Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

A pergole kupowane czy przez siebie tworzone ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

andrzejek pisze:A pergole kupowane czy przez siebie tworzone ?
Stalowe zamawiane u kowala wg wzoru jaki chciałam, a drewniane robione z różnych elementów z bejcowanego drewna :D .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od jakiegoś czasu przyglądam się Little White Pet i coraz bardziej mi się podoba. Jak długo trzyma kwiaty?
Z Berleburg nie jest źle-gubi kwiaty szybciej w czasie upału. Przyjrzałam się tym, które miały okazję kwitnąć w czasie ochłodzenia-wcale tak szybko nie opadły. Natomiast wczorajszy skwar przerzedził kwiaty angielkom.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Od jakiegoś czasu przyglądam się Little White Pet i coraz bardziej mi się podoba. Jak długo trzyma kwiaty?
Z Berleburg nie jest źle-gubi kwiaty szybciej w czasie upału. Przyjrzałam się tym, które miały okazję kwitnąć w czasie ochłodzenia-wcale tak szybko nie opadły. Natomiast wczorajszy skwar przerzedził kwiaty angielkom.
Ewo, właśnie uzupełniłam powyżej fotki Berleburg.
Obrazek

Little White Pet mam pierwszy sezon - powoli rozwija kwiaty, ale długo je utrzymuje. Kwiatuszki są większe niż Fairy i bardzo ładne. Przy chłodniejszej pogodzie były lekko różowawe, ale teraz już są bielusieńkie.
Zamierzam dokupić jesienią 3szt.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomponella
Obrazek

MariaTheresia w kroplach porannej rosy
Obrazek

Degenhart
Obrazek

Jedyna żółta róża jaką mam, na dodatek nn i niezbyt ciekawa w tym roku. Muszę ją zamienić na lepszy model :lol:
Obrazek

Baronesse - jest niesamowicie piękna i obficie kwitnąca :D
Obrazek

Barock - tyle razy wymarzła, była spisana na straty i wciąż jest. Nie przepadam za tą różą.
Obrazek

złocienie/ margaretki - obiecane dla Agness
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

First Lady ma piękne kwiaty w tym sezonie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

William Morris - żeby nie było, że taki sztywniak - jeden z pędów zniżył do poziomu lawendy i róż okrywowych :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mini Eden Rose - wypuszcza coraz to nowe, mocniejsze pędy i kwitnie obficie, bukiecikami
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z cyklu nowości w ogrodzie...
Sabrina - śliczna, choć to dopiero pierwszy kwiat
Obrazek

Boscobel - troszkę mnie rozczarowała ta róża, ale może będzie ładniejsza, bo angielki na ogół potrzebują czasu na rozruch... Kwiaty nieduże, bardzo delikatne, ale mają tę zaletę, że trzymają się dość długo.
Obrazek

Obrazek

Kurfurstin Sophie - już wiem, że to będzie jedna z ulubionych
Obrazek

Tranquillity - cudeńko! Kwiaty rozwijają się dość wolno jak na angielkę i trzymają się długo. Są duże i ciężkie, więc pochalają się nieco w dół, ale to dopiero pierwszy rok tej róży u mnie, za to zapowiada się wspaniale na przyszłość. Nie trzeba czekać, żeby pokazała swój urok - już ma kilka kwiatów na krzaczkach. Dobrze, że kupiłam aż 3 te róże, ale już wiem, że w rondzie przed domem zamienię Clair Austin na tę odmianę.
Clair sprawuje się w tym sezonie niezbyt dobrze :roll: Spodziewałam się, że przybierze na masie, będzie obsypana kwiatami, ale ogólnie słabo rośnie, krótko trzyma kwiaty i nie spełnia moich oczekiwań w tamtym miejscu.
Obrazek

Obrazek

William Christie - bardzo ładna róża, ale chyba nie będzie wysoka, więc będę musiała zmienić jej miejsce.
Obrazek

Gentle Hermione - uroczy bledziuszek
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I na koniec widoczki z mojego różanego raju...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Witaj, Twoje róże są zachwycające ;:oj nie potrafię wybrać tej naj...
Czy te rośliny przed domem, kwitnące na niebiesko, fioletowo, to lawenda?
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Przepiekne róże i margaretki, nawet nie wiedziałam że takie są. Cuuuuudne..........
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia widoczki z różanego raju są wspaniale ;:215
Jak sobie przypomnę zdjęcia z początków i widok na dom to różnica jest kolosalna a przecież to było tak niedawno ;:oj
Ja bym wrócił do róż Berleburg Castle i Baronesse. Podobnie jak Ewa mam różę nn z Alle . Wydaje mi się że to może być Berleburg bo ma podobne kwiaty i bardzo długo trzyma je mimo deszczy czy upału. Ale oglądając teraz Baronesse zwątpiłam, dlatego proszę Cię o porównanie tych dwóch róż. O Berleburg pisałaś więcej ale o Baronesse tylko troszkę, proszę Cię o więcej informacji ;:180

