Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Ona ma tylko 5 m długości. Drzwi z obu stron są zdjęte (a stanowią połowę szczytu). W tym momencie mają w pełni zawiązane 3 grona i kwitnące 4 lub 5. Temperatury na ten tydzień zapowiadają się niższe, więc chyba problemu z zawiązywaniem nie bedzie. przez te parę dni muszę pokombinować z tym zacienianiem. A czy może być rozciągnięta na folii agrowłóknina zimowa?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Zwykłą kredę nawozową można zastosować, worek 30kg kosztuje około 10zł. Profesjonalnie do folii stosuje się np. Parasolex plastik, ale 25kg już powyżej 100zł.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Darek u mnie jest to samo. Brandywine na pierwszym i drugim gronie zawiązał po 2,3 owoce ale dość sporych rozmiarów, na trzecim i czwartym jakby wystrzelił bo naliczyłam ok 12 kwiatów z tego połowa zawiązana, musi to chyba taka przypadłośćdarbo pisze:Jednak Brandywine dostały po tyłku. Dobrze jak na pierwszym gronie 1-2 owoce się zawiązały. W momencie jak poprawiła się pogoda, pomidory ruszyły. W efekcie wspaniale wiążą na wyższych gronach

Pozdrawiam
A może to co Kozula pisała o regulacji gron jest przyczyną słabego zawiązania http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3969557
*Z bólem serca, ale oberwałam takie pierwsze gały (niestaśmione) i efekt niezły
*Z bólem serca, ale oberwałam takie pierwsze gały (niestaśmione) i efekt niezły
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Dziękuję za informacje. Jutro będe w Koszalinie to kupię kupię kredę.ekopom pisze:Zwykłą kredę nawozową można zastosować, worek 30kg kosztuje około 10zł. Profesjonalnie do folii stosuje się np. Parasolex plastik, ale 25kg już powyżej 100zł.
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ekopom po wyżej jakiej temperatury, pomidory przestają zawiązywać owoce?ekopom pisze:Tylko zacieniuj folię, bo przy takich upałach nie zawiążą i się ugotują krzaki.
Pozdrawiam Paweł.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
monika ja na 2 gronie Brandywine przegapiłam kwiatka, owoc wygląda jak poślady i jest trochę pomarszczony
ale kolejne grona są ok 

Pozdrawiam
Krzysiek, myślisz, że po ułamaniu pędu wyrósłby nowy z tej leżącej łodygi? Właśnie, tylko kto to przewidział i rozsada była krępa.
Darek,daszek pomysłowy, coś jak u Ostatniej Szansy. W tym roku nie ma co chronić ale na przyszły?
Darek,daszek pomysłowy, coś jak u Ostatniej Szansy. W tym roku nie ma co chronić ale na przyszły?
Grażynka, dokładnie.
Sadząc głębiej, usuwasz liście i zakopujesz tę część łodygi, gdzie te liście były.
Z kącików liści, nad ziemią, wyrastają pędy boczne.
Pod ziemią jest to samo.
Jeśli roślina chce żyć, po takim gradzie jak u Ciebie, a został kikut, to nie ma wyjścia. Musi coś wypuścić.
Sadzonki, które mi na to pozwalają wielkościowo, zawsze, sadzę głębiej. Widzę, co się dzieje potem. Każda wypuszcza pędy, w okolicach łodygi spod ziemi.
Ja to usuwam, ale gdyby, (odpukać), grad pozcinał mi krzaki w czerwcu, to miałyby z czego rosnąć.
I tak sobie myślę, że może ten sposób sadzenia, jest jakimś zabezpieczeniem na wypadek takich przygód.
A zdarzają się one coraz częściej
Sadząc głębiej, usuwasz liście i zakopujesz tę część łodygi, gdzie te liście były.
Z kącików liści, nad ziemią, wyrastają pędy boczne.
Pod ziemią jest to samo.
Jeśli roślina chce żyć, po takim gradzie jak u Ciebie, a został kikut, to nie ma wyjścia. Musi coś wypuścić.
Sadzonki, które mi na to pozwalają wielkościowo, zawsze, sadzę głębiej. Widzę, co się dzieje potem. Każda wypuszcza pędy, w okolicach łodygi spod ziemi.
Ja to usuwam, ale gdyby, (odpukać), grad pozcinał mi krzaki w czerwcu, to miałyby z czego rosnąć.
I tak sobie myślę, że może ten sposób sadzenia, jest jakimś zabezpieczeniem na wypadek takich przygód.
A zdarzają się one coraz częściej

- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Chwalę się moimi pierwszymi w życiu pomidorkami!

A z tym kolegą mam problem .. Otóż rozrósł mi się tak bardzo, że przydusił wszystko dookoła. Jest to jedyny pomidor, któremu wystają z ziemi dodatkowe pędy, takiej samej wielkości jak ten główny. Wszystkie mają piękne kwiaty. Z przerażeniem patrzę, jak za każdym razem gdy odwiedzam ogród ten gigant jest coraz większy i szerszy. Wilki oczywiście usuwane. Gdzie popełniłam błąd?

A z tym kolegą mam problem .. Otóż rozrósł mi się tak bardzo, że przydusił wszystko dookoła. Jest to jedyny pomidor, któremu wystają z ziemi dodatkowe pędy, takiej samej wielkości jak ten główny. Wszystkie mają piękne kwiaty. Z przerażeniem patrzę, jak za każdym razem gdy odwiedzam ogród ten gigant jest coraz większy i szerszy. Wilki oczywiście usuwane. Gdzie popełniłam błąd?

Słoneczko, wyjdź! 

- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Gleba, co to za odmiana?
Z głównego prowadzisz go na dwa pędy i dodatkowo masz jeszcze te pędy dolne.
Ja usunęłabym z tych dolnych, żeby nie rozrastał się na pomidory rosnące obok.
Z głównego prowadzisz go na dwa pędy i dodatkowo masz jeszcze te pędy dolne.
Ja usunęłabym z tych dolnych, żeby nie rozrastał się na pomidory rosnące obok.
Mam na imię Ilona...
Gleba, te pędy wyrastające z ziemi to też są wilki, już dawno powinny być usunięte.
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Ok więc usunę, póki nie ma jeszcze owoców ... choć z bólem serca, bo wszystkie pędy są piękne
Wilki wyrastają również z ziemi? To dla mnie nowość! Pozdrawiam!
A jeżeli chodzi o odmianę to niestety nie wiem, doniczki pomyliły mi się tuż przed wysadzeniem do gruntu .. Będziemy wiedzieć, gdy już będą owocki

Wilki wyrastają również z ziemi? To dla mnie nowość! Pozdrawiam!

A jeżeli chodzi o odmianę to niestety nie wiem, doniczki pomyliły mi się tuż przed wysadzeniem do gruntu .. Będziemy wiedzieć, gdy już będą owocki

Słoneczko, wyjdź! 

Tylko nie usuwaj wszystkiego od razu, trzeba operację przeprowadzać po kawałku 

Wilki trzeba usunąć od razu wszystkie, stopniowo usuwamy liście.