Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

Ewo tak, pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, moja mama je uwielbiała.
Aniu U mnie rzeczywiście zimuje bez kłopotów i ma duże przyrosty, ale może to jakiś mikroklimat hortensjowy sprzyjający, bo nawet te ogrodowe u mnie zimują bez okrycia i pędy im nie przemarzają tfu tfu :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Zuzka ta ostatnia fota to arcydzieło :shock: ..Siedzę i gapię się w nią jak sroka w gnat...zamiast śmigać z gracą w warzywniaku. Ale upał dziś przestraszny.
A propos floksów..ciekawa jestem czy udało mi się wybrać każdy inny :roll: zgodnie z życzeniem ;:224
Widać już coś czy a gdzie tam?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

judyta pisze:A propos floksów..ciekawa jestem czy udało mi się wybrać każdy inny :roll: zgodnie z życzeniem ;:224
Widać już coś czy a gdzie tam?
Chyba trzeba będzie nieco poczekać na identyfikację, bo W. obciachał je przy sadzeniu, żeby nie traciły wigoru przez nadmierne parowanie z liścia. Jutro W. udaje się na wiochę i zda relację jak się mają :) Nawet jak się powtórzą kolory- żaden problem przeca :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuzanko ,piękne róże zamówiłaś ,z tym że Rokoko to duży krzak i musisz mu dać więcej miejsca .Ascot też dosyć duża ,Baronin u mnie od jesieni ,ale nie wygląda na olbrzymkę ,kwiaty ma jak z porcelany .Wszystkie są cudowne i zdrowe .Pozdrawiam Cię . :D
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

ewa_rozalka pisze:Zuzanko ,piękne róże zamówiłaś ,z tym że Rokoko to duży krzak i musisz mu dać więcej miejsca .Ascot też dosyć duża ,Baronin u mnie od jesieni ,ale nie wygląda na olbrzymkę ,kwiaty ma jak z porcelany .Wszystkie są cudowne i zdrowe .Pozdrawiam Cię . :D
Ewo, tak :) przy sadzeniu natchnęło mnie, żeby przeczytać opisy i staraliśmy się tak je rozsadzić, żeby się nie tłoczyły. Stefanka robi wrażenie raczej niskiej i opis to potwierdził, za to kwiatów ma co niemiara ;:oj . Wszystkie sadzonki były dobrze przekorzenione w doniczkach, bryła wylazła bez rozpadania się, zatem brawa dla szkółki :) Buziaki :)
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Wrzucam zdjęcia wielce eksperymentalne
Jak będziesz miała czas to się pobaw aparatem, w programie trochę pozmieniaj ustawienia i foteczki nocne będziesz miała takie
Obrazek
mój paracik niestety nawalił ;:223

A ogród rankiem....bajka ;:215 boso tam bym pochadzała :roll:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

katharos pisze:
Wrzucam zdjęcia wielce eksperymentalne
Jak będziesz miała czas to się pobaw aparatem, w programie trochę pozmieniaj ustawienia i foteczki nocne będziesz miała takie
Obrazek
Hihi, no właśnie. Myślałam, że jak ustawie w menu na zdjęcia nocne , to wyjdzie tak jak powinno. Ale jednak nie. Może drugą lampę błyskową powinnam uruchomić albo wydłużyć czas ekspozycji... :idea: Chyba poszukam instrukcji obsługi aparata :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zuziu zdjęcia poranne takie leniwe lekko mgliste! Bardzo mnie zaciekawiła Hortensja omszona :wink: Floksy garną się do kwitnięcia a moje co :?: chyba im nagadam!
Moja przenikliwość była podyktowana tym, że nie opłaca się jednej rośliny zamawiać i płacić kosztów transportu...no!
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu zdjęcie robione lekko pod słońce, nisko jeszcze w gałęziach :) I dokładnie tym się kierowałam przy zamówieniu, koszty transportu tez jakoś trzeba "zamortyzować" :D Hortensja jest ładna z liścia, kwiaty także dekoracyjne, zwłaszcza gdy ma ich wiele, w zacisznym miejscu jest rzeczywiście bezproblemowym lokatorem i wyrasta na duży krzak :)

