Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Fajnie to wymyśliłeś. ;:oj Natomiast wierzę, że pracy kosztowało sporo, ale było warto dla tego efektu. :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? No u mnie niestety lwie paszcze poległy w boju z koniczyną. Widzę, że pokazałeś kolekcję ślazowatych ? u mnie też znajdziesz fotki roślin z tej rodziny, bo w tym tygodniu zakwitły mi ślazówki, ślaz oraz malope.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, dzięki za wyjaśnienia. Na razie wpisałem sobie ołówkiem, a jak zakwitną kolejne pąki to wstawię lub zobaczę, jak on wygląda u Ciebie 8-) Ja ten kolor określam jako pomidorowa czerwień, czyli z domieszką pomarańczu, a Ty mówisz czereśniowa? No to takie widziałem w necie
A ja myślałem, że asymetria płatków u 'YM' to norma, bo u mnie zawsze ma asymetryczne :?
Rabata poniżej ścieżki jest kaskadowa i ma 3 poziomy. Pozdwyższałem zwłaszcza najwyższą część, by móc sadzić irysy. Niższe poziomy też już się powoli zapełniają bylinami. Miałem nauczkę z zalewaniem sporej części ogrodu w tym roku, dlatego podwyższam, gdzie się da. Dziś znów się nataszczyłem ziemi w wiaderkach, by podwyższyć kolejny fragment ogrodu.

Aniu, układanie tej ściezki było trochę jak układanie puzzli i trwało kilka dni. Ale osiągnąłem efekt, jaki zamierzałem oraz pozbyłem się kilku składowisk cegieł 8-)

Marysiu, dziękuję 8-) Tak, było warto trochę podłubać przy tej ścieżce, bo i walające się cegły już wykorzystane i ścieżka na razie sprawdza się i jest inna od pozostałych.

Loki, z chęcią zobaczę ślazowate u Ciebie. Ślazówki i ślęzawy (malope) też kiedyś miałem ale nie chciały się same wysiewać więc już nie ma. A dziś zakwitł ze ślazowatych jednorocznych hibiskus letni. Ten chce się wysiewać :)

Zakwitły już wszystkie kropliki więc czas je pokazać. Moje podmokłe tereny bardzo im odpowiadają :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i teraz mam zagadkę; ta roślinka trafiła do mnie jako mimulus moschatus. Moschatus na pewno nie jest, bo pokazałem powyżej, a czy mimulus :?: Budowa kwiatu różni się od pozostałych. Zresztą kwiaty tak maleńkie, że nie przyjrzałem się zbyt dokładnie. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Obrazek

jako że dziś na żółto, to dodam jeszcze inne żółtki, bo i tak nie tworzą serii u mnie:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kropliki to będą miały u Ciebie używanie.
Kochają wilgoć na korzeniach a głowy w słońcu.
To i słusznie postanowiłeś w kwestii CJ, na pewno się wyjaśni. ;:108
Z podwyższaniem grządek będziesz miał sporo pracy, ale na pewno się opłaci.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mówisz Jacku, że kropliki lubią takie warunki, a ja nie mam żadnego - no to muszę się za nimi rozejrzeć. Chociaż glina w tym roku nasączona ale są lata że wysycha. Jeżeli wzoru ścieżki nie opatentowałeś, to coś odgapię bo gruzu i cegieł mi przybyło!
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Witaj Jacku w nowym wątku ,pokazałeś ładną kolekcje liliowców ,ja tez nie pozbywam się starych odmian wydaje mi się ze każdy ma coś w sobie,ładnie kwitną tez w tym roku hortensje pewnie zasługa mokrego lata i łagodnej zimy.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, cieszę się, że sporo roślin lubi takie zalewowe miejsca, jakie mam w ogrodzie. Dzięki temu miejsca te nie będą montonne, a nadmiar wilgoci będzie atutem a nie zmorą ;:173
Praktycznie od samego początku zakładania obecnego ogrodu dosypuję gdzieś ziemi. Wokół mnie są nieużytki albo wykopy więc co rusz parę wiaderek ziemi trafia do mnie, a jak trzeba więcej to i taczek 8-)

Marysiu, odgapiaj ścieżki śmiało :lol: Ja przede wszystkim kombinuję z materiałów, które mam pod ręką.
Tak, kropliki lubią wilgoć. U mnie też jak będzie suchy rok, to poziom wody opadnie ale jak na razie wciąż wysoki więc kroplikom w to graj :)

