Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

Marzenko79 tez lubię ten widok, często staję sobie tak, żeby było widać chaszcze na pierwszym planie i rabatę w tle z przystrzyżonym trawnikiem :) Odplątałaś się już ? :D
Constancjo płotki chyba trza pleść, bo zapotrzebowanie, widzę, spore :) Wiem, znana jesteś z różonielubienia, ze wstrętem i odrazą na nie patrzysz ;:306 Ta moja nn kwitnie długo, wiec traktuje to jako jeden ciąg. Nic nie okrywam, zimny wychów :) Jedyne co jej szkodzi, to deszcze.
WAniu zaglądaj i "dawaj głos" jak masz ochotę. Panoramki na Twoją cześć przygotuję :)
Aniu anym kalarepka zdrowa jest :) Głównie zaszaleliśmy w kierunku liliowców i floksów. Jest kilka floksików takich z listkami typu variegata i jeden o listkach podbarwionych na ciemnoczerwono. Poza tym rodgersje, geranium, paproć, irysy, żurawki i co tam jeszcze... jeszcze jakieś hosty, ale na tej drugiej, bardziej cienistej. Jeszcze sadzenie trwa :) Rozgęszczamy tam, gdzie już rośliny pchają się na siebie.
Ewuniu bardzo lubię Twoje komentarze- miód na serce :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz taki fajny misz-masz :heja No i podobnie, jak ja sadziłaś teraz liliowce i jeżówki :;230 Na mojej nowej rabacie też są takie fajne kikutki z przyciętymi liśćmi...
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

O proszę nowa rabatka jest i nowe płotki będą...już masz cudnie w ogrodzie a zapowiada się jeszcze lepiej ;:215
Jeżówki i różyce miodzio...tylko podziwiac :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Wiem, znana jesteś z różonielubienia, ze wstrętem i odrazą na nie patrzysz ;:306
No i właśnie w tym temacie....... tak bardzo chciałabym móc sobie na nią patrzeć z odrazą i wstrętem na własnej rabatce. ;:173 A jeszcze mówisz, że zimny wychów...... toć to ideał do nielubienia. ;:oj Ukorzenisz mi patyczek??? ;:170 Powiem Ci też w tajemnicy, że ukorzeniam taką jedną waćpannę, co to ją w opuszczonym gospodarstwie znalazłam...... wielka cholera jak stodoła i kolczasta jak ta co to zamku Śpiącej Królewny broniła, a kwiaty pełne, kremowe, piękne. Idealna do Twojej wiejskiej posiadłości. ;:215 Mam fotki na starym telefonie i nie mogę na kompa wrzucić, bo kabelek szlag trafił. ;:223
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aniu sweety tak, tak, teraz przyszły te liliowce przystrzyżone :) Liliowców na razie przewaga :) Zdrowaś już?
FRAGOLA W. już uprzedzony, że materiał na płotki trzeba zorganizować :) Nie sądziłam, że pozwolę zryć trawniki pod rabaty. Ale zachłanność na rośliny zaślepia umysł i wywraca światopogląd :)
Constancjo z wielką przyjemnością Ci ją ukorzenię, warta jest rozmnożenia, ale poproszę Cię o instrukcję, jak i kiedy to zrobić, bo ja w życiu tego nie robiłam... Różyczkę, która opisujesz, biorę w ciemno :) A zdjęcia może można jakoś bezprzewodowo wysłać na kompa lub na drugi telefon ?
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś pierwszy dzień czuje się już zupełnie normalnie :D I zaraz wylądowałam w ogrodzie. Przeplewiłam zeszłoroczną rabatę z liliowcami i paprociami. Dosypałam kory. No i zrobiłam nową ;:306 W tym posadziłam 6 nowych liliowców :D
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie męczymy się z Małżowiną i Bluetooth'em w moim laptopie ale nie może jakiegoś sterownika zainstalować. ;:219

A ukorzenianie? Bierzesz wpółzdrewniały patyczek różany i wkładasz zielonym do góry w wilgotne podłoże gdzieś w cieniu, nakładasz plastikową butelkę na to i dbasz tylko, żeby miało stale wilgotno ale nie mokro..... i zapominasz do następnego roku. Ot i fizolofia. :D Możesz potraktować ukorzeniaczem jeśli masz.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aniu sweety no to już dobrze z Tobą :)
Constancjo przystąpię zatem do działania :) Ukorzeniacz mam!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak na prawdę to o niczym nie świadczy. Gdybyś mnie tylko widziała w środku anginy, w szlafroku w kwiaty i szalikiem, korzystając z przerwy w deszczu, wycinałam kwiatostany czyścowi wełnistemu ;:306 A mam go trochę ;:224
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza, melduję, że wydostałam fotki z telefonu i są już dostępne w mojej piaskownicy.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

zuzanna2418 pisze:Judytko floksik primasort a winobluszcz musiałam okrywać, inaczej też by chyba w pierwszym roku usnął :)
Ja okrywałam przez trzy lata od posadzenia, mimo tego zdarzyło mu się przemarznąć do samych nóżek - ale odbił i pięknie obrósł ze swojej strony w ciągu kilku lat (już bez okrywania zimowego) budynek gospodarczy na spółkę z winnobluszczem pięcioklapowym. Lecz zima sprzed dwóch lat niestety go zmogła ;:145
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zobaczyłam zdjęcie z dedykacją dla mnie-aż mnie ciarki przeszły ;:202
Róze dość chętnie (choć nie wszystkie) się tak ukorzeniają, masz wtedy krzak na własnych korzeniach, co nie zawsze się sprawdza później w uprawie. Jednak ukorzeniam wszystko, co mi się podoba i czasem się udaje.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Popróbuję z ukorzenianiem, może debiut będzie udany :)

W oczekiwaniu na wyjazd dzisiejszy tj. na powrót W. , który musiał pojechać do pracy "na chwilę", zrobiłam jeszcze kilka zdjęć.

Wisteria zakwitła powtórnie ;:oj

Obrazek

Obrazek

Zbliżenia z floksami :)

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla WAni - panoramy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilie po raz nie wiem który, ale jak przekwitną , to nie będzie :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hortensja kosmata
Obrazek

Obrazek

A tu takie coś, co nie wiem. Pomożecie ? :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Jej ;:oj panoramy piękne...mój ogród przy twoim wydaje się pusty bo dominuje ciągle trawa ;:224
Mam prośbę odnośnie różowej jeżówki...zostawiłabyś mi ze dwa kwiatki na nasiona ;:88

Hortensja tez bardzo ciekawa...i to nn to jeśli z cebulki sadzone i zakwitnie na niebiesko to jest ...zapomniałam ;:223 ..no chyba że to trójsklepka ;:224
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kasiu panoramy rzeczywiście pokazują ogród nieco inaczej :) Wypróbuję je na wsi, jeśli w ogóle wyjedziemy bo na razie przeszkody los piętrzy...
Jeżówka, ta z pomponikiem to odmiana, która coś ma z nasionami, nie pamiętam, kiedyś czytałam, że albo nasiona nie kiełkują albo nie powtarzają cech matecznych. Ale spróbować można :) Zachowam kwiaty dla Ciebie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”