Majkowy zielony dom i cała reszta zieloności.
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Majkowy zielony dom i cała reszta zieloności.
Co prawda miały być czarne, ale malwy masz piękne i zdrowe. Swoje musiałam wykarczować tak mocno zaatakowała rdza 

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aniu te stare co mi się same wysiewały też wykarczowałam bo zawsze miały rdzę. Kupiłam nowe nasionka malwy czarnej i postanowiłam ostatni raz spróbować z malwami. Jak do tej pory są zdrowe i oby tak dalej, choć nie wszystkie są czarne czyli raczej fioletowo - purpurowe albo i magentowe, trudno określić ten kolor.
Postanowiłam dziś pokazać nowe róże które kupiłam ostatnio od Ewuni-Gloriadei, choć to nie wszystkie bo nie wszystkie kwitną
Capricia Renaissance nowość kupowana w ciemno, kolor miał być malinowy a wygląda na czysto czerwony

Dr Eckener rugosa o niespotykanym kolorze, jest śliczna i słodko pachnie, już ją

Isabel Renaissance kolor trudny do uchwycenia bo w cieniu ma śliczny aksamitny odcień a jak tylko oświetli ją słońce robi się czerwona, no i przypala się a tak wybierałam jej stanowisko

Johann Wolfgang von Goethe wielkokwiatowa o ciemno karminowym kolorze choć jaśnieje na obrzeżach i wpada w róż, a zresztą sami zobaczcie bo kolor jest wiernie odtworzony

Rudolf Joseph Geschwind pnąca różą na cześć słynnego Geschwinda, kwiatuszki ma maleńkie no może średnie ale tak napakowane i do tego ma śliczną obwódkę bialawą na końcach płatków, chyba że tak ma tylko ten mój egzemplarz i dlatego że malutki jeszcze

White New Dawn znana córka bardzo znanej New Dawn ale cieszę się że ją mam jako że to jest wnuczka mojej sławnej już róży Dr W. Van Fleet

Postanowiłam dziś pokazać nowe róże które kupiłam ostatnio od Ewuni-Gloriadei, choć to nie wszystkie bo nie wszystkie kwitną
Capricia Renaissance nowość kupowana w ciemno, kolor miał być malinowy a wygląda na czysto czerwony
Dr Eckener rugosa o niespotykanym kolorze, jest śliczna i słodko pachnie, już ją

Isabel Renaissance kolor trudny do uchwycenia bo w cieniu ma śliczny aksamitny odcień a jak tylko oświetli ją słońce robi się czerwona, no i przypala się a tak wybierałam jej stanowisko
Johann Wolfgang von Goethe wielkokwiatowa o ciemno karminowym kolorze choć jaśnieje na obrzeżach i wpada w róż, a zresztą sami zobaczcie bo kolor jest wiernie odtworzony
Rudolf Joseph Geschwind pnąca różą na cześć słynnego Geschwinda, kwiatuszki ma maleńkie no może średnie ale tak napakowane i do tego ma śliczną obwódkę bialawą na końcach płatków, chyba że tak ma tylko ten mój egzemplarz i dlatego że malutki jeszcze
White New Dawn znana córka bardzo znanej New Dawn ale cieszę się że ją mam jako że to jest wnuczka mojej sławnej już róży Dr W. Van Fleet
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Twoja sławna róża zamierza zająć całą kratkę przewidzianą dla trzech sztuk
Niesamowita jest i ma cudne kwiaty. Isabell R. rośnie u mnie już trzeci rok i bardzo ją lubię. Teraz wreszcie wygląda jak należy, bo ma mnóstwo pąków.
Na Gipsy Boy już się cieszę

Na Gipsy Boy już się cieszę

- pratellina
- 200p
- Od: 23 kwie 2012, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jakie piękne kolory...
róże czują się u Ciebie dobrze... i motylki też :p śliczne jest to zdjęcie z białym motylem, że też udało Ci się tak go uchwycić 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Rudolf Joseph Geschwind jak ona mi się podoba?..

Moje lilie mają już pączki??

Podpatrzyłam ją u Ciebie.

Słońce jest tak silne, że róże mi zasychają, ale WSh2000 fantastycznie sobie z tym radzi.

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Majko, podglądam Cię od dawna, Twoja Flammentanz zainspirowała mnie do zakupu mojej
Ja dopiero zaczynam przygodę z ogrodem i różami
Twój porośnięty winobluszczem domek i przepiękne, potężne pnące róże w jego pobliżu to dla mnie ideał
Reszta różanego ogrodu również. Pozwól, że pokręcę się jeszcze po Twoich włościach i pozachwycam się całością.. 

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

A Twoje malwy nie chorują?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Przepiękna ta fotka z motylkiem
Lilijki niesamowite..... przepiękny ciemny kolor
..... no i róże....cóż można napisać..... pozwól, że tylko westchnę z zachwytu 

Lilijki niesamowite..... przepiękny ciemny kolor

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
To widzę, że zakupów część dalsza.
Aż się boję mysleć co będzie jak się zaczną zamówienia zagraniczne.
Majka cudne masz te lilie i malwy.
Te drugie kojarzą mi się z babcinym ogrodem, takim wiejskim, przytulnym, pełnym zapachów i brzęczących owadów.
Aż się boję mysleć co będzie jak się zaczną zamówienia zagraniczne.

Majka cudne masz te lilie i malwy.
Te drugie kojarzą mi się z babcinym ogrodem, takim wiejskim, przytulnym, pełnym zapachów i brzęczących owadów.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Czesc Majutek
dobrze, ze wrocilas tutaj
to takie egoistyczne stwierdzenie z mojej strony, bo na rozany, to juz prawie wcale nie wchodze - no nie mam czasu kurna za Grosz.

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Maju, kopę czasu nie byłam u Ciebie, ale już to nadrabiam
Bardzo podoba mi się sposób w jaki prezentujesz róże - w różnym stadium rozwoju kwiatostanu, można dzięki temu dostrzec prawdziwą urodę tych kwiatów 

-
Witajcie dzień po 'potopie'
Znowu wszystko wbite w ziemię i całe szczęście że większość wysokich roślin była podwiązana ale i tak dużo średnich typu kopry, dzwonki czy firletki leżało pokotem na chodniczkach i ścieżkach, i znowu było wielkie sprzątanie nie tylko roślin ale i ziemi i piachu namulonych z ulicy na plac i chodnik. Przy okazji okazało się że dopiero teraz dobrze osiadł piach którym były zasypane oczyszczalnie i rury rozsączowe - pojawiły się zagłębienia w trawniku. Kolejna robota czeka czyli zasypywanie dołów i równanie ogrodu. Niech żyje daremna praca
Ewuś moja sławna róża - potwór potrafi urosnąć, zobacz jak sobie radzi dziko wyrośnięta sadzonka na kompostowniku
ma pędy długości ponad metr i muszę ją jakoś ujarzmić ale nie mam pomyślunku bo w koło niej sam kompost i nie ma w co wbić czy wkopać jakiejkolwiek podpory

Gosiu dziękuję za wizytę i pochwały
Majeczko troszkę później zrobię dla Ciebie porównanie dwóch niby czerwono-purpurowych róż.
Ja tak miałam niedawno, teraz wszędzie mokro i choć słonko grzeje to nie ma upału
Milenko miło mi Cię witać
czuj się jak u siebie
Czytałam u Ciebie o Flammentanz , to jest wyjątkowo silna róża i da sobie radę. moja dopiero się odradza po przypadkowym i omyłkowym spryskaniu Randapem dwa lata temu. Widziałaś jak sobie dała radę a teraz ma śliczne 3 nowe grube pędy.
zdjęcie z 30.06. teraz już przycięta odbudowuje swoje pędy na następny rok

Tosia zalać nie zalało tylko zamuliło plac, pokładło rośliny na ścieżki a mniejsze wbiło w ziemię. Mamy plac z górki to woda leciała przez plac, chlewnię i dalej na pastwisko i do rzeczki.
Te nowe jeszcze są zdrowe ale jak tylko zaczną chorować to wylatują. Mam jeszcze takie kolory, a wszystkie miały być czarne

Agnes dzięki , usiłuję dogonić Twoją kolekcję lilijek, może mi się kiedyś uda
Grażynko moje jesienne listy gotowe, czekam w blokach startowych na otwarcie sklepów
Mnie też malwy kojarzą sie z babcinym ogrodem dlatego je ciągle jeszcze mam. Dla takiego widoku warto je mieć, szkoda że nie natrafiłam na trzmiela - ten dopiero fajnie wygląda w kwiatku

Julek nie tylko Twoje stwierdzenie, ja też dobrze się czuję na ogrodowym
Ty z tego sezonu ogrodowego to chyba nic nie będziesz miała
Olu ja też bardzo dawno nie byłam u Ciebie
jak zresztą w większości wcześniej odwiedzanych ogrodów, ciągle jestem w niedoczasie .
Lubię sama poznawać rośliny całościowo a nie tylko katalogowo, dlatego prezentuję swoje dokładniej.

Znowu wszystko wbite w ziemię i całe szczęście że większość wysokich roślin była podwiązana ale i tak dużo średnich typu kopry, dzwonki czy firletki leżało pokotem na chodniczkach i ścieżkach, i znowu było wielkie sprzątanie nie tylko roślin ale i ziemi i piachu namulonych z ulicy na plac i chodnik. Przy okazji okazało się że dopiero teraz dobrze osiadł piach którym były zasypane oczyszczalnie i rury rozsączowe - pojawiły się zagłębienia w trawniku. Kolejna robota czeka czyli zasypywanie dołów i równanie ogrodu. Niech żyje daremna praca

Ewuś moja sławna róża - potwór potrafi urosnąć, zobacz jak sobie radzi dziko wyrośnięta sadzonka na kompostowniku

Gosiu dziękuję za wizytę i pochwały

Majeczko troszkę później zrobię dla Ciebie porównanie dwóch niby czerwono-purpurowych róż.

Ja tak miałam niedawno, teraz wszędzie mokro i choć słonko grzeje to nie ma upału

Milenko miło mi Cię witać

Czytałam u Ciebie o Flammentanz , to jest wyjątkowo silna róża i da sobie radę. moja dopiero się odradza po przypadkowym i omyłkowym spryskaniu Randapem dwa lata temu. Widziałaś jak sobie dała radę a teraz ma śliczne 3 nowe grube pędy.
zdjęcie z 30.06. teraz już przycięta odbudowuje swoje pędy na następny rok

Tosia zalać nie zalało tylko zamuliło plac, pokładło rośliny na ścieżki a mniejsze wbiło w ziemię. Mamy plac z górki to woda leciała przez plac, chlewnię i dalej na pastwisko i do rzeczki.
Te nowe jeszcze są zdrowe ale jak tylko zaczną chorować to wylatują. Mam jeszcze takie kolory, a wszystkie miały być czarne

Agnes dzięki , usiłuję dogonić Twoją kolekcję lilijek, może mi się kiedyś uda

Grażynko moje jesienne listy gotowe, czekam w blokach startowych na otwarcie sklepów

Mnie też malwy kojarzą sie z babcinym ogrodem dlatego je ciągle jeszcze mam. Dla takiego widoku warto je mieć, szkoda że nie natrafiłam na trzmiela - ten dopiero fajnie wygląda w kwiatku

Julek nie tylko Twoje stwierdzenie, ja też dobrze się czuję na ogrodowym

Ty z tego sezonu ogrodowego to chyba nic nie będziesz miała

Olu ja też bardzo dawno nie byłam u Ciebie

Lubię sama poznawać rośliny całościowo a nie tylko katalogowo, dlatego prezentuję swoje dokładniej.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Malwy bardzo lubię, ale od kiedy z powodu rdzy musiałam wyrzucić wszystkie pełne, na razie się zniechęciłam. Są jednak tak ładne, że na pewno do nich wrócę
U mnie znów sucho. To jakieś przekleństwo-ledwie trawa zaczęła rosnąć, już brązowieje

U mnie znów sucho. To jakieś przekleństwo-ledwie trawa zaczęła rosnąć, już brązowieje

-
Ewuś masz w tym roku tak jak ja w zeszłym, wszystko schło na pniu, współczuję takiej pogody
Majeczko dla Ciebie mam porównanie róży Johann Wolfgang von Goethe dzisiaj ma już inny kolor a dla porównania wsadziłam w nią kwiatuszek firletki kwiecistej, chyba znasz jej kolor, mają odcienie bardzo podobne

I druga róża Wenzel Geschwind
zdjęcie z wczoraj z rana

niestety łodyżka nie wytrzymała ciężaru bukiecika z wodą i od wczoraj mam ją na biurku w wazoniku, robi się coraz bardziej fioletowa czy też fuksjowa

Mnie się podobają obie róże, u mnie rosną obok siebie i liczę że za dwa lata będą ze sobą konkurować
zdjęcie z 5.07. Goethe jeszcze w pąku z lewej strony, z prawej Wenzel

Majeczko dla Ciebie mam porównanie róży Johann Wolfgang von Goethe dzisiaj ma już inny kolor a dla porównania wsadziłam w nią kwiatuszek firletki kwiecistej, chyba znasz jej kolor, mają odcienie bardzo podobne

I druga róża Wenzel Geschwind
zdjęcie z wczoraj z rana
niestety łodyżka nie wytrzymała ciężaru bukiecika z wodą i od wczoraj mam ją na biurku w wazoniku, robi się coraz bardziej fioletowa czy też fuksjowa

Mnie się podobają obie róże, u mnie rosną obok siebie i liczę że za dwa lata będą ze sobą konkurować

zdjęcie z 5.07. Goethe jeszcze w pąku z lewej strony, z prawej Wenzel
-
Na dobranoc trochę lipcowego ogrodu