Rośliny vizi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
vizi
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny vizi

Post »

Paulii - witam serdecznie ;:168 Ta na pierwszym planie to serpens.

Zrobiłam dzisiaj eksperyment :roll: Mam mieszane uczucia,czy to aby na pewno był dobry pomysł.
Otóż - miałam w jednej doniczce wsadzone trzy hoye: linearis, krohnianę i zwykłą lacunosę. Z tą linearis to jest tak,że może to i ładna roślinka, ale słabo się krzewi i moim zdaniem,żeby to miało sens musi jej być w doniczce tak mniej więcej kilkanaście sadzonek. I tutaj zaznaczam,że nie jestem doświadczonym hodowcą (uprawcą???) hoi, teorie które tu głoszę są wynikim moich przemyśleń i mogą być herezją w czystej postaci :;230 Więc gdyby ktoś chciał traktować je jako "porady" robi to na własną odpowiedzialność. Wracając do rzeczy - moja linearis wyglądała tak,że zwisało kilka długich pędów - no nie powalała swoim wyglądem mówiąc szczerze. No więc pociełam ją na małe kawałeczki i teraz wygląda tak:
Obrazek

Trzeba jasno powiedzieć,że też nie powala. ;:306 O dlszych efektach eksperymentu będę informować na bieżąco. A gdyby ktoś miał ochotę poeksperymentować ze mną - zapraszam do mojego wątku sprzedażowego (zostały mi jeszcze dwa długie pędy).

Podobnie zrobiłam z lacunosą krohnianą - wisiał jeden długi pęd, a ja chcę mieć gąszcz - więc zrobiłam z niej sześć sadzonek. Tu mnie trochę serce zabolało, bo ona cała w pąkach była - mam nadzieję,że zrozumie,że to dla jej dobra, szybko się ukorzeni a potem - wiadomo - gąszcz.

Ostatnia była zwykła lacunosa - tej darowałam życie - dostała nowy domek. Tyle,że postawiłam ją na północnym parapecie i bardzo bym chciała,żeby łaskawie raczyła tam rosnąć.

Obrazek
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko ale jeżyk jaki powstał z linearis sympatycznie się prezentuje :D trzymam kciuki aby wszystkie maluchy poddane zabiegom fryzjerskim szybko puściły korzonki i rozrastały się ;:215
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Agatko u mnie linearis ma 1 pęd długi na metr, a mnie szkoda ciąć i tak czekam aż się zlituje i zacznie zagęszczać. ;:306 Mnie zawsze szkoda ciąć, ale może jak zamknę oczy to mniej zaboli? ;:306
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Trzymam kciuki aby wszystkie maluchy szybko puściły korzonki i rozrastały się :wink:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Agatko ja Twoją moją linearis i australis lise tez pociełam na cześci i w wodzie mi bardzo ładnie popuszczały korzonki :D Ale jeszcze ich nie wsadziłam do ziemi.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Fajny gąszcz powstał z h.linearis ;:108
Sporo ładnych roślinek u Ciebie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Zobaczyłam wątek i zajrzałam :wit
Tyle ślicznych hoj ;:oj
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę hojobę:) .Piękne maluszki posadziłaś razem.
:wit
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Aga a ja chyba za Twoim przykładem też potnę linearis, ukorzenię-ale w wodzie :roll: i zagęszczę w doniczce.
Jakie postępy w eksperymencie???
vizi
200p
200p

Post »

Serdecznie witam nowych gości ;:168
Długo mnie tu nie było, ale już nadrabiam zaległości. Udało mi się wyjechać z Rodziną na urlop. Moimi roślinami zajmowała się w tym czasie troskliwie moja Mama - nawet nie zauważyły,że mnie nie ma :wink:

Na początek pokażę Wam ciąg dalszy eksperymentu: wszystkie sadzoneczki pięknie się ukorzeniły i siedzą sobie już w docelowych domkach:
Obrazek

Obrazek

Wiszą sobie na oknach dachowych na poddaszu (jeszcze tam nie mieszkamy, trwają prace wykończeniowe, ale w oknach wiszą już kwiatki - to nie jest normalne :oops: )
Właśnie w oknie dachowym wisi też carnosa variegata (jest po przejściach - zalałam korzenie, ale na szczęście udało mi się uratować sadzonkę). Niestety z nadmiaru świała trochę zgłupiała i wypuszcza białe listki - bardzo mi się podobają, ale boję się ,że jak tak dalej pójdzie to umrze z głodu:

Obrazek

Muszę oczywiście pokazać hoje:
moje wielkie, wielkie chciejstwo, które dostałam w prezencie od Ewy, która ma cudne hoje i wielkie serce:
hoja Viola

Obrazek

Kolejna hoja o której bardzo marzyłam (też od Ewy :wink: ) - szybko się zaaklimatyzowała i podjęła wzrost - jak wytężycie wzrok zauważycie mały listek,który wyrósł już u mnie:
hoja elliptica

Obrazek

Nie pamiętam,czy już pokazywałam:
hoja hasselti:
Obrazek

Żeby nie było,że mam tylko hoye: dwa nowiutkie sukulenty - kalanchoe variegata i crassula falcata:
Obrazek

A ponieważ ja to ja - pelargonie muszą być:
Obrazek

Obrazek

I kilka zdjęć z ogrodu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec perełka - powiększyła nam się rodzina :wink:
Obrazek
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Piękne hoje ;:oj a Uszatek słodki ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Cudna ta carnosa variegata ;:oj ..skąd Ty takiego cudaka wytrzasnęłaś???? Może z głodu nie padnie, ma kilka zielonych listków z chlorofilem. Dogadzaj jej Aguś, żeby młodych dostała :wink: Od jakiegoś czasu mam parcie na wszystko co jest varie, a u pnączy zwłaszcza. Ostatnio poszalałam z maziapatymi filodendronami ;:224 :uszy
Ile czasu ukorzeniałaś linearis?
A sierściucha kłapouchego pomiziaj..na miniaturkę to on nie wygląda :;230
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Agatko..ładnie hojki Ci rosną-bardzo mnie to cieszy.. :wit
A Viola opad szczęki :shock: niesamowicie ładna się zrobiła..gratki ;:196
Ja już praktycznie w ziemi mam niewiele hojek..wszystko ląduje sukcesywnie w keramzycie..nawet stare hoje..
Jednak hojki lubią takie środowisko, podlewam wodą z nawozikiem tylko raz w tygodniu, kapeczkę i szaleją..
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

E tam... to całkiem normalne, że najpierw roślinki - a potem...rodzina wprowadza się do nowego lokum ;)

Cudownie Ci rosną hoje. Eliptice też mam od Ewy - aż jestem ciekawa, czy będą podobnie szybko rosnąć.
Tyle, że moja jednoliścienna - dopiero się ukorzenia ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
vizi
200p
200p

Post »

Fraszka_1 - witam serdecznie i zapraszam częściej.
Judytko - linearis ukorzeniałam ok trzech tygodni, tzn. tyle mniej więcej minęło od pocięcia do wsadzenia do docelowego domku. Uszatek to królik kalifornijski - rasa mięsna nie miniaturowa - waga docelowa ok 5kg ;:306
I zdjęcia ze specjalną dedykacją dla Ciebie :wink:
Obrazek

Obrazek

evluk - bardzo Cię Ewo proszę zdradź mi nazwę tego cudownego nawozu - u mnie w ogrodniczym jak pytałam o nawóz do hydroponiki to dziwnie na mnie patrzą (zresztą pytałam ich już o tyle dziwnych rzeczy, że mam wrażenie że mają mnie za lekką wariatkę ;:306 )

justus27 - wiesz - jak są okna to szkoda,żeby się marnowały - cieszę się,że ktoś to też rozumie :wink:

Chciałam pochwalić się nowościami z wymian:
hoja mindorensis
Obrazek

Obrazek

hoja Publicalyx Silver Pink:
Obrazek

hoja Polineura Broget:
Obrazek

I już nie nowość - troszkę podhodowana pelargonia tulipanowa Linea Andea:
Obrazek

Obrazek

I floks - jedna z niewielu roślin kwitnących u mnie obecnie. Podpowiedzcie mi dziewczyny - co u Was kwitnie w sierpniu? Bo u mnie jakoś niewiele - chciałabym coś dosadzić na rabaty bylinowe, ale nie bardzo mam pomysł co.
Obrazek

Pozdrawiam Was serdecznie. Dziękuję,że do mnie zaglądacie ;:196
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”