Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Agnieszko, miło Cię znów widzieć w moich skromnych progach. Trochę wcześniej pokazałam parę zdjęć zapowiedzi kwitnienia żylistków, ale jeszcze jedno zdjęcie mam na tu i teraz, akurat dla Ciebie.
Sprzyja mi deszczowa aura, bo teraz po 3ch dniach bez deszczu już musze je podlewać. Myślę, że korzonki mają jeszcze słabe i nie poradziłyby sobie z szukaniem wilgoci u mnie. Muszę w końcu tą linię kroplującą rozwinąć. Zapełniam obecnie tę ścianę działki żywopłotem liściastym i nie chcę, żeby moja praca poszła na marne.
Od końca są żylistki od Ciebie i Kasi, potem czeremcha z nieużytków, dereń biały od Eli i reszta też od Eli: tawuła szara, tawuła grefsheim, tawuła jarzębolistna, jaśmin i bordowy berberys. Między tawułę jarzębolistną powsadzan ligustr, który muszę przesadzić. DO berberysa dosadzę towarzystwo 4ch moich mniejszych bordowych berberysów.
Tu dojrzemy do pergoli obsadzonej Flame dance i wejdziemy do ogrodu właściwego, wracając z dziczy :wink:

Tymczasem obiecane zdjęcie
Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko, Iceberg (Schneewitchen) może być w wersji pnącej (Climbing) i rabatowej, obie ładne.
Przykro mi, że żylistki ode mnie nie chcą kwitnąć..może ożyją z czasem?
Budleje przemarzają nawet w cieplejszych rejonach kraju..nie przejmuj się. ;:168
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, pewnie nie posłużyło im jesienne przesadzanie i teraz drugie wiosną ;:124 . Chciałam jednak mieć je wszystkie w jednym miejscu i pewnie przysłużyłam się do tej w sumie mojej klęski. Jednak listeczki mają wigorne. Za rok się popiszą pewnie.
Może spróbuję z budleją, ale to nie teraz. Znów muszę zrobić porządek na rabatach. I znów mam postanowienie, że nie kupię niczego póki miejsca nie przygotuję. Takie sadzenie "na szybko" strasznie męczy, a potem dodatkowa robota z przesadzaniem i szkodzenie roślinom.
Kasiu rób fotki na wyjeździe, a ja na hucznie nazwanym "festiwalem" kiermaszu będę fotki cykać.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, szpaler super skomponowany - pieknie dobrałaś rośliny :)
Myślę, że z czasem wszystkie większe przesadzane rośliny dojdą do siebie... to jednak nie lada wyczyn i wysiłek dla nich, taka przeprowadzka... Te Kasine też zakwitną. Kasiek, gdzie jedziesz? ;:oj
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Szpaler daliowy okazały! ;:138 Jak się rozhula, to bedzie szał!

A lewizja to Ci jeszcze kwitnie? Moja już nie :-(
Za to nachyłek Ci kwitnie, a mój jeszcze nie ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Marzenko jak Ci dalie rozkwitną to ;:oj

Coraz piękniejsze masz to siedlisko. Podziwiam Cię za wkład pracy. Trzeba się nawysilać by na piaskach coś rosło a jeszcze ty sama z dzieckiem...
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Nadrabiam Twój wątek, ale pobieżnie na razie, więc komentuję tylko to co ostatnio: 5 metrów dalii...wow! 3 dni pewnie sadziłaś, ale efekt przepiękny będzie! Tereska to z wiosennego sadzenia? bo moja rośnie ładnie ale pąków nie ma :roll: I fajnie, że zdjęcia całokształtów wkleiłaś: lepiej widać z jakim areałem musisz się zmierzyć, i tym większe wyrazy szacunku, ze tyle już zrobione!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Marzenko, ta roślinka od Jurka to przegorzan. Super kwitnie na niebiesko tymi kolczastymi kulkami. Mam go u siebie od wiosny.
A szpaler dalii to świetny pomysł, niedługo będzie spektakularny efekt. Ale potrzebują bardzo dużo wody jak kwitną no i trzeba przycinać przekwitnięte kwiaty razem z łodygą aż do najbliższego łączenia pędów. Wtedy kwitną dłużej i gęściej.
Powodzenia
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czwartek, czwartek, czwartek ;:138 . Dziś w moim miasteczku "dzień dyszla" czyli targ. Miałam ambitne plany się przejść po targowisku, ale zanim moja latorośl się wygrzebała i spakowała zabawki do babci, to już było późno. Potem nie znalazłam wolnego miejsca do zaparkowania i nici z planów. Nic to... przynajmniej kasy nie wydałam, ale chciałam jagody kupić. Nie mam odwagi iść do lasu, boję się komarów i kleszczy.

Wczoraj dojrzałam, że jednak budleja od Kasi-Robaczka żyje ;:138 . Nie wiem czy zdąrzy zakwitnąć, ale żyje :tan . Odkryłam to, wykopując koło niej 2 bordowe berberysy, które potem dosadziłam do pozostałych w szpaler. Opieliłam ją, podlałam, bo 3 dni bez wody to koszmar na piaskach. Dziś znów będę pewnie podlewać wszystko.

