Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Aniu, mężulo wyciął już choinkę i synek się cieszył, że było fajne ognisko :D . Szpaler wygląda teraz jak uśmiech bez jednego zęba. Może jak choinki rosnące obok będą miały więcej miejsca, to zarośnie ta dziura. Korzenie wyglądały zdrowo ale nie mam porównania z innymi korzeniami więc może tylko mi się tak wydaje. Piesków nie mamy. Ki czort?! ;:218

Ilonko, dziura po choince jest na razie do dyspozycji. Masz rację, pewnie ją te choinki z boku zarosną, bo wyglądają zdrowo. Myślę, że gdybym posadziła młodą choinkę w puste miejsce, to te duże drzewa by jej chyba nie dały rosnąć. Suszy niepotrzebnie się bałam, nawet lobelie wyglądały zdrowo :uszy . Konewki poszły w ruch ale tak bardzo, bardzo brakuje prawdziwego deszczu ;:108 .

Aniu, nie pada u nas nic a nic od tygodni, jak w Kaliforni :wink: . O nie, przepraszam, w niedzielę może przez 15 min ale to tak mało, że jak potem pieliłam, to widziałam, że mokro było ledwo, ledwo na wierzchu.

Grażynko, widzisz, wiele się jeszcze muszę nauczyć. Myślałam, że choinki są nieśmiertelne. Poczytam sobie o tym przemarzaniu choinek.

Czekam na deszcz od tygodni a tu nic :( . Trzeba znaleźć jakieś plusy tej sytuacji. No to są dwa i obydwa dotyczą truskawek i poziomek - truskawki i poziomki nie gniją, są suche, jemy je prosto z krzaczka, dłużej się przechowują po zerwaniu i nie musimy dzielić się owocami ze ślimakami, bo w takiej suszy, to ich po prostu nie ma. Koniec plusów.

Róże i inne kwiatki cieszą głównie pańcię a moje chłopaki, jak to chłopaki, lubią sobie coś z działki przekąsić :wink: . Tak więc, głównie z myślą o nich, zrobiłam warzywnik na wabia :lol: .
Truskawek jest w tym roku bardzo dużo. Nie mam pojęcia jaka to odmiana ale zawsze z pierwszego kwitnienia truskawki są naprawdę bardzo duże a później mniejsze ale za to bardziej smakowite.
Obrazek

Zebraliśmy też sporo poziomek i pierwszy raz zdarzyło mi się, że je zamrozić, bo nie nadążaliśmy z jedzeniem na bieżąco. Moje dziecię jest w siódmym niebie :lol: .
Obrazek

Pierwszy raz w tym roku zakwitła żurawina :shock: . Może nawet doczekam się owoców?
Obrazek

Przy warzywniku rośnie Maiden's Blush. Moja ;:167 , bo sama o siebie dba zimą, ma cudny kolor i zapach. Niestety, kwitnie tylko raz. Wymyśliłam sobie, że posadzę koło niej Louise Odier, muszę tylko na nią zapolować.
Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero co pisałam, że tak brakuje nam deszczu i tadaaaam!!! Nareszcie porządnie pada!!! ;:138 Mam nadzieję, że nie tylko u nas w Gdańsku ale i na mojej działce.
Z tej radości pokażę jeszcze kilka widoczków :lol: . Kwitnie jeszcze mało róż. No cóż, taki klimat.

Różyczka zidentyfikowana tutaj jako Sweet Haze. Nie urosła od zeszłego roku ale i tak mnie czaruje :D .
Obrazek

Obrazek

Heidetraum własnej produkcji patyczkowej :D .
Obrazek

Maiden's Blush z bliska. kolorem przypomina porcelanową New Dawn.
Obrazek

Obrazek

Abraham Darby w kępkach lobelii.
Obrazek

Jeszcze jedna łączka lobeliowa. Ten szczypiorek po środku, to usychające liście irysów syberyjskich. Pierwszy rok są u mnie i nie wiem czy one tak mają, że liście im usychają po kwitnieniu czy coś im nie pasuje?
Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu czyli znalazłaś sposób na męską część na działce - smakowitości :;230
Ale faktycznie truskawki wyglądają bardzo dorodnie i smakowicie, nie umniejszając poziomkom
Od tego roku mam aż po 2 krzaczulki poziomek i truskawek :wink: Smakowicie tak się przechadzać po ogrodzie i tu skubnąć, tam skubnąć

Jeśli miejsce po wyciętej choince Was nie razi to ja bym tak zostawiła. Przecież to zarośnie.
Kasiu ale brakuje mi pewnego zdjęcia - lobelii w ilości pińcet :D

