Mój ogród przy lesie cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.9

Post »

Aniu- anabuko1 masz rację, teraz ogród mieni się wszystkimi kolorami tęczy, szkoda tylko, że nie możemy na co dzień tych widoków oglądać, gdyż Ty także chyba codziennie nie bywasz na działce? :)

Jolu floksy u mnie także dopiero jedną odmianą zakwitły, a białe nie mają nawet pąków.
Kupidynek rośnie już u mnie trzy lata, więc może dlatego wcześniej zakwitł. :)

Aniu- Anna11 sadziec rośnie podobno wysoki, ale mój wciśnięty pomiędzy wielosiły i mozgę ma najwyżej ze 60 cm wys. :)

Marzenko z pewnością żurawki pasują na obwódkę tawułek, tym bardziej, że jedne i drugie nie pogardzą cieniem.
U mnie zakola żurawek opasują cieniste rabaty, na których zbiorowisko bylin rośnie. :)

Obrazek
róża Hania
Obrazek
Red Baron
Obrazek

Obrazek
borówki w tym roku bardzo obrodziły
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Tereniu,jest tak jak myslisz,nie codziennie mogę sie zachwycać ogrodem,na weekendy,w lecie cześciej zostajemy na kilka dni,
bo dzieci nie maja szkoły a i stąd do pracy można dojechać ;:108
domek mamy przystosowany do całorocznego zamieszkania ale jeszcze miasto trzyma,szkoła :D
Piękna lila ;:167
A borówki ;:oj jakie pełne owoców ;:333 moje borówki jeszcze nie śą takie piekne krzaczorki jak Twoje, ;:185
A jagody kamczackie to juz mam właśnie ,spore i dużo daja owocu ;:108 a ile latek maja Twoje borówki,??Czy je przycinasz???
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tajko, lubię ogrody w lesie i przy lesie, a tak się złożyło, że u Ciebie jestem pierwszy raz. Dajesz roślinom tyle miejsca i tak pięknie Ci rosną, że tylko podziwiać i naśladować. Zachwycił mnie jasnożółty liliowiec, który nie jest Piano, ale wygląda cudnie. Arabella to świetny wybór, jeśli chodzi o powojniki, bo będzie się płożył, a trochę podparty piął i kwitł całe lato :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja pomimo, że nie pracuję, ale na działkę także jeżdżę przeważnie tylko w weekendy, gdyż jak nie do wnuczka, który teraz jest u drugiej babci, to ostatnio doglądam drugiej córki koty, gdyż wyjechali w góry, chociaż to przyjemne zajęcie, koty uwielbiam. :D
Borówki te na zdjęciu mają już 10 lat. Ładnie rosną, tak jak wszystkie wrzosowate, gdyż u mnie kwaśne piaski, a one to lubią.
Ty z pewnością pod borówki musiałaś dużo ziemi wybierać. W Twojej okolicy wapienie?
Jagody kamczackie urosną na każdej ziemi, ale moje nie są zbyt dobre odmiany, owoce drobne i kwaśne.
Robię z nich nalewkę, gdyż bezpośrednio do jedzenia raczej się nie nadają.
Borówki jeszcze nie przycinałam, gdyż ma zdrowe pędy, nawet nie wiem, czy trzeba przycinać. ;:306

Irminko witaj. :wit
Cieszę się, że zajrzałaś do mnie. :D Nie wszystkie rośliny dobrze u mnie rosną. Na piękne okazy róż nigdy się nie doczekam.
One lubią ziemię gliniastą, a nie kwaśne piaski, mimo to nie zrezygnuję z róż, to samo z klematisami, także ledwie wegetują.
Tak właśnie chodzi za mną Arabella, tym bardziej, że nie mam niebieskich powojników.
Z bylinowych tylko Hakurei i Alionushkę, oraz texański Princess Diana. No nie licząc bladoniebieskiego Preacox, ale on ma nie ciekawe, drobne kwiaty. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Tereniu, cieszę się, że potwierdzasz moje teorie co do sadzenia żurawek. Rosną na rozdrożu, idąc pod pergolą będą z pprawej strony i mają prowadzić do altany lub do ogrodu, a mijając pergolę z prawej, żurawki są z lewej i też poprowadzą do ogrodu.
Jak też mi dużo jeszcze brakuje w ogrodzie... Powoli jednak widać zmiany :tan . Cieszę się z tego co mam i co dostaję od forumowych przyjaciół. Potem urządzam z tego wszystkiego zakątki, które z czasem mają szansę próbować dorównać Twoim
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju ;:3 ale apetytu narobiłaś tymi borówkami...lilia niesamowitej urody, moje prawie przekwitły...dwie ostatnie odmiany szykują się do kwitnienia...jedna jest jakaś dziwna, w tamtym roku jak zakwitła myślałam że jest chora. W tym roku znowu rozwija te dziwne płatki...chyba taki jej urok.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajeczko, ależ borówki! Od razu mam ochotę chapnąć jakiś owocek. :D I róża aż bije po oczach kolorem. Lilia też piękna, taka dwubarwna. Ta trawa nazywa się Red Baron? Na razie nie wiem, gdzie u nas mogłaby pasować, ale mi się podoba, może kiedyś się w taką zaopatrzę.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko czytałam Twój post dwa razy, żeby uzmyslowić sobie wzrokowo, no i wydedukowałam, że pergola jest tak po środku ogrodu?
Kochana nie od razu Kraków zbudowano, z pewnością za kilka lat, co ja mówię, o wiele wcześniej będziesz podziwiała efekty swojej pracy . ;:108
Życzę Ci, żeby Twój ogród był o wiele piękniejszy od mojego, z pewnością tak będzie.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)