Agnieszko, też tak myslę, że ciągłe przesadzanie nie służy roślinom, dlatego teraz już nic nie będę przesadzać. No może za wyjątkiem 3ch małych świerków, 2ch krzewuszek i 1 trzmieliny. Nic więcej nie przesadzam z krzewów, bo z bylinkami czeka mnie rewolucja, ale to już chyba jesienią dopiero. Teraz chcę wyrównać i zniwelować wgłębienie na rabacie 30m. Chcę tu hortensje posadzić, więc i ziemię muszę wzbogacić. Tyle planów, a tymczasem w pracy jestem, a tu pogoda tropikalna się szykuje.

Miłko, szpaler podpatrzyłam jak dziewczyny pokazywały zdjęcia w wycieczek po ogrodach. Widzę, że ciasno posadziłam wszystko, ale wiesz co? W sumie tylko raz pieliłam i to tak sobie, a teraz dalie wszystko zagłuszyły do spółki z kannami. Ciekawe jak ja to jesienią wykopię ;:131
Lewizje kwitnące mam 3. Jak jedna przekwitnie to druga i trzeia kwitną. Ta na zdjęciu kwitnie już 3ci raz. Jak jedne kwiaty przekwitną, to następne wypuszcza i sie rozwijają.

Aniu, czasem trzeba się trochę potrudzić, zeby efekty były choć jako takie. Pod wszystko ładuję glinę, którą taczką przywożę z działki sąsiada, jakieś 80-140m . Zależy w które miejsce u siebie sypie tę glinę.
Synek czasem pomoże, a czasem trochę przeszkadza, ale jakoś daję radę.

Pati, dalie sadziłam razem z kannami jakieś 2 godz. Mam jeszcze dwa zagonki po 2x,05m, przy jabłonce rajskiej. Liczę na efekt kwitnienia. No i jest to wszystko przy ulicy posadzone, "dla ludzi". mam szeroki wjazd, więc mogę bilety za oglądanie sprzedawać ;:138 . Areał słuszny, na zdjęciu jednak nie widać, żeby cokolwiek było zrobione ;:306
Tak, Tereska to wiosenny zakup we Flo. Jedynie co mnie wkurza, to jakieś robale namiętnie siedzące w kielichach . Poza tym zero problemów, ani bruzdownica, ani mszyca się nie czepia. Róża rośnie i kwitnie. Bezobsługowa. Masz juz ławeczkę na miejscu?

Jolu ;:196 za rady o daliach. Miałam je co prawda rok temu, ale lepiej o tym nie wspominać. Jest to zatem mój debiut z daliami i wszelkie rady mile widziane. Posadziłam je przy rowie, w którym ciągle woda płnie. Mam nadzieję, ze ziemia też jest wilgotniejsza w tym miejscu niż na drugim końcu siedliska. W razie suszy będę lać wodę ile dam radę.
Tak mi się kojarzyło, ze to przegorzan, ale nie chciałam plamy dać. Mnie też te kulki ujęły jesienią i poprosiłam i sadzonkę

Zdjęcia w trakcie obrabiania
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Marzenko dzięki za podglądowe fotki z ogrodu. Możesz napisać, jaka powierzchnia samego ozdobnego, gdyż nie doczytałam.
Lewizja ciągle kwitnie? :roll: Róża Piano jest śliczna, ja także kupiłam, ale dopiero w pąkach, gdyż pierwszego pęda deszcz obłamał. U mnie także trzy dni bez deszczu i rośliny więdną .
Powinnaś dzisiaj otrzymać roślinki. :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu cała działka, a raczej dwie połączone mają 140 x60m czyli 8400m2. Specjalnie robiłam teraz szkic i jest nawet skala 10m=2cm

Obrazek

Obrabiam/ogarniam/staram się urządzić i obsadzić tylko część, czyli 45 x80m, wychodzi 3600m2
Obrazek
zaznaczone na różowo, czyżbym przez różowe okulary patrzyła na to co robię?

Obrazek

Obrazek

Piano z polecenia Kasi-Robaczka. Nie mogę się napatrzeć jaki ona ma upakowany kwiat.. A lewizja mnie też zadziwia. W tamtym roku kwitła raz i koniec, a w tym ;:oj . Widać deszcze dobrze im robią.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj )
Przybiegłam do twojego siedliska .. i chyba się tutaj zatrzymam na dłużej ... bardzo ładnie się urządzasz.
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

O rany, wszędzie róże. Zazdraszczam ale tak pozytywnie.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetko, witam serdecznie nowego gościa ;:196 .Mnie jeszcze u Ciebie nie było, ale obiecuję zajrzeć w najbliższym czasie. Zatem do zobaczenia :wit

Dorotko, to tylko tak wygląda, nie mam róż aż tak dużo, ok.40szt. Wszystko młode, wiosenne nabytki. Jedynie Iceberg sprzed 2ch lat z Biedronki.
Wcześniej pokazywana lilia ma 89 kwiatów/pączków, o ta:
Obrazek
liczyłam specjalnie dla Ciebie ;:196 , choć wcale łatwo nie było.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Marzenko trykrotkę już mam i też mogę Ci podrzucić, jak chcesz :) a lilia naprawdę super ;:138 i te wszystkie róże ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”