Qrcze wysyłałam posta a tu mi się ktoś przed nos ...... :;230
I w związku z nowymi zdjęciami częściowo cofam pytanie o lobelię - wyglądają ;:215 No i niech mi ktoś powie, że nie warto robić własnych wysiewów ;:333
Jeśli jesteś taka dobra w patyczkowaniu to nic tylko wtykaj następne
Ile latek ma Twój Abraham Darby ?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaśka, ogród wygląda świetnie jak na długotrwałą suszę ;:108 I lobelia dała radę ;:215
U nas od rana leje i straszna wichura była , deszcz bardzo potrzebny ale to drugie to już nie :wink:

Róże piękne , owocki smakowite, szkoda że nie znasz odmiany truskawki, bo bym takiej poszukała, w tym roku to już muszę koniecznie zrobić porządną grządkę truskawkową :)

I miejsce dla LO już jest :wink:
Pięknie będą razem wyglądać ;:215
Heidetraum od Ciebie ślicznie zakwitła, dziś kwiatki stracił wiatr ale już widzę że są następne, i jak ona szybko rośnie ;:333
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Witaj Kasiu :wit
Masz badzo dużo pięknych róż ;:168
W miarę możliwości ,będę tu częściej zaglądać ,bo kocham te urocze kwiaty ;:173
:wit
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Maiden's Blush cudowna,z LO będą tworzyć cudowny duecik ;:215
Lobeliowe kępki ogromne,ale się napracowałaś sadząc je:)
Abraham Darby to była jedna z pierwszych róż,zapach pamiętam ma nieziemski,ale po dwóch zimach całkiem padła ;:224
No proszę....mi się nie udało jeszcze nigdy róży wyhodować...no za nic tego nie potrafię ;:174
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

bardzo ładne rózyczki :D
Nie ma to jak własne zbiory owoców,prawda??Nabardziej cieszą ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zajrzałam do Ciebie i z przyjemnością poczytałam o urokach życia prawie bez cywilizacji :D
Przyglądam się tym irysom i wcale nie podoba mi się, że zasychają końce liści-jednak moim tegorocznym przytrafiło się to samo. Końcówki zaschły :evil: U mnie to na pewno wynik suszy, bo słońce smaliło niemiłosiernie przez ostatni miesiąc. Natomiast starsze kępy rosnące w wilgotniejszym miejscu wyglądają bardzo dobrze.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Kasiu, ładny krzak Abraham Darby, jak długo rośnie? lobelie jak zakwitną to będzie szaleństwo, w następnym sezonie też będą towarzyszkami mojego Abrahama.
Bardzo niedobry ten deszcz dla roślin, jest ulewny, do tego silny wiatr i zimno, u nas wczoraj tylko 13*C, moja nadzieja w tym, że wytłucze trochę komary, bo stały się bardzo uciążliwe. :;230
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu, ;:196 śliczny jest ten krzak Maiden's Blush. ;:138 Jak fajnie, że ma taką przestrzeń dla siebie. :wink:
U siebie widzę, że już jest ciasnota i przydałoby się coś rozsadzić. Ale jak i gdzie ?
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu! Dzięki za fotkę naszego osiedlowego Maigolda ;:180
Faktycznie, widać, że wreszcie ktoś o niego dba. Niech niebiosa wynagrodzą tę dobrą kobietę!
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam kochane koleżanki :wit ;:196 .
Narrrreszcieeeee uuuurlooooop! :tan :tan :tan Chociaż to tylko dwa tygodnie, z perspektywą powrotu w stertę zaległości, ale co tam! To te najfajniejsze dwa tygodnie w roku :D . No to siup, na działeczkę na tydzień :tan . No a potem wyjazd z rodzinką :wink: , bo jednak nie mam sumienia trzymać towarzystwa przez całe dwa tygodnie na rabatkach.

