Robaki w podłożu ...

Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ROBALE...

Post »

a czy to aby nie wciornastki? lekko błyszczące przecinki szybko uciekają ciężkie do zauważenia?
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Maaaciej
50p
50p
Od: 23 mar 2013, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wciornastki są uskrzydlone :) odpada
Pozdrawiam Maaaciej
Awatar użytkownika
Maaaciej
50p
50p

Post »

kupuję provado... :?
Pozdrawiam Maaaciej
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

A nie są to czasem larwy ziemiórek??one siedzą właśnie w podłożu . Nic Ci tam nie lata ziemiórkowego z okolicy???
Kasia73
100p
100p
Od: 8 cze 2013, o 22:15

Post »

Nagadałam o tym Provado, a tu dziś spotkała mnie niemiła niespodzianka. Trzy miesiące temu wsadziłam te pałeczki w storczyka, było dobrze, a tu znowu pojawiły się te przeklęte skoczogonki. Zaraz wsadzę jeszcze raz to Provado, ale tym razem dwie pałeczki tak jak zaleca producent. Wiem, że z chemią ciężko trafić w te paskudztwa, ale powidziałam sobie, że nie odpuszczę. Są okropnie denerwujące. Niech sobie będą pożyteczne- ja nie mogę z nimi żyć. Trudno, prędzej pożegnam kwiatka niż one u mnie zostaną. Może u Maaacieja to nie skoczogonki... Jestem pełna takie nadziei. Maaacieju, wybacz. Czas w moim przypadku pokaże czy dam radę tym wstręciuchom.
Awatar użytkownika
Maaaciej
50p
50p

Post »

adamanna pisze:A nie są to czasem larwy ziemiórek??one siedzą właśnie w podłożu . Nic Ci tam nie lata ziemiórkowego z okolicy???
Coś tam czasami polata ale nie widziałem w podłożu larw więc też odpaada :) a te o których pisałem wcześniej mają nogi czółka itp.

-- 25 cze 2013, o 15:03 --
Kasia73 pisze:Nagadałam o tym Provado, a tu dziś spotkała mnie niemiła niespodzianka. Trzy miesiące temu wsadziłam te pałeczki w storczyka, było dobrze, a tu znowu pojawiły się te przeklęte skoczogonki. Zaraz wsadzę jeszcze raz to Provado, ale tym razem dwie pałeczki tak jak zaleca producent. Wiem, że z chemią ciężko trafić w te paskudztwa, ale powidziałam sobie, że nie odpuszczę. Są okropnie denerwujące. Niech sobie będą pożyteczne- ja nie mogę z nimi żyć. Trudno, prędzej pożegnam kwiatka niż one u mnie zostaną. Może u Maaacieja to nie skoczogonki... Jestem pełna takie nadziei. Maaacieju, wybacz. Czas w moim przypadku pokaże czy dam radę tym wstręciuchom.
Może było ich sporo i za mało tych pałeczek właśnie... POWODZENIA z walką
Pozdrawiam Maaaciej
Kasia73
100p
100p

Post »

Myślałam dziś nad tym Provado i stwierdziłam, że jeszcze jutro przejdę się do centrum ogrodniczego i może coś innego mi tam doradzą. Moje stworzenia to z całą pewnością skoczogonki - szare, mają okropne nóżki i wąsiki, wyłażą z podłoża tylko po zamoczeniu kwiatka, ale są z tych nie skaczących. Napiszę co mi doradzono.
Awatar użytkownika
Maaaciej
50p
50p

Post »

Ja już zamówiłem Provado na Allegro więc myślę że na moje robale pomoże :)
Pozdrawiam Maaaciej
Kasia73
100p
100p

Post »