Ciepełko dalej panuje, podlewaki trzeba było uruchomić, doniczkowe nadworne podlewam dwa razy dziennie. Datury jakoś stoją w miejscu, myślałam, że może w tym roku już kwiatki pokażą... W. był w jakimś sklepie ogrodniczym i diagnozuję u niego pulmonariozę, ponieważ przywlókł kilka odmian miodunki, choć po moich zakupach roślinnych zawsze słyszę, że "nie ma już miejsca na te chabazie" :D
Tym razem oświadczył, że zakłada kolekcję i wszystkie odmiany będą miały tabliczki z nazwami i wreszcie będzie porządek... O święta naiwności ! :;230 Ale kupił też trzy czy cztery odmiany dąbrówki-ajugi. Oto one:

Obrazek

Teraz różyczki, kolejne pąki bladoróżowej nn i żółtej takoż nn

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz okrywowe ślicznotki, teraz w pełni kwitnienia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

teraz mieszanka firmowa :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moja najpiękniejsza lilia

Obrazek

I na deser- dekoracja ogrodu u sąsiadów :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ona nie jest żółta ona jest herbaciana! śliczna z tymi obgryzieniami :D
Ty masz krowę w ogrodzie ;:oj
A Twoim M mnie coś łączy oprósz sympatii do Ciebie właśnie ulegam miodunkom i ajugom ;:306 Ja mam inne może się wymienimy jak podrosną( jemu i mnie), bo ajugi też kupowałam w tym roku.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Lilia przepiękna ;:oj
A krowa grająca w piłkę REWELACJA, sąsiad ma fantazję ;:306
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu, po posadzeniu zdokumentuję kolekcję i dam do wglądu. Mam wrażenie, że w niektórych przypadkach u miodunek, kiedy wybarwienie liści jest bardzo zbliżone, kolor kwiatów może je odróżniać. Jak tylko da się oddłubać sadzonki, przystąpimy do barteru ;)
Herbaciana, powiadasz... powycinana jak serek :)
Krowa jest elementem dekoracji u sąsiadów :) Jak ją przywieźli kilka lat temu wieczorem, wyładowali ją na chodniku przed domem i zniknęli w domu lub na ogrodzie na parę chwil. Na ten moment wylazłam ja z Kredką wracając ze spaceru. Obydwie stanęłyśmy jak wryte: w półmroku, przed domem stała krowa... :;230 Śmiechu było !
Sympatia jak najbardziej obustronna jest ;:196
Aniu mało brakowało, a bym przegapiła kwitnienie tej pięknoty :) Krowa wdechowa, to chyba inicjatywa chłopaka córki sąsiadów :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na trasie do mojego domu jest super wypasiona kiczowata willa właściciela zakładu pogrzebowego (podobno wiano dla córki) przed tą że willą stoi jakaś młockarnia, żyrafa z żywicy, bałwany olbrzymy w zimie. Willa jest obiektem naigrawania się naszego i naszych znajomych! W innym miejscu mamy punkt takich ozdób i można tam kupić wszystko czego dusza zapragnie. Są też krowy, konie z grzywami z plastiku i ostatnio nawet dinuś się pojawił. Właściciel tej firmy w ogródku nie ma żadnych plątających się zwierząt, ale przed furtką stoi pies naturalnych rozmiarów i gdzieniegdzie poustawiane są kury i gęsi - cóż można i tak ;:306
Miodunki jak kupowałam kwitnące wyglądały inaczej niż teraz np. miała zielone małe listeczki i kwiatki niebieskie, a teraz pojawiły się liście duże białawe :lol: Ale lubię te rośliny od czasu kiedy w lesie zobaczyłam miodunkę ćmę!
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Dąbrówka środkowa to 'Burgundy Glow' najprawdopodobniej. Ale mnie podoba się ta z prawej. Poczekam aż Ci się rozrośnie :lol:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu my wyjeżdżając z miasta na wiochę, mijamy wielki sklep z takimi ozdobami: dinozaury, konie, krowy, tygrysy, niedźwiedzie i lwy oraz mnóstwo innego drobniejszego asortymentu! Jurrasic Park skrzyżowany z ogrodem zoologicznym i wystawą zwierząt hodowlanych :D Naprawdę piękne rzeczy :;230
Pacynko to po prawej to Catlin's Giant o ile dobrze odczytałam etykietkę. Siedzi już w ziemce na rabacie, więc jak się rozpełznie- dam znać :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”