Ilonka, rzeczywiście, fajnie jest spacerując po działce przechodzić z działu "ogród" na dział "warzywa i owoce" :lol: . Jak masz truskawki w ilości dwóch krzaczków, to pewnie teraz już mają dużo wąsów z nowymi sadzonkami i tylko patrzeć, jak plantację truskawkową będziesz zakładać :lol: . Gdybym nie obcinała tych wąsów, to całą działkę miałabym w truskawkach i poziomkach!
Ten Abraham jest ze mną drugi rok i wygląda na witalny krzak z chęcią do życia. Mam jeszcze jednego starszego Abrahama, chyba trzyletniego, ale w tym roku wiedzie mu się znacznie gorzej niż rok temu. Generalnie nie jestem w stanie powiedzieć czy to jest silna odmiana, bo ten starszy jest słaby a ten młody ładny. Za krótko mam oba, żeby wyrokować. Pażywiom - uwidzim.
Kasiu, mam dwie odmiany truskawek. Tej wielkiej nie znam z imienia ale druga to Senga Sengana. Jest mniejsza, może odrobinę aromatyczniejsza, polecam.
Dorotko, moje róże czują się zaszczycone, że chcesz je odwiedzać. Teraz pewnie nie wyglądają najlepiej, bo u nas pada ale za to ogródek mi podlewa aż miło.
Aniu, ja też nie mogę się pochwalić wielkimi sukcesami w patyczkowaniu róż ale Heidetraum akurat przez przypadek się udało :tan . Wszystkie cztery wsadzone patyczki z ułamanego przez przypadek pędu wypuściły korzenie, a ponieważ nie planowałam już różowej okrywówki, to trzy róże rozdałam koleżankom ale tę jedną sobie zostawiłam jako dowód, żem ogrodnik pełną gębą ;:306 .
Aniu, jeszcze do niedawna z mojego ogrodu nie mógłby się wyżywić żaden człowiek, chociaż nie - od zawsze mam wśród chwastów kępki szczawiu ;:218 , ale widzę że pierwotne instynkty kobiece, które pchają niewiastę do wyżywienia rodziny z tego, co zbierze jednak gdzieś tam drzemią. Jak widzę, te mordeczki zajęte wchłanianiem owocu, co to nie pryskany żadną chemią, albo jak w zupie pływa wsiowa zielenina, to się czuję, jakbym rodzinę uratowała od jakiegoś chemicznego kataklizmu ;:306 .
Ewo, Dziękuję za rady. Będę w takim razie obserwować iryski i jak im nie będzie pasowało miejsce, to po prostu je przesadzę w bardziej wilgotne rejony.
Oby ten brak cywilizacji jak najdłużej się tam u nas utrzymał, bo to jest to, co naprawdę mnie na tę działeczkę ciągnie. Ten spooookóóóój z prawie zupełnym brakiem odgłosów ludzkiej bytności. Mamy też drugą działkę, ale w otoczeniu domów całorocznych, i chociaż okolica jest urokliwa, bo też las i jezioro ale jednak to nie to i od lat tam nie jeździmy. Ja tam lubię po codziennych miejskich wygodach zażyć sobie takiego właśnie wiejskiego życia jak ze skansenu :lol: .
Zosieńko, Abrahama mam drugi rok. Ale nie uważam tej odmiany za bezwzględnego terminatora, bo jego starszy kolega jest słabszy, mimo, że rok temu ładnie rósł. No ale kwiaty, to ma cudne, ogromne i pachnące! Mam nadzieję zobaczyć wreszcie kwitnące łany lobelii w ten weekend, bo do tej pory były tylko zielone kępki. Lobelii mam w tym roku dużo i mimo tego, że sadzone były jako mikrusy, to ładnie się teraz rozrosły. Niestety, część z nich została zniszczona przez jakieś nornice czy cuś, bo wiadomo, taka świeżo przekopana ziemia przyciąga te szkodniki :evil: .
Krysiu, nadmiar roślin zazwyczaj najlepiej przesadzić do ogródka za płotem :wink: . Wszyscy zadowoleni, a już zwłaszcza posiadacz nowych roślin :lol: .
To prawda, rośliny najpierw są takie małe a potem jedne połykają drugie. Ja myślałam, że u mnie tak słabo wszystko rośnie, że nigdy nie będę miała tego problemu ale jednak widzę, że też muszę trochę poprzesadzać roślinki.
Marysiu, Maigold nasz osiedlowy już kończy popis ale znalazłam u nas jeszcze inne cudo :wink: . Jest taki jeden Louise Odier, przy przystanku w pobliżu Krokodyla, że klękajcie narody! Krzak wyrośnięty, tłuściutki i że ja go wcześniej nie widziałam, to nie wiem gdzie ja oczy miałam :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaska, dzięki za nazwę truskawek ;:196
Czytam ,że wypatrzyłaś ładny krzaczek LO i co, już się zakochałaś ? ;:215
A zapach, powąchałaś ją ?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, no nie wtykałam jeszcze nosa w cudzą różę :lol: ale pod moim blokiem mam taką mniejszą LO i tę wąchałam ;:224 .
A' propos zapachów, to bardzo zdziwiłam się, że w tym roku nie czułam zapachu jaśminowców :shock: . W mojej okolicy jaśminowców jest sporo a w jednym miejscu jest ich cały szpaler. W ubiegłym roku pachniały obłędnie a w tym roku nic nie czułam. Może coś mi się z nosem porobiło :? .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli jednak wetknęłaś nos w jakąś :lol:
Nie wiem od czego zależy zapach jaśminu :wink: , u mnie czasem nie pachniały w ogóle :? ,czasem tylko wieczorem, a w tym roku to było szaleństwo, zapach obłędny i rano i wieczorem ;:173
Faktem jest ,że w tym roku było u nas bardzo gorąco i może to spowodowało te zapachy :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”