Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Marzenka hortensja to Anabelle, stara odmiana, u mnie jako pierwsza zakwita. Zaglądaj kiedy chcesz zapraszam, coraz więcej kwitów zakwita.

Krystianie u mnie też większość liliowców w pąkach, te mam jakieś wyrywne. Moje rabatki kwiatowe podczas upałów wyglądają koszmarnie są zwiędnięte, natomiast po nocy -wczesnym rankiem prezentują się ok.
Fuksja się rozwinie, pokazałam początkowe jej kwitnienie, miałam wszystkie fuksje tego roku wyrzucić, a one chyba celem rehabilitacji będą obsypane kwiatami.

Grażynko oj chyba nie wyprzedziłam, Twoja różanka jest zachwycająca.
Mój czosnek rośnie fajnie, wczoraj zauważyłam mały usychający więc myślę wykopię jedną główkę zobaczę. Jest zawiązany ma już cząsteczki, więc kilka tych zasychających wykopałam, bo już nie urosną, a nie chcę aby się rozsypał w ziemi. Pozostał piękny zielony, także jeszcze na niego czas niech rośnie, ale chyba w połowie lipca trzeba będzie kopać. Kwiaty obcinałam chyba dwa tygodnie temu.

Ewo Ty wiesz, że wczoraj jak patrzyłam na moje róże myślałam o Tobie. Mój mix różany na razie ma każda inny kolor, jeszcze czekam na kwitnienie pozostałych. Jedna róża z mix od początku była podejrzana, nie dała rady uschła, ale to się zdarza. A jak u Ciebie, czy masz różne kolorki.
Ewo u mnie od kilku dni ukrop, nic nie da się zrobić, grzeje niemiłosiernie, wszystko zwiędnięte. A wieczorkiem kiedy można posiedzieć na ogrodzie uaktywniają się komary, masakra.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to ten mój jeszcze pobędzie w ziemi dość długo, ale ja póżniej sadziłam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

dziekuje Dorotko
powojniki masz świetne zakochałam sie ostatnio w nim, tak wogole to w czym ja sie nie zakochałam hi hi ;:173
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Aż miło popatrzeć jak u Dorotki wszystko pięknie kwitnie!!! :tan
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ja będę swój czosnek obserwowała w miarę zasychania łodyg sukcesywnie wykopywała.

Marzenko tu na forum można się w wielu roślinach zakochać. Na początku bytności na forum tak miałam, gdzie coś pięknego zobaczyłam już notowałam jako chciejstwo. Po kilku latach myślę bardziej rozsądnie, przecież ogrodu nie powiększę. Wystarczy to co mam.
Owszem co roku coś dokupię , ale jest to naprawdę przemyślany roślinny zakup.
Powojniki to większość zakup zeszłoroczny, kilka sztuk mi wypadło po zeszłej zimie. Nie wiem czy jeszcze nie dokupię z 3 szt, bo jak róże pnące dostaną kratki to odstępy między nasadzeniami nimi zasłonię.

Reniusiu dziękuję ;:196 teraz dla wszystkich ogrodów jest najlepszy czas, jest tak kolorowo, wszędzie piękne zapachy (nawet zapach mojej gnojówki z pokrzyw mi nie przeszkadza ;:333 ), och :!: aby tak na dłużej zatrzymać ten piękny czas naszych rabatek.

Zapowiadają na noc i jutro burze, ja już się boję aby nie porobiły szkód, a przestrzegają przed wiatrami i gradem. Deszcz może popadać nawet jest to wskazane, ale nie chcę żadnych nawałnic.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko różyczki cuude ;:63
powojniki tez,cos na nie ostanio choruje,chce mi sie ich więcj i więcej ;:14 :D
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No, właśnie pod moim niebem rozszalała się wczoraj burza gradowa. Trzy gradowe fale, jedna po drugiej,przetoczyły się po okolicznym terenie a mój ogród liże swoje rany. Najbardziej ucierpiały pomidory megagrony i ogórki a także fasolka szparagowa pnąca. Brzoskwinie, grona winorośli leżą na ziemi.Smutny to widok.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu i mam już rozwinięte te, które pięknie pachną. Szkoda tylko, że tak szybko przekwitają.
Powojniki lubię bardzo, ostatnio stwierdziłam że chyba nie mam do nich ręki, albo moja piaszczysta ziemia im nie pasuje.

