ,naprawdę piękna i wartościowa pomyłka Tobie się trafiła ;:224 ... serio. I nie źółta, bo to u Ciebie już by nie przeszło :;230 czyli jest dobrze. A jak się sprawują krzaczki tej pomyłki....o tej strasznej nazwie? :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jest szansa... Szczególnie, że kolejna Kurfürstin Sophie kusi, mami, przywołuje... I Lion i Kurfürstin Sophie zasługują jednak na dobrą miejscówkę. Niektóre rosnące przed domem jesienią zmienią miejscówkę, bo nie wykazały się w należyty sposób. Pozbyć się ich nie umiem, dam im szansę, ale za domem :D Poza tym mam, a dokładnie będę miała do obsadzenia dwie pergole. Może podpowiesz? Zdrowe, silne i do tego takie, by dość szybko je zarosły?
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maja, budyniowy to taki bezpieczny kolorek. Mnie się ostatnio coraz bardziej podobają żółte, a nawet pomarańczowe. Mam swoją morelową rabatkę z pomarańczowymi liliami i liliowcami włącznie i to musi mi wystarczyć, ale u innych lubię pooglądać różyczki w takich energetycznych kolorkach.
Z Boniki będziesz zadowolona. To taka przyjemna i bezproblemowa różyczka :)
A, że pustaczki lubisz, to wiem, wiem... Ja u Ciebie jednak bardziej zwracam uwagę na te napakowane :;230

Ania, mi się wydaje, że Novalis ładniej kwitnie jesienią. Stefcię mam pierwszy sezon, to nie wiem. Twoje na pewno się rozkręcą, a może nie zauważyłaś jakie są piękne wśród tylu innych ślicznotek... :wink:

Gosia, ja też mam to postanowienie, żeby już nie kupować... ale takiej Kurfürstin Sophie to bym nie odpuściła :;230
Z Edenki się cieszę bardzo. Na razie mam 5 pączków ;:224
Marię Teresę masz takiego potwora ;:202 . Dobrze, że ją posadziłam w drugim rzędzie...

Cześć Julieta ? sąsiadko :wit
Dzięki Ci za miłe słowa. Jeśli chodzi o Harlow Carr i Sister Elizabeth, to mają podobne kwiaty, ale jednak są to inne róże; Sister Elizabeth jest małym kompaktowym krzakiem (80x80), Harlow Carr ? typowo krzewiasta angielka. Obie są fajne ? zdrowe i ładnie kwitną :)
Gentle Hermione jest bladawcem ? od jasnego różu do prawie białego kremu. U mnie Gentle Hermione rośnie w sąsiedztwie Sister Elizabeth ? myślę, że jest ok.
Dla Ciebie zdjęcia obu różyczek (HC i sobie).

Obrazek

Obrazek

Aniu, belgijską Kurfürstin Sophie kupowałam w FilRoses. Tam jest sprzedawana pod nazwą Princesse Sophie; chyba nie lubią niemieckiego :wink:

Monia, to by się zgadzało ? moją niemkę widać z daleka. Chciałam nawet wkleić zdjęcie, ale mam dziś problemy z Garnkiem :(

Justynko, straszna nazwa? nie.. normalna ha ha ha. Póki co te krzaczki nie osiągnęły 1,2m, więc chyba zostaną. Są zdrowiutkie. Tak to wygląda:

Obrazek

Kombinuję, że Larissę (2 szt.) posadzę w miejsce rozrośniętej jak miotła różowej szałwii, którą właśnie ścięłam ? pod wiśnią japońską. Zdjęcia już nie mogę umieścić ? szwankuje Garnek albo mój internet. Poza tym mam znowu problemy z klawiaturą (jedno słowo na minutę ;:219 )

Ania, coś czuję, że ulegniesz :;230
Jeśli chodzi o pnące ? to mam kiepską wiedzę. Mam tylko te dwie biedne New Dawn ... Swego czasu brałam pod uwagę Jasminę albo Giardinę. Zwróć może też uwagę na nowość Austina The Albrighton Rambler (http://www.davidaustinroses.com/german/ ... Showr=6218 ) - ładna jest :)

Szałwie, ostróżki, naparstnice już przycięte. Dzisiaj też ścięłam ostatnią Novaliskę i Petticoat. Czekam znów na takie widoki:
Obrazek

Doczekałam się kwiatów Geoff?a Hamilton?a i L'aimant
Obrazek

Obrazek

I parę fotek innych kwitnących:

Princess Alexandra of Kent
Obrazek

Sourire de Mireille
Obrazek

Obrazek

Obrazek

liliowiec