Moja przestrzeń - koza

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Serwus, Ulko ! :wit Super Ci się udały jednoroczne. Nasiona kleome leżą w torebce ;:24 , a jak widzę to bardzo oryginalne kwiatki ! Nie miałaś z nimi problemów ? Za rok na pewno posieję .
NN to Godecja - też śliczna, zwana letnią azalią :shock: http://www.swiatkwiatow.pl/godecja-azal ... id469.html
Natomiast zastanawiają mnie Twoje malwy (?) :wink: Wyglądają jak Ślazówka , z tej samej rodziny ślazowatych, co malwa. Mam je również w tym roku ... są dużo niższe od malw i bardziej rozkrzewione. Zerknij czy to te same ?
Obrazek

Przesyłam uściski ;:168
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

też tak myślę jak Ania że to ślazówka a nie malwa - malwy są dużo wyższe i dwuletnie - ślazówka jest jednoroczna...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41

Post »

Grażynko !!!! Będę pstrykać !!!!
Aniu!!! Polecam kleome!!!! Żadnych stresów :D :D Część wysiałam w domku, część prosto do gruntu. W tej chwili żadnych różnic (oprócz kolorów) nie widzę !!!
To musi być malwa!!!! Napisałam co gdzie siałam !!!!!! A już na 100% na tym klombie :D Moje kwiatki na klombie są kapkę niższe niż u Was ...ale one na wydmuchowisku :oops:
Dzięki za rozpoznanie godecji !!!! Śliczna jest!!!
Jeszcze jedno!!! Aksamitki w tym roku siałam bezpośrednio do gruntu. I też są piękne ! Niestety fotosik u mnie zastrajkował!!! Jutro pokażę
:D
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

a kiedy siałaś te malwy ???? bo jak wiosną to na 100% jest to ślazówka...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku!!!! Siałam wiosną !! Na torebce był napis malwa ;:29 Kicha!!!!! A tak się cieszyłam :oops: Ale jeśli to ślazówka też mu się podoba!!!
Długo jeszcze będę "tłumokiem kozim" :oops:
Buziaki dla Wszystkich!!!
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

od razu tłumokiem - po prostu "kózką uczniakiem "

a malwy to się sieje w czerwcu/sierpniu - i zakwitają dopiero na następny rok i mają trochę większe kwiaty ... i są wyższe - do dwóch metrów...

Buziaki dla Ciebie :) trzymaj się chłodno (bo upał na dworze :P więc ciepło nie musisz )
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Urszulko też się przymierzałam do kleome ale w przyszłym roku to juz na pewno. Tym bardzie, że u Ciebie nie sprawia kłopotów.Pozdr. :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Elizabetka pisze:Urszulko też się przymierzałam do kleome ale w przyszłym roku to już na pewno. Tym bardzie, że u Ciebie nie sprawia kłopotów.Pozdr. :D
I bardzo ładnie się rozsiewają.
Z pewnością na drugi rok wykiełkują i będziesz miała bez roboty.
Reposit-10

Post »

Dzięki za info o kleome ;:196 , na pewno się skuszę .

Dobrze, że wyjaśniła się sprawa malw - tak jak pisze Karol, dochodzą wzrostem do 2 m. Tu masz ich fotkę :
http://hometown.aol.de/w290650/images/04.08.04malwy.jpg

Buziaczki ;:79
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu!!! Kleomę polecam , bo kwitnie już od dwóch tygodni i jeszcze ze trzy albo więcej (na oko) ma przed sobą :D
Pogodziłam się już z myślą że mam ślazówkę a nie malwę ale to nasiona niemieckie :lol: :lol: więc może kwestia tłumaczenia mnie zwiodła :oops:
Tak poza tym nic się nie dzieje.....oprócz tego, że wczoraj wezwałam straż pożarną do usuwania gniazd szerszeni, które zagościły na moim dachu. Nie robiłam zdjęć z akcji. Byłam zbyt przerażona i obserwowałam z daleka u sąsiadów. Wstawię jutro zdjęcia jak dach wygląda po interwencji :lol: Informuję dla tych ,których może to szerszeniowe nieszczęście spotkać, że należy dzwonić na 998 . Przyjazd i usuwanie jest bezpłatne więc jeśli macie ten problem (podobno częsty w tym roku) lepiej prosić o interwencje niż próbować usuwać samemu.
Pozdrowionka i buziaki uwolniona od szerszeniowego stresu koza śle.
Ulka buziaki przesyła
Reposit-10

Post »

O rany ! :shock: Dobrze, że już po kłopocie, bo z szerszeniami nie ma żartów :evil: .
Dzięki za ostrzeżenie, Ulko , bo na moim ogrodzie już też je parę razy widziałam brrrrr ... ;:110

Do kleome mnie przekonałaś ;:18

Trzymaj się cieplutko ;:136
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Ula ale u Ciebie kolorowo. Kleome to kwiat nad kwiaty. Kwitnie aż do przymrozków. Teraz ma jeden kwiat na wierzchu rośliny a potem będą mu wyrastać boczne pędy , na których tez będą kwiaty. Okwiaty same opadają i nie szpecą rośliny. Pozostaja torebki nasienne, które dodaja uroku i pękają a nasionka się wysypują .W przyszłym roku nie będziesz musiała już siać Kleome a tylko plewić ogród z nadmiaru samosiejek.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu!!! Rozplenica japońska ma prawie metr i zbrązowiała pięknie. Stanowi obiekt podziwu sąsiadów. Wielu o nasionka prosi......a ja nasiennych kłosów nie widzę :oops:
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Malwa (Alcea L.) – rodzaj roślin z rodziny ślazowatych.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Malwa

Ślaz zaniedbany (Malva neglecta L.) – gatunek rośliny rocznej lub wieloletniej, należący do rodziny ślazowatych (Malvaceae).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ślaz_zaniedbany

Więc Słoneczko, wcale się tak bardzo nie pomyliło :P
To jedna rodzina, ten sam rodzaj, tylko inne odmiany ale tej samej rodziny.

Reszta rodu, tu:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Malva.htm
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

O raju Ula czemu ja wcześniej tu nietrafiłam!!!

Piękny masz domek. I jaka fajna okolica!!!!!!
O Mainau poczytałam przy dżwiękach Niemena pałaszując w tym czasie ciastka ze śledziem...(!!!!!!!)

I potańczyłam z Anią przy Davidzie .....

potem był kurczak i wino więc zmiana muzyki na romantyczną, którą z zamknętymi oczami wysłuachałam, bo ta wersja utworu jest niezwykle interesująca - dzięki, że ją przypomniałaś

Potem straciłam trochę sadełka tańcząc z jakąś ciekawą grupę, którą pokazała Grażynka - nie widziałam tego wcześniej, a potem znów była kolacja ze świeczkami i znół wyżerka i znów tańce...

I do Richarda powzdychałam...potem przerzuciłam swą miłość na maczka syberyskiego
i odwiedziłam Twój domek oglądając kwiaty doniczkowe

a na koniec padłam ze zmęczenia w różach, makach, malwach, godecji, liliach
i leżałam tam odurzona zapachem, że nawet bociek mnie podreptał...pewno myślał, żem nieżywa :)

starsznie się zmęczyłam hihihihih

Obrazek
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”