Aniu u mnie jeszcze kilka lilii w pąkach, tak właściwie dopiero zaczęły zakwitać, gdyż tak jak ciągle powtarzam, sadzę je wiosną, a wiosna była późno tego roku. Liliami z poprzedniego roku rozprawiają się zimą nornice. ;:306
Z pewnością Twoja lilia jest taką odmianą, skoro drugi rok ma ten sam układ płatków.
Borówek na razie zatrzęsienie na 17 krzewach, ale tylko patrzeć, jak dobiorą się do nich szpaki. :)

Linetko u nas borówki dobrze rosną i owocują w przeciwieństwie do innych drzew i krzewów owocowych.
Zawdzięczam to moim kwaśnym i przepuszczalnym piaskom, a dodatek kwaśnego torfu z korą i kompostem powoduje ich bujny wzrost.
Trawa Red Baron rośnie powoli i utrzymuje w miarę zwartą bryłę. Moim zdaniem jest bardzo fajną trawką, warto ją mieć w ogrodzie. :)

Kilka fotek na weekend jeszcze niestety z niedzieli . :D

Obrazek
dzwonek karpacki
Obrazek
jeżówki
Obrazek
Catherin Woodbury
Obrazek
Anabella
Obrazek
Purpurea Plena Elegans
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tereniu,wróciłam do zdjęć sadżca,nie wiem czy ty masz jakiś odmianowy,który się nie rozłazi?U mnie zrobiła sie gęstwina z niego i jak dokupię pęcherznicę zdechowice to pozegnam się znim.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu powiem Ci, że nie mam bardzo doświadczenia z sadźcem, rośnie u mnie dopiero trzeci rok i bardzo na niego nie zwracam uwagi, gdyż ma nie ciekawy kolor. Marzy mi się taki ciemniejszy. Ale on nie jest pełzający, bryła korzeniowa wprawdzie się rozrosła, ale nie jest ekspansywny .Nie wyrzucaj swojego . ;:185
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Tereniu, dobry wieczór ;:196
Napasłam oczy zachwycając się wszystkim, ale chyba najbardziej hortensją Annabelle i powojnikiem Purpurea Plena Elegans (którego wciąż nie mam ;:14 )... Hortensja niesamowitych rozmiarów o zjawiskowych kwiatostanach, a clematis ujmuje swoim kolorem i budową kwiatu...
Pięknie jest ;:167
Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu dobry wieczór. ;:196
Dziękuję Kochana za tyle miłych słów . Klematis ten wprawdzie nie ma zbyt okazałych kwiatów, ale w miarę dobrze sobie radzi u mnie, lepiej jak te wielkokwiatowe, więc z pewnością u Ciebie wypielęgnowany byłby jeszcze piękniejszy.
Anabella dzięki temu, że rośnie w nie urodzajnej ziemi, nie ma dużych kwiatostanów, które nie powodują przewracania się pędów nawet po deszczu.
Miłego wieczoru Tobie również życzę. ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Właśnie Tereniu te duże kwiatostany, często wyginające się do ziemi pod własnym ciężarem, powodują że wciąż nie mam Anabellki... ale może zainwestuję w dobre podpory-balkoniki i skuszę się w końcu? Jest przepiękna, nieprawdaż? :)

EDIT: Tereniu, pobiegłam do moich słoneczniczków - schowanych w końcu ogrodu - i też mi kwitną ;:170
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu widzę w wielu wątkach hortensje Anabelle o pięknych, dużych kwiatach, ale niestety bez podpierania pędy leżą na ziemi .
Myślę, że jak z wiosny obstawić coś w rodzaju balkonikiem, tak jak mówisz, ukryje się w liściach i nie będzie nawet widoczny .
Najważniejsze, że zupełnie nie przemarza i nie ma żadnych chorób, ani szkodników, więc jest godna uwagi . :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek