Ogródek Robaczka cz. 9
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz. 9
Widze, że róże przy pergolach coraz większe. Całkiem nieźle sobie radzą.
Oglądam Twoje róże i stwierdzam, ze części w ogóle nie znam. Będę obserwowała, może jakaś kiedyś trafi do mnie?
Chociaż to mało prawdopodobne.
Czy u Was nie ma komarów, że spacery możecie sobie urządzać? U nas nie da się przejśc nawet kroku, żeby nie dopadło Cię stado.
Oglądam Twoje róże i stwierdzam, ze części w ogóle nie znam. Będę obserwowała, może jakaś kiedyś trafi do mnie?
Chociaż to mało prawdopodobne.
Czy u Was nie ma komarów, że spacery możecie sobie urządzać? U nas nie da się przejśc nawet kroku, żeby nie dopadło Cię stado.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i co ja mam powiedzieć jak mnie zamurowało z wrażenia
Tyle piękności i każda chce być tą naj.... masz ogród jak marzenie
Widzę że pergole powoli się zapełniają, oj będzie cudny widok za rok czy dwa

Tyle piękności i każda chce być tą naj.... masz ogród jak marzenie

Widzę że pergole powoli się zapełniają, oj będzie cudny widok za rok czy dwa

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Kasiu
Twoja PHM przynajmniej okazała się piekną różyczką
Ale nasadziłaś tych róż, wszystkie już tak dorodne i pięknie kwitną. Ogród wygląda, jakby miał już z 10 lat a nie 3 lub 4.
Oj , musi Ci tam pięknie pachnieć.
Buziaczki na nowy pracowity tydzień.

Ale nasadziłaś tych róż, wszystkie już tak dorodne i pięknie kwitną. Ogród wygląda, jakby miał już z 10 lat a nie 3 lub 4.
Oj , musi Ci tam pięknie pachnieć.

Buziaczki na nowy pracowity tydzień.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem, wiem, ktoś rozpoznał, że nie tylko PHM nie jest sobą (to wiemy od początku
), ale to Fantin Latour
U mnie sięgnęła mi do oczu-jakieś 160, może więcej, bo podwiązywałam do słupa.
Zdjęcia fantastyczne, sąsiedztwo wspaniale dobrane
Tylko sprawdziłam, czemu nie mam Perennial Blue-na helpie ma 6 strefę
A taka ładna...

Zdjęcia fantastyczne, sąsiedztwo wspaniale dobrane

Tylko sprawdziłam, czemu nie mam Perennial Blue-na helpie ma 6 strefę

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Ewa, Perennial Blue nie był niczym okryty, całą zimę przy pergoli i nie zmarzł ani centymetra, a mieliśmy -26*, więc myślę, że ma u Ciebie szanse
Jeżeli nn to Fantin Latour to pomyłka szczęśliwa, bo FL też kupiłam, ale okazała się kolejną Cristatą, mam już trzy
Krysiu, szkoda, że PHM nie udało się kupić, Twój jest uroczy
Ale ta różyczka też ładna
Dzięki za odwiedziny
Majka, kochana jesteś, dziękuję
Chciałabym wybrać się w podróż do przyszłości na krótką chwilę i zobaczyć ogród za 3-4 lata..
Może doczekam się kiedyś takiego buszu jak u Ciebie ;-))
Gosiu, komary tną wieczorami, ale środek antymoskitowy pomaga
Sąsiad buduje duuuuże oczko, więc pewnie będzie ich więcej
Róże przy pierwszej pergoli mają rok i 2 miesiące, a w ciagu dnia tyko kilka godzin słońca, więc wydaje mi się, że radzą sobie nadzwyczaj dobrze
Monia, różane szaleństwo trwa, w końcu mamy lato!
Marysiu, moje róże mają rok lub dwa więc to też maleństwa..za 3-4 lata to nam się zrobi niezły busz
Listę życzeń każdy chyba ma...ale Ty masz przewagę, bo masz miejsce na nowe nasadzenia
Bozuniu, Dorotko - dziękuję
Na dobranoc
Rabata 'patriotyczna' - czerwone róże chyba najtrudniej skomponować..to było jedno z moich jesiennych wyzwań. Przesadziłam wszystkie czerwone róże z ogrodu w to miejsce i podsadziłam ostrogowcem dla przełamania jednolitej barwy.
Poniżej planowanej ściany z czerwonych róż pnących (Santana & Amadeus) rosną zimozielone irgi płożące, a dalej posadziłam Nostalgię - którą darzę szczególnym sentymentem...to była moja pierwsza róża, 3 lata temu
Z Nostalgie rosną Artemisy , wydaje mi się, że ich subtelne kremowe 'miseczki' nawiązują kolorkiem do waniliowego środka kwiatu Nostalgii. Gdy róże się rozrosną irgi pewnie wykopię. Białe ostróżki i lawenda na brzegu uzupełniają rabatę. Ten widok mam z okna kuchni...

I takie tam..

Moje 'postarzone' dzbany ;-))

Krysiu, szkoda, że PHM nie udało się kupić, Twój jest uroczy

Majka, kochana jesteś, dziękuję

Gosiu, komary tną wieczorami, ale środek antymoskitowy pomaga

Monia, różane szaleństwo trwa, w końcu mamy lato!

Marysiu, moje róże mają rok lub dwa więc to też maleństwa..za 3-4 lata to nam się zrobi niezły busz

Bozuniu, Dorotko - dziękuję

Na dobranoc

Rabata 'patriotyczna' - czerwone róże chyba najtrudniej skomponować..to było jedno z moich jesiennych wyzwań. Przesadziłam wszystkie czerwone róże z ogrodu w to miejsce i podsadziłam ostrogowcem dla przełamania jednolitej barwy.
Poniżej planowanej ściany z czerwonych róż pnących (Santana & Amadeus) rosną zimozielone irgi płożące, a dalej posadziłam Nostalgię - którą darzę szczególnym sentymentem...to była moja pierwsza róża, 3 lata temu

Z Nostalgie rosną Artemisy , wydaje mi się, że ich subtelne kremowe 'miseczki' nawiązują kolorkiem do waniliowego środka kwiatu Nostalgii. Gdy róże się rozrosną irgi pewnie wykopię. Białe ostróżki i lawenda na brzegu uzupełniają rabatę. Ten widok mam z okna kuchni...

I takie tam..

Moje 'postarzone' dzbany ;-))

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Mam kilka róż z 6 strefą, np. Giardina, Degenhard-żyją i kwitną, ale Giardina raczej nie będzie pnącą różą, a o Degenhard się martwię co wiosnę
Chopin do tej pory słabo wygląda, ma 30 cm. U mnie jest po prostu zimniej-normalnie trafia się co najmniej tydzień z temperaturą poniżej -30. Ta zima była wyjątkowo ciepła,bo ani razu nie było mniej niż -25, więc prawie wszytkie róże świetnie ją zniosły.
Nie wszystko, co mi się podoba mogę sadzić. To znaczy mogę, ale na jeden sezon

Nie wszystko, co mi się podoba mogę sadzić. To znaczy mogę, ale na jeden sezon

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
No to obejrzałam wszystko i doczytałam....niby wiem, że Twój ogród jest młody, ale ciągle o tym zapominam, bo wszystko wygląda tak, jakby rosło tam od pokoleń! A obrośnięte pergole zgodnie z oczekiwaniami wyglądają cudownie! Teraz to już pewnie nie tylko pojedynczy przechodnie, ale całe autobusy z wycieczkami zatrzymują się przed Twoim domem i chłoną widoki
Pereannial Blue odrzuciłam przy wiosennej selekcji róż, ale widzę, że muszę ponownie dopisać, bo jest przepiękną!

Pereannial Blue odrzuciłam przy wiosennej selekcji róż, ale widzę, że muszę ponownie dopisać, bo jest przepiękną!
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Kasiu, niesamowicie ci wszystko kwitnie. Po jednym sezonie (jeszcze nie pełnym) można śmiało powiedzieć, że masz ogród różany. W ubiegłym roku o tej porze był głównie powojnikowy , prawda? W zasadzie od początku wiosny aż do późnej jesieni można u w twoim ogrodzie podziwiać kolory. Strasznie mi się to podoba 
edit: postarzone dzbany
. Jednak kefir zrobił swoje 

edit: postarzone dzbany

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Kasiu ja po prostu nie wiem co powiedzieć....... zaparło mi dech w piersiach.....zaniemówiłam.... Twój ogród to najprawdziwszy raj .... a zdjęcia...... najwyższy kunszt ..... już nic nie powiem, bo aż się jąkam z zachwytu......

- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Wspaniałe to zdjęcie z dzbanami. Pięknie wyglądają w tym zakątku. Róże cudne, jeszcze trochę nas pocieszą swoimi kwiatami. Co to za piękny dzbanuszkowy, niebieski powojnik?
Pozdrawiam Ida
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Kasiu,
widać, że twoja miłość do Róż jest kompletnie szalona
Przepiękny różany ogród! Brak słów, że by to wypowiedzieć. A żuczyska paskudne niech idą precz! Ja u siebie mogę zebrać, ale u ciebie chyba pryskanie konieczne.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia, jak najwięcej spędzonego w ogrodzie
widać, że twoja miłość do Róż jest kompletnie szalona

Pozdrawiam i życzę miłego dnia, jak najwięcej spędzonego w ogrodzie

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Kasiu, wyczytałam w dobrym źródle że na ogrodnice niszczylistkę powinno się zwalczać wczesnym rankiem lub wieczorem i stosować Pyretroidy: Telesfor, Decis, Karate.
Nie stosowałam osobiście, bo u mnie na szczęście tego dziadostwa nie ma. Przynajmniej na razie.
Nie dzwonili do Ciebie z jakiegoś czasopisma ogrodniczego w sprawie zdjęć? Jeśli jeszcze nie to z pewnością zadzwonią, bo fotki są po prostu zniewalacjące
Ps Ja u Ciebie, a Ty u mnie
Nie stosowałam osobiście, bo u mnie na szczęście tego dziadostwa nie ma. Przynajmniej na razie.
Nie dzwonili do Ciebie z jakiegoś czasopisma ogrodniczego w sprawie zdjęć? Jeśli jeszcze nie to z pewnością zadzwonią, bo fotki są po prostu zniewalacjące

Ps Ja u Ciebie, a Ty u mnie

Kasiu, jak gęsto sadzisz te swoje różyce, że osiągnęłaś taki efekt? Po prostu 

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Kasiu, wszystko już zostało powiedziane...nie będę powtarzać. Podpisuję się pod wszystkimi zachwytami...........i skrzętnie notuję odmiany róż
i połączenia które mnie zachwycają.

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Kasiu
pięknie wyglądają te postarzone dzbany w tym miejscu z tymi białymi różami.
Podoba mi się klimat tego miejsca.

Podoba mi się klimat tego miejsca.