Pomoc w aranżacji ogrodu.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
werdy90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomoc w aranżacji ogrodu.

Post »

Witam, jestem początkującym ogrodnikiem jeśli mogę się w ogóle w ten sposób nazwać :). Od niedawna zabrałem się za odbudowę ogródka cel jest jeden ma być pięknie. Dużo się na razie uczę, i nie boje się słów obiektywnej krytyki także śmiało. Mam kilka pomysłów nie bardzo wiem jak się do tego zabrać oraz co posadzić. Przedstawię swój plan i proszę o skrytykowanie czy to dobry pomysł czy nie. I czy według was będzie to wyglądać bajecznie bo taki też chce mieć ogród. W zasadzie wolne chwilę spędzam w ogrodzie i próbuję coś tam działać z różnym skutkiem.

No więc tak na załączonych zdjęciach zakreśliłem miejsca które chciałbym zagospodarować
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zacznę od lewej strony pod płotem tym niepomalowanym mają być żywotniki już są zakupione. Chce przedłużyć rabatę wzdłuż tego białego muru- zaznaczone na czerwono do cisu. Mur ma porosnąć docelowo bluszcz. Rosną tam już irysy chce dodać jakieś małe kwiatki-wieloletnie które ożywią tą cześć ogrodu. Liczę na propozycję.

Kolejna sprawa pod tym brązowym płotkiem na tarasie chce dać duże donice 2x1,8m lub 1x3,6m poradźcie gdzie mogę dostać takie donice w rozsądnej cenie, i czym je obsadzić najlepiej kwiaty też wieloletnie. Miejsce jest słoneczne osłonięte od wiatru.

Po prawej stronie- jest cień są tam dwie czarne kratki wysokość około metra na nie chce dać jakiś powojnik, może być clematis.
Ta rabata to miał być skalniak ziemia osiadła i widać podmurówkę - nie mam pojęcia co z tym zrobić liczę również na jakieś propozycję :)

No i na koniec z tyłu ogrodu na środku chce posadzić wisterie w takim wielkim plastikowym pojemniku i prowadzić ją na drzewko.

Liczę na waszą pomoc bo na zatrudnienie projektanta mnie nie stać :P
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Re: Pomoc w aranżacji ogrodu.

Post »

czemu chcesz wisterie w pojemniku chcesz sadzić to pnącze ma ogromny system korzeniowy...

W donicach na tarasie bym posadził klematisy żeby rosły po ściance a z przodu można by funkie lub jakieś np niska odmiana berberysa.

Koło irysów można by posadzić np tawułki które cały czas są bardzo ładne, albo różany zakątek tam zrobić albo z azaliami lub wrzosami
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
werdy90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Żeby korzenie się nie rozrosły po całym ogrodzie czytałem jakie później są problemy z tym,
po 2 żeby ocieplić ten pojemnik styropianem.
Chce kontrolować rozrost wisteri- widziałem zaniedbane wisterie i wyglądają naprawdę źle.
Podobno obcinając korzenie co jakiś czas zwiększa się kwitnienie- i można przyśpieszyć ten proces.
No i po 3 chce uzyskać małe drzewko z Wisteri z racji, że ogród do wielkich nie należy.

Daje zdjęcie tego pojemnika Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czy ja wiem czy to dobry pomysł z pojemnikiem ona sama rozwali ten pojemnik bo system korzeni ma bardzo mocny bo mojej cioci kostkę uniosła do góry więc z pojemnikiem sobie poradzi ja mam 11 wistery i nie mam z nimi problemów i korzenie też podcinam i kwitną więc ja bym odradzał pojemnik i na co styropianem to jeszcze ocieplać to jest zbędne
Spis tematów
werdy90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moim celem jest to żeby system korzeniowy się nie rozrósł.
Chce uzyskać coś takiego

http://www.google.pl/search?q=glicynia+ ... 24&bih=617

Nie umieszczamy cudzych zdjęć na forum. Podajemy link. Ponieważ nie wiem, gdzie jest pierwotne źródło tego zdjęcia umieściłam link w formie jak powyżej - aniawoj
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rób jak chcesz ja bym radził nie sadzć w pojemniku
Spis tematów
werdy90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dzięki :) w końcu po to ten wątek założyłem żeby uzyskać porady.
Wszystkie opinie są dla mnie ważne zarówno odnośnie strony wizualnej jak i praktycznej.
Musze przemyśleć temat :) jeszcze mam trochę czasu więc rozważę za i przeciw sadzenia wisteri w pojemniku.
To nie jest mój wymysł gdzieś przeczytałem o takiej metodzie sadzenia. (jako ograniczenie inwazyjności)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”