Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

zb_szek_ pisze:a mi się wydaj że to była zaraz ziemniaczana a nie niedobór magnezu,
Diagnoza słuszna co do tego, że Ci się wydaje. :;230
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz napisał; ;:14
Skuteczna prewencja może być wykonana tylko przy użyciu środków wgłębnych. Pudrowanie środkami kontaktowymi jest dobre może, ale nie przy ZZ.
Pokropiłem Amistarem 250 SC prewencyjnie,czy następnym razem mam też pokropić środkiem wgłębnym, za 7-10 dni?
Pozdrawiam Marian
------------------
Mistral
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2013, o 07:34

Post »

Dzięki za zainteresowanie, ziemia jest specjalna do pomidorów taka z nawozami ( tak w sklepie i na worku jest napisane), czyli powinienem zlikwidować dolne liście? przyciąć je przy głównej łodydze? i nie przejmować się tym. Jeszcze raz dodam fotki bo były zbyt wielkie i moderator usunął
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tulipanek2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2013, o 12:14

Post »

Proszę o radę badziej doświadczonych ogrodników - mianowicie wykonałam wczoraj mały oprysk preparatem Karate, jednak okazało się że na dyniach i cukiniach pojawiła się szara pleśń. Domyślam sie, że moje ukochane pomidorki w niedługim czasie również zachorują. Moje pytaine- czy nie zaszkodze uprawie jeśli dzisiaj spryskam preparatem przeciwgrzybicznym?
Zastanawiam się czy "spalę" warzyw (a w szczególnośći pomidorków) jeśłi zastosuje w takim małym odstępie czasu środki chemiczne :( Proszę o podpowiedz.
zb_szek_
50p
50p
Od: 20 cze 2013, o 11:50

Post »

forumowicz pisze:
zb_szek_ pisze:a mi się wydaj że to była zaraz ziemniaczana a nie niedobór magnezu,
Diagnoza słuszna co do tego, że Ci się wydaje. :;230
No tak, właśnie porównałem raz jeszcze , wynika że przy zarazie są podobne kropki ale liść ma barwę niemal jednakową i raczej zieloną a przy braku magnezu barwa jest zielona w odcieniach żółci. Dzięki za uwagę. Poprosił bym jeśli można o opinię co do zamierania zawiązków , żółkną na kolanku. Jak pisałem prysnąłem siarczanem magnezu i myślę powtórzyć dziś znowu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mistral

Życie nie jest takie proste . Mówisz jak zwolennik aborcji: ;:306
Mistral pisze:zlikwidować dolne liście? przyciąć je przy głównej łodydze? i nie przejmować się tym.
Otóż zastanawiam się a czegóż ten producent wstydzi się podać ile i jakiego nawozu użył do przygotowania podłoża ?. To przecież kapitalna informacja dla użytkownika. No i ta cena :lol: . Za 35 litrów tego cudeńka mam 120 l podłoża z Biedronki. Nic dziwnego, że najpierw ludzi się dyma a potem urządza im się jakieś pikniki, które są dalszym ciągiem dymania naiwnych.

Liście , te sfatygowane, oberwać. Ale trzeba te pomidory zasilić nawozem wieloskładnikowym. Najlepiej i najtaniej w płynie
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

Forumowicze poradźcie proszę co dolega mojemu pomidorkowi stawiam na prawdopodobnie branatną plamistość ale nie mam pewności czy to to może brak magnezu?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A czy możemy się dowiedzieć, gdzie te pomidory są uprawiane ?. Mam na myśli nie miejscowość lecz to, czy w gruncie ,czy pod folią ?.
nowicjuszek
50p
50p

Post »

Pod folią miały dany obornik pod korzeń i pryskane saletrą wapniowo-magnezową rośnie przy otwartych stale drzwiach tunelu konkretnie.Nieraz był mokry od zaciągającego deszczu.Z tego co czytam to przy brunatnej powinien byc nalot pleśni od spodu plamki a tu tego nie zauważam i dlatego pytam bardziej doświadczonych.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

U mnie wczoraj na 1 krzaku zauważyłam dokładnie to samo co u Nowicjuszka, w gruncie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Obejrzyj dokładnie ogonki liściowe , łodygi i owoce/ jeśli są/ czy i tam nie ma plam.

Może pomoże Ci coś jeden z postów kozuli http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=2322131
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

forumowicz czy mógłbyś mi powiedzieć w prostych ludzkich słowach jak odróżnić grupy chemiczne śor?
Na początku czerwca opryskałam pomidory (w gruncie) Revusem i teraz muszę wykonać drugi oprysk i stoję nad tym moim zestawem (Acrobat, Ridomil, Infinito) jak osiołek nad żłobem.
Czytam te ulotki i widzę ciemność.
Proszę
Pozdrawiam Kinga
nowicjuszek
50p
50p

Post »

forumowicz pisze:Obejrzyj dokładnie ogonki liściowe , łodygi i owoce/ jeśli są/ czy i tam nie ma plam.

Może pomoże Ci coś jeden z postów kozuli http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=2322131
Czytałem post kozuli ale teraz to juz bardziej nic nie wiem plamki są tylko na dolnych najwiekszych liściach na owocach i łodydze brak ogólnie krzak ładnie rosnie i owocuje.
Pabblo_Pl

Post »

Galadier pisze:forumowicz czy mógłbyś mi powiedzieć w prostych ludzkich słowach jak odróżnić grupy chemiczne śor?
Na początku czerwca opryskałam pomidory (w gruncie) Revusem i teraz muszę wykonać drugi oprysk i stoję nad tym moim zestawem (Acrobat, Ridomil, Infinito) jak osiołek nad żłobem.
Czytam te ulotki i widzę ciemność.
Proszę

Ja na Twoim miejscu czekał bym i pryskał dopiero prze prognozowanym ochłodzeniem i deszczami..

A pryskał bym acrobatem..

Na tą chwile przy temp. ponad 30 stopni nie ma potrzeby oprysku..
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

Pabblo_Pl, właśnie tej pogody sie boję. Mam aktywny komunikat na ZZ w sąsiednim powiecie i obawiam się że przy pierwszej ulewie będzie i u mnie. Mieszkam prawie nad Wisłą i niestety burze nie są tu rzadkością zwłaszcza przy takiej pogodzie, a jeszcze widzę na mapce icm deszcz poza skalą jutro nad ranem.
Powiedz mi jak to rozszyfrować, że po revusie acrobat, bo naprawdę jest to dla mnie czarna magia a chcialabym wiedzieć.
Pozdrawiam Kinga
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”