Niestety, pan w centrum ogrodniczym poinformował mnie, ża na skoczogonki nie ma środka owadobójczego ponieważ one nie podgryzają korzeni ani liści, żywią się martwą materią organiczną. Każdy środek na szkodniki jest wchłaniany przez roślinę, a że te jej nie jedzą nie mają się jak zatruć. Oczywiście mówił o przesuszeniu podłoża, o zlewaniu ich z wodą. Ale dał mi zwykły aerozol na owady latające, który działa na ich układ oddechowy. Po namaczaniu storczyka kiedy skoczogonki zaczną wyłazić kazał mi prysnąć podłoże i kwiata z dużej odległości. Zagwarantował, że roślinie to nie zaszkodzi. Tak więc poczekam na czas namaczania i przetestuję ten sposób. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Kasia73 pisze:Niestety, pan w centrum ogrodniczym poinformował mnie, ża na skoczogonki nie ma środka owadobójczego ponieważ one nie podgryzają korzeni ani liści, żywią się martwą materią organiczną. Każdy środek na szkodniki jest wchłaniany przez roślinę, a że te jej nie jedzą nie mają się jak zatruć. Oczywiście mówił o przesuszeniu podłoża, o zlewaniu ich z wodą.
Od początku to powtarzałam ;:131 U mnie pomogło po prostu rzadsze moczenie, bez jakiegoś ekstremalnego "wysuszania" storczyka na wiór :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Kasia73
100p
100p

Post »

Ja zawsze podsuszam phalaenopsisy przed następnym podlewaniem, ale u mnie to nie pomaga. Jeden z nich i oncidium sprawia mi te skoczogonkowe problemy. Nie jestem w stanie przeskoczyć niechęci do robactwa, przyznam szczerze, że mam z tym duży problem. Jestem zdesperowana i zaczynam się złościć z tej bezsilności. A może jeszcze bardziej je podsuszyć ? Nie chcę tylko żeby z tej suszy listki klapły i pojawiły się na nich jakieś zmiany, bo z praktyki wiem, że czasem tak się zdarza. Mam jeszcze trochę czasu do namysłu, bo moczyć je będę za kilka dni. I mam problem...
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

a może po prostu przyłóż żółte karteczki lepiące jak na muszki i np. podczas podlewania zalej wyżej wodą a jak zaczną skakać to się przykleją? nie wiem, już chyba zabrakło nam pomysłów żeby Ci poradzić..
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Kasia73
100p
100p

Post »

Chyba jednak użyję tego aerozola na owady latające. Może nie będzie tak źle. Człowiek, który polecił mi ten sposób zajmuje się ogrodnictwem od chyba lat dzieciństwa. Jego dziadkowie, potem rodzice zajmowali się tym całe życie. To taki wielopokoleniowy biznes. Mam nadzieję, że wiedział co mówi. Podzielę się tutaj moimi poczynaniami. Może kogoś zainteresują.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Re: Robaki w podłożu ...

Post »

a może przesadź storczyka w świeże podłoże? :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Kasia73
100p
100p

Re: Robaki w podłożu ...

Post »

W przypadku phalaenopsisa przesadzanie nic nie dało, ale za Twoją radą właśnie go przesuszam choć i to wcześniej nie pomagało. Spróbuję go przetrzymać w suszy dużo dłużej niż zwykle. Mam nadzieję, że nie klapnie. Oncidium, które również jest zamieszkałe przez te wstręciuchy stoi na zewnątrz. A że u mnie nad morzem pogoda deszczowa to go trochę zalało. Ale nie jest źle. Nie będę go teraz przesadzać bo jest malutkie, jego nie próbowałam przesuszyć, bo jest w miarę niedawno kupionym kwiatuszkiem. Spróbuję teraz go podsuszyć. Choć nie powiem, że ten aerozol na owady latające mnie kusi. Ale zdaję sobie sprawę, że po powrocie do domu na jesień ono i dendorbium typu nobile będzie miało jakieś stworzenia. Najbardziej spodziewam się stonogi murowej, bo czasem je widuję. Złażą z tarasów gdzie żyją pod kamieniami. W bratkach w tym roku ruszała się od nich cała ziemia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”