Witaj Wiesiu :!: Tak, hortensjom dość dobrze się powodzi w tym roku, choć nie wszystkim. Np. 'Vanila Fresch' po przesadzeniu nie może się pozbierać, a dwie ogrodówki podgniły od stojącej wody. No tak to jest - jednym lepiej - innym gorzej ;:224
Ja też nie umiem pozbyć się starych odmian liliowców ale co będzie, jak już przekroczę setkę? :roll:

Zakwitają kolejne liliowce - stare i nowe :lol:
ten zakwitł po raz pierwszy; to mój pierwszy liliowiec z tzw. keiki :tan
Obrazek

drugi, obok 'Bela Lugosi' z ciemnych fioletów; ten dodatkowo ma jasną obwódkę
Obrazek

stara odmiana ale jakże ładna w ciepłym dyniowym kolorze i mocnej strukturze
Obrazek

filigranowy, niedawno zidentyfikowany :tan
Obrazek

ten niby nic specjalnego ale fajny liliokształtny kwiat i cytrynowa barwa (nawet myślałem, że to 'Citrina' ale jednak nie)
Obrazek

a tego już pokazywałem? chyba nie :roll:
Obrazek

i na koniec nowa gwiazda w moim ogrodzie
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacku cieszę się bardzo, że tak ładnie kwitną Ci liliowce.
Miss Latvia to prawdziwa miss, chyba podzielasz moją opinię. :uszy
Nie zazdroszczę zwożenia ziemi i rozsypywania a potem przekopywania - to praca w "pocie czoła".
Ale efekty pewno nas zadziwią. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

pierwszy liliowiec z tzw. keiki
Jakbys wytłumaczył mniej światłej koleżance co to znaczy?
Always afternoon tak mi się spodobał, że sobie go zamówiłam :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kroplik to jedna z tych roślin, które na balkonie rosły mi jak szalone, a w glebie się na mnie wypięły i nawet nie wykiełkowały... Ku mojej rozpaczy, bo naprawdę bardzo mi się podobają.

A hibiskus letni w sumie też mi poległ w walce z chwastami... Straciłem go z oczu...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko tak, 'Miss Latvia' zadziwia wzrostem, wybarwieniem i jestem ciekawy, jakie będą kolejne kwiaty i kolejny jego rok. Pierwszy kwiat zakwitł w deszczowy dzień i ma plamki.
Tak, noszenie ziemi do łatwych nie należy ale dozuję sobie tę pracę i powoli uzyskuję zamierzony efekt 8-)

Aniu, a ja nie wiedziałem, co mi wyrośnie z keiki, którą dostałem. Bardzo się cieszę, że właśnie 'Always Afternoon' :tan
Kejki to sadzoneczki liliowców, które czasem wyrastają na łodydze.

Loki, współczuję strat :( Ale wysiewałeś nieprawdopodobną ilość nasion więc z drugiej strony trudno wszystkie wysiewy upilnować. Pewnie powtórzysz niektóre wysiewy i będziesz miał rośliny, które sobie zaplanowałeś ;:136
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj Jacku w nowym wątku zdążyłam przebiegnąć Twoje strony jak to zwykle budzi zachwyt wszystko piękne, Ja też mam gotowe zdjęcia i kwestia chwili jak wkleję,pozdrawiam. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Witaj Jacku :wit ...na otwarcie nie dotarłam,ale lepiej póżno niż póżniej :wink:
Liliowce masz piękne i trudno powiedziec który jest naj,ale ten "nieforemny" pająk i żółty z powywijanymi płatkami są bardzo fajne...lubię takie "inszości" :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? Obyś miał rację. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Od początku zaglądam i dzisiaj ze zdumieniem stwierdziłam, że nie zrobiłam żadnego wpisu :oops:
Liliowce wszystkie piękne. Każdy ma w sobie to "coś". Te starsze odmiany są mniej kapryśne i ładnie się rozrastają. U mnie większość liliowców jest NN i trudno je zidentyfikować.
Kropliki są ciekawe, ale jakoś nie chciały ze mną współpracować. Teraz mam je posadzone w skrzynce balkonowej i już tracą na urodzie.
Niestety męczennica zastrajkowała :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”