Ogródek Robaczka cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 9

Post »

Widze, że róże przy pergolach coraz większe. Całkiem nieźle sobie radzą.
Oglądam Twoje róże i stwierdzam, ze części w ogóle nie znam. Będę obserwowała, może jakaś kiedyś trafi do mnie?
Chociaż to mało prawdopodobne.
Czy u Was nie ma komarów, że spacery możecie sobie urządzać? U nas nie da się przejśc nawet kroku, żeby nie dopadło Cię stado.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i co ja mam powiedzieć jak mnie zamurowało z wrażenia :shock: :shock: :shock:
Tyle piękności i każda chce być tą naj.... masz ogród jak marzenie ;:215 ;:215 ;:215
Widzę że pergole powoli się zapełniają, oj będzie cudny widok za rok czy dwa :uszy
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu :) Twoja PHM przynajmniej okazała się piekną różyczką ;:oj
Ale nasadziłaś tych róż, wszystkie już tak dorodne i pięknie kwitną. Ogród wygląda, jakby miał już z 10 lat a nie 3 lub 4.
Oj , musi Ci tam pięknie pachnieć. ;:224
Buziaczki na nowy pracowity tydzień. ;:196
:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem, wiem, ktoś rozpoznał, że nie tylko PHM nie jest sobą (to wiemy od początku :D), ale to Fantin Latour :D U mnie sięgnęła mi do oczu-jakieś 160, może więcej, bo podwiązywałam do słupa.
Zdjęcia fantastyczne, sąsiedztwo wspaniale dobrane :D
Tylko sprawdziłam, czemu nie mam Perennial Blue-na helpie ma 6 strefę :( A taka ładna...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewa, Perennial Blue nie był niczym okryty, całą zimę przy pergoli i nie zmarzł ani centymetra, a mieliśmy -26*, więc myślę, że ma u Ciebie szanse ;:108 Jeżeli nn to Fantin Latour to pomyłka szczęśliwa, bo FL też kupiłam, ale okazała się kolejną Cristatą, mam już trzy ;:306
Krysiu, szkoda, że PHM nie udało się kupić, Twój jest uroczy ;:170 Ale ta różyczka też ładna ;:215 Dzięki za odwiedziny ;:196
Majka, kochana jesteś, dziękuję ;:180 Chciałabym wybrać się w podróż do przyszłości na krótką chwilę i zobaczyć ogród za 3-4 lata.. ;:170 Może doczekam się kiedyś takiego buszu jak u Ciebie ;-))
Gosiu, komary tną wieczorami, ale środek antymoskitowy pomaga :uszy Sąsiad buduje duuuuże oczko, więc pewnie będzie ich więcej ;:202 Róże przy pierwszej pergoli mają rok i 2 miesiące, a w ciagu dnia tyko kilka godzin słońca, więc wydaje mi się, że radzą sobie nadzwyczaj dobrze ;:172
Monia, różane szaleństwo trwa, w końcu mamy lato! :heja
Marysiu, moje róże mają rok lub dwa więc to też maleństwa..za 3-4 lata to nam się zrobi niezły busz 8-) Listę życzeń każdy chyba ma...ale Ty masz przewagę, bo masz miejsce na nowe nasadzenia ;:306
Bozuniu, Dorotko - dziękuję ;:4

