Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Naparstnica purpurowa Digitalis purpurea z nasion

Post »

To że przetrwała zimę to nic dla nich , tak już mają - u mnie same się wysiewają jak je zostawię i nic nie robię , rosną jak ktoś tu wcześniej napisał jak chwast - ale jaki piękny ;:108
Co do pikowania to jeszcze poczekaj , jak troszkę podrosną to możesz je niedługo przesadzić - ale ile zostawić miejsca to już Ci nie powiem .... :wit
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Jak chcesz pikować takie małe siewki to najlepiej teraz do doniczek a jak się wzmocnią to do gruntu- do poł VIII. Chyba że są już podrośnięte to od razu na stałe miejsce. Rozstawa zależy czy chcesz mieć zwartą kępę naparstnic czy tylko powtykane tu i ówdzie między bylinami. W pierwszym przypadku trzeba sadzić gęsto np. 20 x 20cm

Tu sadzona gęsto - jedna przy drugiej
Obrazek
mapes
100p
100p
Od: 22 wrz 2012, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Naparstnica purpurowa z nasion

Post »

Ale macie piękne te naparstnice... ja już chcę przyszły sezon żeby mój ogród też tak wyglądał :lol:
Locutus pisze: Bo to jest tak: występująca w przyrodzie naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea), jak i większość odmian ogrodowych to rośliny dwuletnie. Natomiast niektóre odmiany ogrodowe odbiegają od tego schematu. Przykładem jest właśnie Foxy, którą posiadasz ? rzeczywiście jest to roślina jednoroczna. Istnieją także odmiany naparstnicy (choć nie widziałem ich u polskich producentów nasion), które zakwitają dwukrotnie: raz w pierwszym roku po wysianiu, drugi raz w drugim.

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem w temacie.
ja już się trochę zakręciłam bo cały czas uważałam i czytając Wasz wątek utwierdzam się w przekonaniu, że naparstnica to roślina dwuletnia. Dopiero zakładam swój ogród i wysiałam naparstnice kilka dni temu do skrzynki na parapecie. Mieszkam kawałek od swojej działki, więc czasem tak robię że coś wysiewam w domu a jak wykiełkuje i lekko podrośnie, to przenoszę na działkę..
Naparstnicę wysiałam około 4-5 dni temu, wykiełkowała. Chciałam wysadzić właśnie jeszcze jedną donicę naparstnic ale patrzę teraz, że na paczce nasion firmy Legutko jest napisane naparstnica purpurowa JEDNOROCZNA (digitalis purpurea) :shock:
wszędzie jak wpiszę w google łac nazwę, to wyskakuje informacja, że to roślina dwuletnia a nie jednoroczna, czy ktoś siał z nasion firmy Legutko??
WAnia
100p
100p
Od: 5 sty 2013, o 20:28

Post »

Mam naparstnicę z rekwiatu, na której też napisano, że jednoroczna. Wysiana zimą 2012, część zakwitła latem. W tym roku zakwitły już wszystkie roślinki. Większe niż w ubiegłym.

Anka
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Mapes, ja właśnie wysiałam w lutym jednoroczną. Jest już na rabacie... Ale czy w tym roku zakwitnie? ;:224 ;:224
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj widziałam w naszym sklepie ogrodniczym naparstnice wieloletnie. czym one się różnią od dwuletnich. napis brzmiał: naparstnica purpurowa wieloletnia... Były w doniczkach, już kwitnące....
Pozdrawiam. Ania
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Zamieszanie z tą jednoroczną straszne..
Wysiałam nasiona z POLANA, nazwa z opakowania: naparstnica letnia Foxy mieszana, łac. Digitalis purpurea, opis: roślina jednoroczna uprawiana z rozsady na rabaty i kwiat cięty. Siew 9 marca, kiełkowała po kilku dniach, pikowanie 3 kwietnia, wysadzona do gruntu 16 i 17 maja. Efekt w tej chwili: przepiękne rozety miękko owłosionych liści i nic poza tym. Opierając się na opisie z opakowania zaplanowałam dla nich miejsce z tyłu rabaty i gdyby nie wilec na płocie to byłoby tam zupełnie pusto. Najgorsze, że jesienią planuję tam posadzić krzewy i będę musiała ją przeprowadzić w inne miejsce.
A miało być tak pięknie. Liczę jeszcze, że może mnie zaskoczy i jednak pęd kwiatostanowy się pojawi, ale skoro u Was już kwitnie, to moja nadzieja na kwiaty w tym roku zaczyna zdychać.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, mam też jednoroczne... i moim zdaniem to są takie same jak dwuletnie, tylko przez to, że jest wczesny wysiew one zdążą zakwitnąć jeszcze w tym roku... ale nie pod koniec czerwca, jak dwuletnie, tylko na przełomie lipca - sierpnia...
Pozdrawiam. Ania
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, tzn., że Ty też masz je po raz pierwszy? Czy może w zeszłym roku udało Ci się uzyskać te kwiaty?
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, mam je po raz pierwszy. Po raz pierwszy mam też malwę jednoroczną. I też była bardzo słabiutka.Wokół każdej podsypałam po łyżeczce obornika granulowanego i teraz idą jak burza. Wprawdzie nie maja jeszcze pąków, no ale to początek lipca...
malwę jak i naparstnicę siałam pod koniec lutego. Podejrzewam, że są to te same nasiona co dwuletnich, tylko wysiane wcześniej "robią" za jednoroczne. Ale mogę się mylić.
Pozdrawiam. Ania
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Ja siałam naparstnicę w tamtym roku .Jesienią posadziłam na działce przy ogrodzeniu i pięknie rosną i kwitną.To jest zdjęcie z końca maja. Niektóre na wiosnę przesadzałam i nie zaszkodziło im. Obrazek
Znajoma mówi że jej rozsiewają się same , ale mam jeszcze nasiona i posiałam na początku czerwca .Teraz są popikowane i czekają do jesieni . Obrazek Obrazek
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest kwiatostan! Trochę schowany jeszcze między liśćmi, ale jest. Być może faktycznie są to nasiona takie same jak dwuletniej, tylko trochę więcej trzeba się przy nich napracować, przez ten wczesny wysiew. Teraz będę (nie)cierpliwie czekała na kwiaty!
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, cieszę się... Może się nam uda!!! Jak wygląda ten kwiatostan u Ciebie?
Pozdrawiam. Ania
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatostan jest jasnoszaro-zielony, trochę taki jak młode listki u nasady. Teraz idzie jak burza, od wczoraj urósł kilka cm, już zaczyna wystawać ponad rozetę. U innych też przeprowadziłam niedyskretną kontrolę ;:131 i też cuś tam widać. Nadzieja na naparstnicowy minigaj odżyła! Trzymam kciuki za Twoje naparstniczki Aniu!
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, u mnie jeszcze niczego takiego nie widać. Ale czekam cierpliwie... ;:65
Pozdrawiam. Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”