Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

Ewo, zmaltretowane to było głównie po przewiezieniu przeze mnie przez wądoły, ale własnie bitą godzinę padało i waliło gradem (gradzikiem malutkim :wink: ) i najwyraźniej tego roślinom było trzeba, bo zdecydowanie zyskały rumieńce!

Dzisiejsza ogrodowa relacja później, bo dopiero prąd włączyli i mogę szybciorem kuchnię rozpalić, żeby te czarne mikre stworzonka, co mi się pod nogami plączą wrzucić do wanny, a być może okaże się, że to moje dzieci (chyba, żeby nornice?):wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Chyba jednak nie chciałabyś mieć takich dużych nornic ;:306
A propos, kiedy pokażesz nam znowu swoje dziewczynki. Ciocie się stęskniły ;:224
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati w cudowny sposób rozbawiłaś mnie :) a roślinki wspaniałe...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Pat, pytałaś wcześniej o róże z winobluszczem, odradzam ;:185 Zaduszą róże...pnące możesz sadzić gęsto, ale lepiej zostaw min. 150 cm między nimi. Jak bedą miały wiecej przestrzeni to nie bedą konkurować o wodę etc. I bedą zdrowsze ;:333
PHM kwitnie bukiecikami drobnych kwiatów po kilkanaście sztuk w jednej kisci, ta nn kwitnie inaczej. Moja już cała w kwiatach, ale to na pewno nie PHM tylko coś innego...ma większe kwiaty, po 2-3 na gałązce, choć kolor podobny ;:219
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu-Robaczku, no wiem, dziewczyny w wątku różanym mi ją zidentyfikowały...ale zaraz lecę do Ciebie popatrzeć, jak prawdziwa PHM wygląda....zamówię ponownie, ale kto wie, co teraz dostanę...w sumie takie pomyłki to niezła metoda na zgromadzenie kolekcji mniej znanych, a też pięknych róż :)

Kasiu, to ja się chętnie piszę na nasionka! Strasznie mi się naparstnice podobają, bo są bezproblemowe i wielkie - odciągają uwagę od chwastów :)

Aniu-Sweety, wiesz, jak patrzę na co poniektóre nory w trawniku, to mam wrażenie, że to co tam mieszka jest co najmniej rozmiarów Sary :shock:

Wczoraj upał był niemożebny, teraz jest 31 stopni w cieniu, więc poprzeczkę przestałam podnosić już o 11 :) Nawet z kozami w ogrodzie nie siedziałam, bo po 3 przejażdżkach do miasta i z powrotem i tak były dość ugotowane...

Rano zrobiłam jedynie to:
Obrazek

Obrzeże jest tymczasowe, dlatego proszę zignorować jego demonstracyjne wystawanie z gruntu: tak ma być, bo nadal mamy w domu kosę spalinową ;:224 Jak się rośliny rozrosną, a kosiarz wyrobi w sobie odruch omijania tego miejsca, to obrzeże zostanie zastąpione czymś bardziej gustownym :wink: Elementy dekoracyjne zwleczone z różnych części ogrodu też są na razie rzucone losowo, ale raczej tam zostaną.

Oglądałam róże i chyba zaczyna je podżerać skoczek :evil: Niektóre mają na liściach charakterystyczne ślady i po kilka odgryzionych jakimiś małymi ząbkami pączków....czyli jutro kolejna wyprawa do ogrodniczego (dziś była po kwaśną ziemię do azalii i na niezobowiązujący rekonesans - bez pieniędzy, więc portfel ocalał :wink: ) po jakiegoś kilera na robale - chyba że mogę użyć tego samego co na mszyce?
Tymczasem Reine des Violettes akurat podżerana jest umiarkowanie, więc zdąży pokazać pełnię możliwości, która w półrozwinięciu pąków wygląda tak:
Obrazek

A Lykkefund potrzebuje ze 3 słonecznych dni, żeby wybuchnąć (rura od rynny coraz mniej widoczna :) ):
Obrazek

Do kwitnienia też zbierają się minidzwoneczki:
Obrazek
Obrazek

przechowane przez zimę lwie paszcze:
Obrazek

A także pelargonie Adrianowe i z własnej hodowli oraz ze szczepek od Agaty-Vizi:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Te na ostatnim zdjęciu chyba powinnam przesadzić? W puszkach były na czas ukorzeniania się - wtedy wyglądały marniutko i nie przewidywałam, że jednak odbiją....

