Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak wygląda wasz warzywnik?

Post »

Oprócz ogórków, papryki i pomidorów wszystko podlewam wężem. Zalecana jest pora ranna tak, aby roślinki obeschły. W ostateczności wieczorem, choć nie zawsze tak się udaje. Ważne jest aby w ogóle rośliny dostały picia w miarę potrzeby. :wit
Pomidory podlewam w ten sposób, że wstawiam wąż w rządek lekko obsypany i woda płynie sobie spokojnie pod wszystkie krzaki. Ogórki też w ten sposób, z tym że rosną na podwyższeniu, a wodę puszczam obok w rowki w dużej ilosci. Natomiast paprykę na razie konewką. ;:108
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I jeszcze ważne, nowo popikowane rośliny podlewam codziennie przez 3 dni, przynajmniej ja tak robię :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

U mnie całość wygląda mniej więcej tak (tu z początku sezonu). Kiedyś grządki to był misz-masz, co gdzie wymyśliłam, tak rosło.W tym roku za robienie grządek wziął się tata (ścisłowiec), a więc każda ścieżka jest tej samej szerokości, zakręty pod kątem prostym , przedłużone rządki i takie tam wynalazki :D
Jeżeli o podlewanie chodzi, to u mnie najpierw jest zraszacz ustawiony na drobny strumień, ale lecący powoli i dość wysoko zakręcający, dopiero jak lekko zwilży ziemię i spłucze osad z roślin (ogródek sąsiaduje ze żwirową drogą, więc można w suche dni dostać pylicy), to zabieram się za podlewanie tego, co po liściach nie lubi - ogórków, pomidorów i dyń, a na resztę dalej leci zraszacz :)
Obrazek
ewcia16
50p
50p
Od: 25 mar 2013, o 21:49

Post »

Widzę ,że w Waszych warzywniaczkach pięknie rośnie, u mnie najlepiej sałata i rzodkiewka, choć jakieś robale zaczęły ją jeść, więc wyrwałam i posiałam nową no i sałatę (już widać ,że wschodzi po 4 dniach :) )
Puste miejsca będą niedługo zielone, pozdrawiam.
Obrazek
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje poletko :wink:
Obrazek
Obrazek
Zdjęcia robione tydzień temu, aktualnie wszystko bardzo urosło.
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

Poradźcie, co może być nie tak z moim ogrodem, naświetlenie mam w miarę równomierne z każdej strony, ale rośliny rosną bardzo różnie. Wygląda na to, że są w moim ogrodzie takie miejsca, gdzie np. pietruszka na początku jest w miarę ładna, a na końcu już bardzo malutka, tak samo ze słonecznikami. Są place gdzie ogórki siane 2x i w tym miejscu w ogóle nie wzeszły. Może jest za kwaśna ziemia? Zamówiłem wczoraj kwasomierz na znanym portalu aukcyjnym, dość tani, czy ktoś taki używał, czy szkoda było zamawiać, jak sądzicie? :roll:
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

A gleba w całym warzywniaku jest jedna, czy masz mieszankę: tutaj dobra a tam glina albo piasek. Co było dane pod warzywa, nawóz czy obornik, a woda nie była dłużej w jednym miejscu? Jest wiele przyczyn, które wpływają na to, że w jednym miejscu ładne, a w na końcu mizeroty.
Bożena
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

Gleba w całym warzywniaku jest jedna, a woda długo nie stała w jednych miejscach, na jesieni był dawany obornik na całość.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Dziś wyrwałam trzy ogromne naręcze kopru, zacieniał mi strasznie cebulę, powiązałam jak snopki zboża i stoją sobie przy drodze na trawniku, ciekawe czy w nocy nóg nie dostaną :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ale rasowy warzywnik ;:138 ;:138 Sałata imponująca, u mnie już resztki. Za to fasolka szaleje i ogórki się zaczynają.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Tak , widać że właśćicielka pracowita jest że tak czysto ma w ogródku . Nowicjuszek w takim razie ja nie wiem dlaczego tak jest , ale musi być tego przyczyna , zapytaj forumowicz on zna odpowiedzi na wiele naszych pytań .....
Bożena
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

Nowicjuszku A masz przy warzywniczku drzewa? U mnie tam gdzie sięgaja korzenie dzrew owocowych słabiej rosną warzywa - mimo, że nawożone obornikiem równomiernie. Taki proces obserwuje juz od 2 lat.
Pozdrawiam :) Barbara
askak82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2013, o 11:40

Post »

Witam :wit
Jestem na etapie projektowania ogrodu przydomowego. Jest on niewielki, bo około 200m2. Większość terenu chcemy przeznaczyć na cele "rekreacyjne" i dlatego postanowiłam zbudować sobie mini warzywnik. A wygląda on tak:
Linki do zdjęć nieaktywne / E.
Największy kwadrat ma bok o długości 185cm i będzie przeznaczony na warzywka typu marchewka, pietruszka, rzodkiewka itp, dlatego jest wyższy od pozostałych. Ten "przyklejony" do niego będzie na pozostałe warzywka, ewentualnie na truskawki, poziomki. Trzeci, najmniejszy przeznaczony będzie na zioła.
Warzywnik zakładam pierwszy raz w życiu, więc jeśli ktoś ma jakieś sugestie, w szczególności jeśli chodzi o rozmieszczenie warzywek to będę wdzięczna. Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Fajny pomysł.Ale na marchewkę szkoda miejsca w mini warzywniaku....szybko zrozumiesz ,ze masz za mało miejsca. Ja zrobiła bym jeszcze węższą skrzyneczkę na ogórki...a zamiast marchewki siała bym sałatę :wink:
Asia
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

askak82Świetny pomysł z podwyższonymi rabatami. Nie wiem ile warzyw potrzebujesz (dla ilu osób i na jaki czas?). Mój warzywnik 3x5 m mieści : 3 rządki marchwi, 2 rządki pietruszki, 4 krzaki pomidorków koktajlowych, 6 sztuk pora, 6 sztuk selera, 4 krzaczki bazylii, 1 rządek buraków (na botwinkę dla 2 osób), i w tym roku eksperymentalnie 2 fasole szparagowe tyczne (puszczone po siatce) uuuffff i to chyba już wszystko. Nie mam ogórków i sałaty - sieję tylko rukolę. Musisz sobie sama odpowiedzieć na pytanie : po co Ci warzywnik ? i jakie warzywka najczęściej są Ci potrzebne? Widze, że gleba tez nie pierwszego gatunku : sypnij obornika lub kompostu [ Ja w pierwszym roku użytkowania kupowałam ziemie w workach "do warzyw". POWODZENIA
Aha jeszcze jedno odnośnie siania - spójrz jakie rośliny lubią swoje towarzystwo np. pomidor koło pietruszki. i jeszcze wyższe rośliny od strony północnej niższe od południowej - tak aby się nie zacieniały.
Pozdrawiam :) Barbara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”