Wando wiem co to znaczy gradobicie, miałam tak rok po roku. Widok straszny porządki robiłam na rabatkach i w warzywniku dwa tygodnie. Rozumiem bardzo dobrze Twój ból.

U mnie sucho bardzo, przydałby się deszcz, burze krążą od dwóch dni, grzmi a spada jedna kropla. Wczoraj 3 km od mojego miejsca zamieszkania ulewa, a u nas pokapało malutko, dziś to samo.

Jak Wam się podobają moje róże, to bardzo proszę kolejna ich porcja

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Budowa kwiatu tej ostatniej - taka sobie ale kolor to ma przecudny. Długo syciłam oczy jej widokiem. Czy ona taka jest naprawdę, czy może aparat tak mami?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko pięknie i kolorowo u Ciebie, zachwycające róże, clematisy i mnóstwo innego wspaniałego kwiecia :D
Już tak ładnie zakwitły Ci liliowce :D
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Witaj Dorotko ;:196
Ale masz piękną kolekcję róż ;:224 cudowne są!
A jak tam pogoda u Ciebie kochana?
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Dorotka u mnie ten mix , zapowiada się na każdy inny...W zasadzie od B... żadna mi nie padła..i bardzo ładnie rosną ;:oj
Pięknie kwitną Ci róże, oj pięknie :uszy
U nas wieczorem też nie da się wyjść do ogrodu-tak tną komary, jest ich masa..
Jedynie po spryskaniu ubrania i skóry środkiem odstraszającym-trochę odpuszczają.. ;:174
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda dziś w końcu możliwa, jest czym oddychać. Co pewien czas delikatny deszczyk pada, to i tak za mało, ale przynajmniej mi podleje roślinki. W końcu nie było duchoty i mogłam wejść do foliaka zrobić porządek w pomidorach, wilków narosło wiele, łodygi pokrzywiły się, musiałam mocno poodwiązywać, opryskałam miedzianem.
W przerwie między deszczykami zebrałam groszek cukrowy, już wyłuskałam i dałam do zamrażarki. No i plewię, plewię, końca nie widać....

Wando róża o której piszesz jeszcze nie jest w pełni rozwinięta, uchwyciłam pąk. To jest nowy nabytek kupiłam tej odmiany 2 szt, muszę odczytać jej nazwę, kolor naprawdę ciekawy, zobaczę w pełni kwitnienia czy się nie zmieni.

Agnieszko wyglądałoby dużo ładniej gdyby roślinki codziennie dostawały porcję deszczyku. Za szybko przy tych upałach przekwitają roślinki. Jedna róża ma płatki kwiatów przyparzone od słońca.

Reniu kolekcja róż to w większości wiosenne zakupy. Po zeszłorocznej zimie większość róż mi wymarzło.
Pytasz o pogodę, przydałby się porządny deszcz, wszędzie wokół pada, ale nas omija szerokim łukiem. Dziś na szczęście delikatnie co pewnie czas kapie, ale to ciągle za mało.

Ewo mnie od B. jedna padła, zastanawiam się dlaczego, na początku jakoś radziła, chociaż była najmniejszą sadzonką, a w pewnym momencie uschła.
Komarów nie cierpię, nawet w nocy z głębokiego snu ich bzyczenie mnie budzi.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Hodujesz w ogródku kaktusy? ;:oj
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krystianie tak to są opuncje ogrodowe, które zimują w gruncie u mnie rosną na skalniaku. W zeszłym roku kwitł tylko jeden kwiat, tego roku przechodzą szczyt kwitnienia.

U mnie w końcu zaczęło porządnie lać, po całym dniu oczekiwania, grzmotów w oddali przyszła burza.
A ja mam jeszcze kilka zaległych zdjęć z ogródka

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany