Co do pikowania to jeszcze poczekaj , jak troszkę podrosną to możesz je niedługo przesadzić - ale ile zostawić miejsca to już Ci nie powiem ....

ja już się trochę zakręciłam bo cały czas uważałam i czytając Wasz wątek utwierdzam się w przekonaniu, że naparstnica to roślina dwuletnia. Dopiero zakładam swój ogród i wysiałam naparstnice kilka dni temu do skrzynki na parapecie. Mieszkam kawałek od swojej działki, więc czasem tak robię że coś wysiewam w domu a jak wykiełkuje i lekko podrośnie, to przenoszę na działkę..Locutus pisze: Bo to jest tak: występująca w przyrodzie naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea), jak i większość odmian ogrodowych to rośliny dwuletnie. Natomiast niektóre odmiany ogrodowe odbiegają od tego schematu. Przykładem jest właśnie Foxy, którą posiadasz ? rzeczywiście jest to roślina jednoroczna. Istnieją także odmiany naparstnicy (choć nie widziałem ich u polskich producentów nasion), które zakwitają dwukrotnie: raz w pierwszym roku po wysianiu, drugi raz w drugim.
Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem w temacie.