Daria dziękuję ślicznie za odwiedziny, miło mi, że zaglądanie tu jest dla Ciebie przyjemnością

w imieniu swoim i reanimków bardzo dziękuję
Rejden zgadza się, mamy bardzo podobne jeśli nie takie same roślinki
Pati ależ mi słodzisz

ja przy Tobie to żaden fotograf

a dzisiaj jakoś szczególnie ciężko mi było zrobić jakieś dobre zdjęcie, wszystko takie ciemne wychodziło

Sama nie wiem czy to ten storczyk o którym piszesz.. niby podobny ale tak jak w przypadku Black bird są jakieś różnice ;) Może to jakaś krzyżówka obu
Arku miło mi, że wpadłeś i jesteś znów z nami, choć pewnie wolałbyś dalej podróżować
wzięło mnie na przesadzanie falka, w sumie miał się dobrze ale krzywo rósł, jakby do ziemi bo pęd rósł w taki sposób, ze liście nie miały się gdzie ułożyć, a teraz przekwitł i postanowiłam zrobić z tym porządek.. no i żałuję

Poprzednio posadzony był w grube podłoże z OG ale nie byłam zadowolona bo moczyłam go znacznie częściej a ostatnio dobrze się u mnie sprawdza mieszanka grubek i drobnej kory, chipsów, skorupek cedrowych i sphagnum, więc takiej mieszanki użyłam, ale miałam ogromny problem z upakowaniem storczyka

z pozostałymi szło mi sprawniej bo miały mniej korzeni i nasypawszy podłoża, ładnie układało sie ono między korzonkami i storczyk był stabilny a ten wypełniał prawie cała doniczkę 12 cm i w ogóle nie mogłam tego podłoża upakować

żałuję, ze się za to wzięłam, bo wychodziło mu dużo nowych korzonków, które już się jakoś poukładały w starym podłożu a teraz się pewnie zbuntują a część z nich pewnie uszkodziłam upychając storka

ehh.. czy tylko ja mam takie problemy z tym przesadzaniem? w przypadku gdy mam większa doniczkę, nie ma problemu, ale jako, że storczyki lubią ciasnotę, staram się zawsze dobierać taką na styk..