Na dobranoc ;:19

Rabata 'patriotyczna' - czerwone róże chyba najtrudniej skomponować..to było jedno z moich jesiennych wyzwań. Przesadziłam wszystkie czerwone róże z ogrodu w to miejsce i podsadziłam ostrogowcem dla przełamania jednolitej barwy.
Poniżej planowanej ściany z czerwonych róż pnących (Santana & Amadeus) rosną zimozielone irgi płożące, a dalej posadziłam Nostalgię - którą darzę szczególnym sentymentem...to była moja pierwsza róża, 3 lata temu ;:170
Z Nostalgie rosną Artemisy , wydaje mi się, że ich subtelne kremowe 'miseczki' nawiązują kolorkiem do waniliowego środka kwiatu Nostalgii. Gdy róże się rozrosną irgi pewnie wykopię. Białe ostróżki i lawenda na brzegu uzupełniają rabatę. Ten widok mam z okna kuchni... :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie tam..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Moje 'postarzone' dzbany ;-))
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam kilka róż z 6 strefą, np. Giardina, Degenhard-żyją i kwitną, ale Giardina raczej nie będzie pnącą różą, a o Degenhard się martwię co wiosnę :( Chopin do tej pory słabo wygląda, ma 30 cm. U mnie jest po prostu zimniej-normalnie trafia się co najmniej tydzień z temperaturą poniżej -30. Ta zima była wyjątkowo ciepła,bo ani razu nie było mniej niż -25, więc prawie wszytkie róże świetnie ją zniosły.
Nie wszystko, co mi się podoba mogę sadzić. To znaczy mogę, ale na jeden sezon :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No to obejrzałam wszystko i doczytałam....niby wiem, że Twój ogród jest młody, ale ciągle o tym zapominam, bo wszystko wygląda tak, jakby rosło tam od pokoleń! A obrośnięte pergole zgodnie z oczekiwaniami wyglądają cudownie! Teraz to już pewnie nie tylko pojedynczy przechodnie, ale całe autobusy z wycieczkami zatrzymują się przed Twoim domem i chłoną widoki :wink:

Pereannial Blue odrzuciłam przy wiosennej selekcji róż, ale widzę, że muszę ponownie dopisać, bo jest przepiękną!
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu, niesamowicie ci wszystko kwitnie. Po jednym sezonie (jeszcze nie pełnym) można śmiało powiedzieć, że masz ogród różany. W ubiegłym roku o tej porze był głównie powojnikowy , prawda? W zasadzie od początku wiosny aż do późnej jesieni można u w twoim ogrodzie podziwiać kolory. Strasznie mi się to podoba ;:333

edit: postarzone dzbany ;:333. Jednak kefir zrobił swoje ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kasiu ja po prostu nie wiem co powiedzieć....... zaparło mi dech w piersiach.....zaniemówiłam.... Twój ogród to najprawdziwszy raj .... a zdjęcia...... najwyższy kunszt ..... już nic nie powiem, bo aż się jąkam z zachwytu...... ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Wspaniałe to zdjęcie z dzbanami. Pięknie wyglądają w tym zakątku. Róże cudne, jeszcze trochę nas pocieszą swoimi kwiatami. Co to za piękny dzbanuszkowy, niebieski powojnik?
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Kasiu,
widać, że twoja miłość do Róż jest kompletnie szalona ;:oj Przepiękny różany ogród! Brak słów, że by to wypowiedzieć. A żuczyska paskudne niech idą precz! Ja u siebie mogę zebrać, ale u ciebie chyba pryskanie konieczne.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia, jak najwięcej spędzonego w ogrodzie :)
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Kasiu, wyczytałam w dobrym źródle że na ogrodnice niszczylistkę powinno się zwalczać wczesnym rankiem lub wieczorem i stosować Pyretroidy: Telesfor, Decis, Karate.
Nie stosowałam osobiście, bo u mnie na szczęście tego dziadostwa nie ma. Przynajmniej na razie.
Nie dzwonili do Ciebie z jakiegoś czasopisma ogrodniczego w sprawie zdjęć? Jeśli jeszcze nie to z pewnością zadzwonią, bo fotki są po prostu zniewalacjące ;:167

Ps Ja u Ciebie, a Ty u mnie ;:196
fiwonka

Post »

Kasiu, jak gęsto sadzisz te swoje różyce, że osiągnęłaś taki efekt? Po prostu ;:180
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kasiu, wszystko już zostało powiedziane...nie będę powtarzać. Podpisuję się pod wszystkimi zachwytami...........i skrzętnie notuję odmiany róż ;:306 i połączenia które mnie zachwycają.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu ;:196 pięknie wyglądają te postarzone dzbany w tym miejscu z tymi białymi różami. ;:oj
Podoba mi się klimat tego miejsca. ;:138
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”