Ta Tranquillity jest ładna, bo mnie nie kręcą angielki choć mam ich kilka ;:306 , ale czy ona nie jest za bardzo żółtawa do tego białego ronda :?:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gardeniaa pisze:Witaj, Twoje róże są zachwycające ;:oj nie potrafię wybrać tej naj...
Czy te rośliny przed domem, kwitnące na niebiesko, fioletowo, to lawenda?
Lawenda, szałwia omszona, kocimiętka - nie wiem, o które konretnie miejsce chodzi, ale takie mam niebieskie niskie byliny. Z wyższych bodziszki, które właśnie kończą kwitnienie.
Co do róż - ja też nie umiem wybrać tej naj :lol:
Gdybym miała wybrać jedną spośród wszystkich, to nie umiałabym ;:173

-- Pt 05 lip 2013 10:29 --
MagdalenaKCh pisze:Przepiekne róże i margaretki, nawet nie wiedziałam że takie są. Cuuuuudne..........
Dziękuję, Madziu :D Mam jeszcze dwie inne odmiany, ale nie zrobiłam fotek. Margaretek jest naprawdę dużo. Są też ciemniejsze żółte, jasne i ciemne różowe... ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edulkot pisze:Monia widoczki z różanego raju są wspaniale ;:215
Jak sobie przypomnę zdjęcia z początków i widok na dom to różnica jest kolosalna a przecież to było tak niedawno ;:oj
Ja bym wrócił do róż Berleburg Castle i Baronesse. Podobnie jak Ewa mam różę nn z Alle . Wydaje mi się że to może być Berleburg bo ma podobne kwiaty i bardzo długo trzyma je mimo deszczy czy upału. Ale oglądając teraz Baronesse zwątpiłam, dlatego proszę Cię o porównanie tych dwóch róż. O Berleburg pisałaś więcej ale o Baronesse tylko troszkę, proszę Cię o więcej informacji ;:180

Ta Tranquillity jest ładna, bo mnie nie kręcą angielki choć mam ich kilka ;:306 , ale czy ona nie jest za bardzo żółtawa do tego białego ronda :?:
Majeczko, Brleburg jest niską, kompaktową różą, u nie też wymaga mocniejszego cięcia po zimie. Baronesse jest wyższa, wypuszcza mocniejsze pędy z bukietami na końcach. Jedna i druga ma trwałe kwiaty. Baronessa jest nieco jaśniejsza, bardziej 'landrynkowa'.
Baronessa ma też charakterystyczną cechę - pojawiają się na płatkach czasami białe, pojedyncze paski. Berleburg nie ma nic z bieli na sobie.
W Baronessie kwiaty trzymają się jak na Marii Theresie - aż zastygną na brązowo na pędzie.
Ogród rośnie, nareszcie... Myślałam, że nigdy się nie doczekam i zawsze będzie "płaski".
Ja bardzo lubię angielki, Tranquility mam dopiero pierwszy sezon, ale mnie naprawdę zachwyciła tymi pierwszymi kwiatami. Do jesieni jeszcze trochę czasu na obserwację, ale raczej domówię więcej i dam właśnie do przedogródka. Czy żółtawa? Ona jest biała z delikatnie kremowym środkiem - mój aparat robi niezbyt dobre zdjęcia, zwłąszcza po wczesnowiosennym upadku - posklejany, żeby robił fotki, ale wiadomo to nie to samo, co lepsze aparaty. Fajne są aparaty lustrzankowe, ale ... też przekłamują kolory i to dość mocno jak widzę na zdjęciach u dziewczyn. Robią za to przepiękne efekty i wszystko wygląda pięknie na takich zdjęciach. Ja nie jestem pasjonatką fotografii, bo nie mam czasu i tak naprawdę robię fotki w locie błyskawicy. Jak będę na emeryturze, to sobie sprawię fajniejszy aparat i będę robiła dobre foty :lol: :lol: :lol: Prawdę powiedziawszy bardzo lubię fotografie, ale zrobienie dobrego zdjęcia wymaga naprawdę wprawy, dobrego sprzętu i czasu na ustawienia, obróbki. Ja niestety mam życie w takim tempie, że czasami nie wiem jak się nazywam. Wszyscy znajomi mi się dziwią jak znajduję czas na ogród ;:173 Znajdują ... o poranku, albo wieczorem, gdy już bezlitośnie tną komary :lol:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, spodobał mi się Berleburg u Ciebie..kwiaty ma podobne do Leonarda :D
W.Morris chyba wszędzie taki niereformowalny rośnie ;-)
Bylinowy busz piękny ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Monia, spodobał mi się Berleburg u Ciebie..kwiaty ma podobne do Leonarda :D
W.Morris chyba wszędzie taki niereformowalny rośnie ;-)
Bylinowy busz piękny ;:138
Berleburg w tym roku inny niż zazwyczaj - pewnie przez nadmiar wody, ale ładny. Lubię tę różyczkę, choć pod koniec sezonu łapie plamistość.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”