Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.I

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zajrzalam do tego wątku, bo właśnie wczoraj kupiłam dwie hortensje, a tu niespodzianka - post KaRo i fotografie akurat tych odmian, które kupiłam. Zastanawiałam sie, czy dobrze zrobiłam, ale teraz widzę, że chyba tak. Mają rosnąć na nowej półcienistej rabacie, wespół z iglakami, rododendronami, hostami, barwinkiem i żurawkami.
Przyznam, że skusiła mnie cena - 9 i 12 zł - ale nie wiem, ile która.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

KaRo pisze:Z tymi odmianami jest nie lada kłopot... :)
Tak wygląda moja "Pinky Winky"
A tak " Kyushu"
Można dodać "Grandiflorę" do kolekcji i nie wiedzieć która jest która...
Dla mnie są jednakowe :oops: :D
No, od hortensji typu Grandilfora jak chociażby ta u Anii to chyba nie tak trudno odróżnić? :wink:

Natomiast w obrębie tych dwóch typów o których wspominałem to zupełnie inna bajka. Tu rozpoznawanie tylko na podstawie wiech kwiatowych jest naprawdę bardzo trudne, obawiam się, że niemożliwe dla laika jak ja. Rozpoznanie jest możliwe natomiast na podstawie innych cech Kyushu - mocno błyszczące liście, Pinky Winky - bardzo czerwone młode pędy i możliwe choć chyba zależne od warunków jesienne czerwone przebarwienie liści.

P.S.
:shock: :shock: :shock:
Co jest?
Jak mogłem stać się Gold skoro jeszcze nie byłem Silver? Co się dzieje? Jestem zakłopotany :roll:
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niezidentyfikowana Hortensja, to ta, którą sprzedano mi jako Grandiflorę, dopiero zabiera się za kwitnienie, wysokość 1,8m.
Obrazek

Poniżej 'Pink Diamond' . . . uparciuszka nie chce mi rosnąć wzwyż tylko wlecze się na boki 2m szerokości i mniej niż 1 m wysokości, zaczęły się jej rozwijać pierwsze kwiaty płodne, lekko pachnie więc jest jak w ulu, chyba wszystkie gatunki much, pszczoły, osy, mrówki i motyle. Wystarczy trącić krzew i bzzzzzz :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ha ha ha Chwaścik, a co się martwisz awansowałeś.....od razu na golda :lol: :lol: :lol:
A ta hortensja to nie Twinky - Pinky? Zerknij u mnie w wątku, tam jest fotka
Magdziol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lip 2008, o 14:58

Post »

Tess- spróbuje się dowiedzieć w sklepie skąd biorą .Może tam będą wiedzieli czy w Twojej okolicy sa do kupienia.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess pisze:ha ha ha Chwaścik, a co się martwisz awansowałeś.....od razu na golda :lol: :lol: :lol:
Cieszę się ale jestem nieco zaskoczony :)
Tess pisze:a ta hortensja to nie Twinky - Pinky? zerknij u mnie w wątku, tam jest fotka
Tego akurat jestem pewien, że nie. Kiedy ja kupowałem tę swoją hortensję to 'Pinky Winky' nie było jeszcze w sprzedaży . . . o ile w ogóle była już na świecie.

Poza tym 'Pinky Winky' nabyłem w tym roku, więc choć mała to mogę już porównać. Nie jest to też Kyushu, mimo że jej nie mam to bym rozpoznał. Nie potrafię rozpoznać Tardivy ale mam wątpliwości. W najgorszym wypadku może to być drugi egzemplarz Pink Diamond ale są pewne zdecydowane różnice w pokroju, porze kwitnienia. . . inna sprawa, że rosną w bardzo różnych miejscach. :roll:
A być może jak wspominałem jakaś siewka Grandiflory. Jestem bezradny. . . :?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

chwaścik pisze:

P.S.
:shock:
Co jest?
Jak mogłem stać się Gold skoro jeszcze nie byłem Silver? Co się dzieje? Jestem zakłopotany :roll:
Wyjaśnienie znajduje się tutaj :roll:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=160
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze: Wyjaśnienie znajduje się tutaj :roll:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=160
Tiaaa. . . teraz rozumiem i trochę mi głupio :oops: . . . nawet trochę bardzo :oops: :oops: bo jakoś nie za bardzo zauważyłem tego tematu, szczerze mówiąc to w ogóle nie śledzę tamtej sekcji i po raz kolejny mi głupio bo okazało się, że mam nieregulaminowy nick. . . ;:144' ;:145'

Ale żeby nie zawracać głowy prywatą pod tematem o hortensjach to kolejne zdjęcia moich hortensiątek.

Limelight
Obrazek
Grandiflora (z siewki, która zachowała cechy)
Obrazek

Na tych zdjęciach chyba akurat dość łatwo odróżnić jedną od drugiej Limelight jest wyraźnie żółtawa a Grandiflora zielonkawa.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to jeszcze hortensja Limelight tegoroczny nabytek.

Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdziol pisze:Tess- spróbuje się dowiedzieć w sklepie skąd biorą .Może tam będą wiedzieli czy w Twojej okolicy sa do kupienia.
Magdziol bardzo proszę :lol: :lol: a może tam skąd biorą to wysysłają kurierem? a może tam gdzie kupiłaś to zrobią
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję Magdziol za to, że powiedziała na forum o swoich zakupach!
Dzisiaj pojechałam do tego sklepu ogr. i mam!!! Vanille-Fraise 'Renhy' :D :D :D
Były 3 ostatnie.
Great Star 'Vasterival', niestety, już nie było :(
Magdziol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tess pisze:
Magdziol pisze:Tess- spróbuje się dowiedzieć w sklepie skąd biorą .Może tam będą wiedzieli czy w Twojej okolicy sa do kupienia.
Magdziol bardzo proszę :lol: :lol: a może tam skąd biorą to wysysłają kurierem? a może tam gdzie kupiłaś to zrobią
Tess kontaktowalam się ze sklepem niestety nie chcą zdradzić skąd biorą towar ale jest to jakaś szkólka na północ od Warszawy.Nie zajmują się sprzedażą detaliczną i nie prowadzą wysyłki detalicznej.Przekro mi bardzo :(
Jak znajdziesz sposób na przekazanie to kupię.
Magdziol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kalmia pisze:Great Star 'Vasterival', niestety, już nie było :(
Super próbuj dostawy mają czwartek ,piątek. Jak kupiłam w piątek jak świerzutkie bułeczki prosto z samochodu. :lol:
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdziol pisze: Tess kontaktowalam się ze sklepem niestety nie chcą zdradzić skąd biorą towar ale jest to jakaś szkólka na północ od Warszawy.
Pewnie chodzi o tę szkółkę z Ciechanowa (choć Bydgoszcz też jest na północ ;) ). Nie wiem tylko czy można tu ją reklamować? Ale w Googlach można ją łatwo znaleźć szczególnie, że mało kto ma obie te hortensje w swojej ofercie.
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Post »

Co sądzicie, czy te są warte grzechu? ;:170

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”