Storczyki Marty :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Dziękuję ślicznie za tyle pochwał pod adresem mojego storczyka!! ;:196 Trafiłam na niego zupełnie niespodziewanie i zgadzam się Aniu, że opłaca się podróżować, a taki storczyk to bardzo wdzięczna pamiątka :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Zauważyłam przed chwilą, że najmłodszy listek Phal. MM zaczyna żółknąć - przynajmniej takie odnoszę wrażenie... :roll: Nic nie zmieniałam w nawożeniu, ani podlewaniu. Podlewałam tak jak zwykle, odstaną przegotowana wodą z 1/2 zaleacanej dawki nawozu, gdy podłoże zdążyło przeschnąć. Gdy były upały zraszałam jedynie górną warstwę podłoża, jednak nigdy woda nie dostała się do stożka wzrostu - bardzo jestem na tym punkcie wyczulona, bo jak widać na zdjęciach na stożku jest taka bruzda... Korzenie rozwijają się prawidłowo, niektóre widać, że zaczynają rosnąć. Czy to możliwe, że ten listek ma inną barwę, bo rośnie? Czy też faktycznie zaczyna żółknąć? A jeśli tak, to co będzie dalej? Jest szansa, że wyrosną jeszcze młode listki?
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kurcze ,faktycznie jakby zaczynal zolknac.... Nie mam pojecia dlaczego.Wcale nie musialas Martus zalac stozka wzrostu.On mogl byc zalany zanim go kupîlas ;:131 .W ogole te hybrydy sa delikatne ,widze ,ze Twoj tez ma liscie kiepskawe ,moj podobnie ,choc teraz odzyl ,ale wiele MM wiadzialam i zawsze cos tam na tych lisciach bylo.Pozostaje Ci tylko czekac i obserwowac.
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Kurcze... a liczyłam, że jestem tylko przewrażliwiona i że zaczyna po prostu rosnąć... :cry: Ten storczyk to był tak feralny zakup, jak chyba żaden... :cry: Sprawa listków to już zupełnie inna kwestia, ale też są liche, nie wspomnę o tej bruździe. ;:145
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

hmm.. może będzie miał tylko jasniejszy kolor? U mnie dużo młodych listków ma taki jasnozielony kolorek, z czasem trochę ciemnieją.. bo jeśli faktycznie żółknie to nie za dobrze :/ a ten biały nalot u nasady najstarszego listka to kurz? Może coś grasuje na Twoim storczyku i uszkadza młody listek? Sama nie wiem :(
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Marta MM lubi keiki wypuszczac ,ty sie modl ,zeby wypuscil i sie uratowal w ten sposob ,bo ja teraz sie przyjrzalam i ten nowy listek ,czy on nie jest "obdziubany"? Moze Anka ma racje i cos Ci go po prostu zre???
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Ten nalot to od zraszania, wszystkie szkodniki wyeliminowałam. Nie czyściłam tego listka, żeby go nie uszkodzić, bo sami widzicie jak te listki wyglądają, więc wolę ich nawet nie dotykać... :roll: Powiem szczerze, że teraz to się załamałam... Obawiam się, że to żółknięcie nic dobrego nie wróży...

Actus, jak go kupiłam to zastałam siedlisko przędziorków i ślimaków. Ania-Dufin zaraz po zakupie mi napisała, co mam zrobić i jestem pewna, że teraz nic nie grasuje. Ten listek na samym czubeczku już był tak obskubany... :roll:
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p

Post »

Marta ,na razie nie ma co sie zalamywac! Ja mam jednego storczyka ,ktoremu tez zzolkl i usechl mlody listek ,taki sam malutki byl jak Twoj.Podejrzeam ,ze mial zalany stozek.Nic sie nie dzieje niedobrego na razie ,co wiecej ,do kwitnienia sie szykuje.Twoj jest oslabiony po terapii i robalach ,pielegnuj jak to robilas do tej pory i poczekajmy.
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Mam nadzieję, że jakoś uda się go uratować. Tak strasznie mi zależało na tej roślince, ale od zakupu zaliczam same rozczarowania, a teraz jeszcze to... :roll: Będę go obserwować i zobaczymy.
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p

Post »

Bedzie dobrze ,on byl podjadany ,potem leczony ,teraz musi to wszystko nadrobic ,dojsc do siebie ,a to ciezka robota dla niego
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Faktycznie listek nie wygląda najlepiej, ale trzeba czekać na dalszy rozwój sytuacji. MM mają słabe listki, mój tez takie ma, ale jeśli chodzi o keiki to Kasia/actus ma rację, trzeba być dobrej myśli bo one je chętnie wypuszczają.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jeśli Twój miałby zalany stożek wzrostu to kolejne listki by żółkły.. bo zalany stożek to gnijący stożek :) Marto sama nie wiem co Ci doradzić :( Na zdjęciach z lampą ten listek wygląda faktycznie żółto ale na tych z oddali nie rzuca się w oczy. Może będzie mieć tylko jaśniejszy kolorek.. w końcu szkodniki wykluczyłaś i zalanie również. Może ma troszkę za mało światła i listek nie wytwarza odpowiedniej ilości chlorofilu? Ja bym poczekała, bo wydaje mi się, że taki będzie mieć po prostu kolorek. U moich maluchów nowe listki są właśnie takie zielono-żółte kojarzą mi się z taką świeżą trawką :D Na razie nic się nie martw, jak listek będzie większy to będziemy wiedzieć więcej :)

jak możesz i będziesz mieć chwilkę wolnego to postaraj się zrobić fotki w świetle dziennym bez lampy :) Tak żeby kolor był najbardziej wiarygodny :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Aniu, trochę mnie podniosłaś na duchu ;:168 Mam nadzieję, że będzie tak jak pieszesz. Będę go obserować i dam Wam znać, jak się sprawy mają. Chociaż z tą ilością światła nie jestem pewna... Stoi na południowym parapecie, czyli tuż przy oknie...

Kasia74, nie obraziłabym się, gdyby wypuścił keiki. :)
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o kurcze.. to może go poparzyło? :roll:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Nie, na pewno nie... Mam żaluzje i odwracam je tak, że nie padają promienie słoneczne na roślinki. Poza tym byłyby poparzone też inne listki.
Pozdrawiam,
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”