I na koniec nie może zabraknąć królowej tego tygodnia:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ostatnio miałam Mospilan-działa też i na skoczki :twisted: Na ogrodnice niszczylistki, które zżerają mi kwiaty i liście, nie chce.
W puszkach pojedyncze sadzonki-powinny sobie dać radę przy regularnym zasilaniu nawozem.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Świetnie wyglądają w tych puszkach :)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zaglądam ugotowana. Z domu do auta biegiem, zeby się nie spocić. W aucie super. W pracy póki co chłodno, ale jak wejdzie słońce w okno to rozpłynę się chyba.
W ogrodzie wczoraj nic nie zrobione, a trawa już czeka na koszenie.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Mi tez sie podobaja w puszkach. Ja to w ogóle umiarkowanie lubie pelargonie, a w tych puszkach podobaja mi sie nadspodziewanie 8-)
Bea
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Pat, mnie też te zapuszkowane pelargonie się podobają ;:215 Zostaw je w nich. W końcu niech sobie radzą. Moje róże tez coś podżera. Prysnęłam Substralem 2w1, ale jakoś szczególnej poprawy nie widzę niestety. Chyba sięgnę po popularny i sprawdzony na FO Mospilan.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff...jak gorąco...o 5.30 było 21 stopni :shock: Chciałam po odstawieniu dzieci do placówek zrobić coś w ogrodzie, ale o 8 to pewnie już będzie grubo powyżej 30... wczoraj zaparłam się i zanim grunt zaczął płonąć pod nogami, a komary wyruszyły na zer, obsadziłam skalniako-zielnik:
Obrazek

podlany dwa razy powinien dać radę :wink: Wykopałam też doły pod róże i azalie od Ewy, ale poczekam jednak z sadzeniem, aż temperatury staną się bardziej przyjazne dla człowieka i roślin...dziś może co najwyżej grzebnę co nieco w cieniu, jeśli komary pozwolą.

Reine des Violettes kwitnie jak wściekła i całkiem przyjemnie pachnie - znowu musiałam paść na twarz przed krzewem, żeby to stwierdzić, budząc nieskrywane zainteresowanie sąsiadki, ale te krzaczki jeszcze malutkie :wink:

Obrazek

z żywopłotowych do kwitnienia zbierają się też Rhapsody in Blue i Mrs John Laing, a także malutka Snow Pavement i pnąca Roseanna: nadal jestem pozytywnie zaskoczona, że to już, bo decydując się na różany żywopłot zakładałam, że kwiaty zobaczę za kilka lat :wink:

A kolejne zaskoczenie to moja naparstnica, która okazała się dzwonkiem...jakie to jest cudo :shock:
Obrazek

Ma 1,5 metra wysokości i ze sto kwiatów na pędzie! Możecie mi powiedzieć, jaka to odmiana? Bo chętnie dokupiłabym nasiona wszystkich możliwych kolorów: w parze z naparstnicami i łubinami wygląda obłędnie!

Liliowce mimo posadzenia na glinie przemieszanej z gruzem spod domu kwitnąć będą wszystkie, tym samym utwierdzając mnie w decyzji, ugruntowanej po rozmowie z Ewą, obsadzenia nimi rabaty podwyższonej po usunięciu zasieków na mamuty...a zasieki powolutku nikną:
Obrazek

Mogą wydawać Wam się ogromne, ale dwa tygodnie temu tych pokrzyw i sumaków nie było spod nich widać :) EM w rzadkich chwilach, gdy jest w domu dzielnie wióruje gałęzie i efekty widać.

Pelargonie w takim razie w puszkach zostają: codziennie dostają dużo wody i nawóz i im najwyraźniej służy :wink:

Dereniowi podlanie preparatem przeciwgrzybowym skróciło męki i zdechł w całości, ale trudno...i tak poszło mi nieźle z żywopłotem zważywszy na brak doświadczenia i ogólną amatorszczyznę, bo na kilkadziesiąt krzewów i sadzonek wypadło raptem kilka :wink:

I takie tam już prawie letnie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dereń po prostu nie dożył do czasu ratunku :roll:
Żałuję, że rano nie mogę wychodzić do ogrodu (raczej do pracy), to jeszcze dałoby się zrobić. Potem jest zbyt gorąco. Trawy nie kosimy, bo pożółkła :? Nie ma sensu po glebie jeździć kosiarką.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Tak się obawiałaś tego sadzenia a tu takie sukcesy ;:333
Też w moich zasobach jest Snow Pavement i bardzo się z tego faktu cieszę. Nie mogę się doczekać jej kwitnienia i opisywanego zapachu.
Pelasie wyglądaja superaśnie jak cała reszta (nie podśmiewaj się, na chwasty i inne pierdoły nie zwracam uwagi bo patrząc na pewne miejsca swego ogrodu jest we mnie wielki pokład empatii :wink: )

A jak tam hortensja pnąca?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Mimo wszystkiemu o czym piszesz: ślimakom, glinie, to ogród pięknieje z dnia na dzień ;:138
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Pelargonie w tych puszkach super się prezentują, w tle cegła, spatynowane murki, no i niezły klimacik się zrobił :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”