Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

Kiedy rozkwita jest bardziej zielonkawy, potem soczyście żółty. Ale mogę kłamać, kwitł w ubiegłym rok ;:306 a pamięć zawodna.

Co do mojego d. phal. z tym keiki to ciekawa historia Aniu. Bo jak pamiętasz zastanawiałam się czy coś z niego będzie. Kiedy próbowałam zmienić podłoże, rozdzielił mi się na dwie części. Więc posadziłam do dwóch oddzielnych doniczek. Obecnie jeden wypuszcza keiki, drugi zaś nowy przyrost. Ze strachu przed śmietnikiem chyba ;:306
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dufin może oblatany ale właśnie nie mam żadnego falka w tak intensywnym kolorze więc może dlatego tak mi się podoba :D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Janeczko! ;:oj opisałaś dokładnie moją sytuację ;:306 jak zmieniałam mu kiedyś podłoże to rozpadł się na dwie części, ta większa kępka wypuściła nowy przyrost a ta mniejsza keiki ;:306 tylko ja zdecydowałam się je zostawić razem w doniczce, bo i tak mizernie i ubogo wyglądają takie łyse pseudobulwy ;:204

haha.. odkryłyśmy nowy sposób rozmnażania storczyków! ;:306 Dziewczęta i chłopcy, podkasać rękawki i zmieniać podłoże swoim podopiecznym raz dwa! ;:306

Dusia w sumie masz rację, ja też mam w tak głębokim kolorze tylko tego jednego. Wyglądałby pięknie, gdyby zakwitł tak gęsto ;:173
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Ja posadziłam w dwóch doniczkach z nadzieją, że może jednego chociaż da się uratować ;:306 A tymczasem zaskoczenie. Z keiki może być różnie, ale o przyrost będę walczyć
Darka89

Post »

Uwielbiam Twoją kolekcję ;:304 Tak kolorowo :)
Ten Bordo ma taki ładny jasny języczek ;)
Żółtek uroczo wygląda z rumieńcami :D
Mam nadzieję, że Twoje reanimki sobie poradzą ;:108 ;:168
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Obrazek

Piękny, jak mój. ;:138
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Dufin, robisz piękne zdjęcia i zawsze lubię je oglądać ;:215 A kwiaty na tych zdjęciach wychodzą fenomenalnie ;:333 Najbardziej z tej prezentacji przypadł mi Twój bordo, który podobny jest do Black Bird i chętnie widziałabym go na moim parapecie ;:306
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Dufin pisze:Obrazek
Dufin, a zobacz czy to czasem nie jest Doritaenopsis La Reine de Porcelaine (Dtps. Bright Cherry x Phal. Sunrise Red Peoker)?
sprzedam
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Faktycznie wypisz wymaluj ;:63
Callanthe
1000p
1000p

Post »

A tak Dufin ubolewała, a tu jednak rasowiec ;:306
http://chat.phalaenopsis.net/viewtopic.php?f=7&t=10095
sprzedam
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu,odkurzanie jak najbardziej wskazane zwłaszcza jak ma się do zaprezentowania takie okazy jakie masz Ty ;:215
Kolekcja jakiej można Ci pozazdrościć a ten bordo jest ekstra ;:333
Pozdrówka :wit
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Kasiu nazwa jest po francusku, czy ona oznacza Porcelanową Królową? :) Zapytałam mamy, która uczy się francuskiego i tak mi powiedziała, czy rzeczywiście to prawda? :)
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Daria dziękuję ślicznie za odwiedziny, miło mi, że zaglądanie tu jest dla Ciebie przyjemnością :) w imieniu swoim i reanimków bardzo dziękuję ;:168

Rejden zgadza się, mamy bardzo podobne jeśli nie takie same roślinki ;:138

Pati ależ mi słodzisz ;:131 ja przy Tobie to żaden fotograf ;:306 a dzisiaj jakoś szczególnie ciężko mi było zrobić jakieś dobre zdjęcie, wszystko takie ciemne wychodziło ;:222 Sama nie wiem czy to ten storczyk o którym piszesz.. niby podobny ale tak jak w przypadku Black bird są jakieś różnice ;) Może to jakaś krzyżówka obu ;:306

Arku miło mi, że wpadłeś i jesteś znów z nami, choć pewnie wolałbyś dalej podróżować :D

wzięło mnie na przesadzanie falka, w sumie miał się dobrze ale krzywo rósł, jakby do ziemi bo pęd rósł w taki sposób, ze liście nie miały się gdzie ułożyć, a teraz przekwitł i postanowiłam zrobić z tym porządek.. no i żałuję :( Poprzednio posadzony był w grube podłoże z OG ale nie byłam zadowolona bo moczyłam go znacznie częściej a ostatnio dobrze się u mnie sprawdza mieszanka grubek i drobnej kory, chipsów, skorupek cedrowych i sphagnum, więc takiej mieszanki użyłam, ale miałam ogromny problem z upakowaniem storczyka ;:124 z pozostałymi szło mi sprawniej bo miały mniej korzeni i nasypawszy podłoża, ładnie układało sie ono między korzonkami i storczyk był stabilny a ten wypełniał prawie cała doniczkę 12 cm i w ogóle nie mogłam tego podłoża upakować ;:185 żałuję, ze się za to wzięłam, bo wychodziło mu dużo nowych korzonków, które już się jakoś poukładały w starym podłożu a teraz się pewnie zbuntują a część z nich pewnie uszkodziłam upychając storka ;:224 ehh.. czy tylko ja mam takie problemy z tym przesadzaniem? w przypadku gdy mam większa doniczkę, nie ma problemu, ale jako, że storczyki lubią ciasnotę, staram się zawsze dobierać taką na styk..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Callanthe pisze:Kasiu nazwa jest po francusku, czy ona oznacza Porcelanową Królową? :) Zapytałam mamy, która uczy się francuskiego i tak mi powiedziała, czy rzeczywiście to prawda? :)
Mialam to wlasnie napisac ,tak to Porcelanowa Krolowa lub Krolowa z porcelany ,jak kto woli :D
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Dufin, jak dla mnie to ten na 100%, na zdjęciach są identyczne ;:333
Ze mnie taki fotograf jak z koziej **** trąba ;:306 Ale dziękuję ;:168

Ja właśnie wczoraj chciałam wyciągnąć storczyka z osłonki, bo oczywiście nie mam więc musiałam opatentować podwyższenie, żeby nie był tak nisko zatopiony w tej osłonce i żeby miał dostęp powietrza. Więc wzięłam moczówkę i trochę przycięłam i wsadziłam na dno i powiem Wam, że idealnie ;:306 Ale do rzeczy. Właśnie wczoraj chciałam go wyciągnąć i zamiast głupia chwycić za doniczkę, złapałam za łodygę i zamiast wyjąć doniczkę to wyjęłam kwiatka :evil: I musiałam na nowo wkładać go do ziemi. A ma tyle korzeni, że co ja się wczoraj namęczyłam, żeby tą ziemie do niego upakować to na końcu już się wściekałam i odechciewało mi się w ogóle na niego patrzeć. Ale summa summarum to wsadziłam go do tej doniczki i stoi. Zobaczymy jak będzie ;:173
sprzedam
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”